• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

BLOG

HPV'ye bağlı kanserler


Cinsel yolla bulaşarak rahim ağzı kanseri, vajina kanseri, vulva kanseri, penis kanseri, anüs kanseri, ağız ve gırtlak kanserlerine neden olabilen Human Papilloma Virüsü (HPV); genital bölgeye yerleşerek siğil oluşumuna da yol açabiliyor.

Virüs vücutta temas etikten yıllar hata dekatlar sonrasında kanser gelişebiliyor. HPV genital bölgede özellikle rahim ağzında normal hücrelere yerleşir ve yıllar sonra hücrelerde değişikliklere neden olabilir. Temas sonrası hangi hastalarda kanser gelişeceğini bilmenin yolu maalesef bulunmamaktadır. Genelde bağışıklık sistemi daha zayıf olan hastalarda HPV ye bağlı kanserler veya hastalıklar görülebilir.

 

Her sene ABD’deki HPV ye bağlı kanser sayıları

Kanser

Kadın vaka sayısı

Erkek vaka sayısı

Ağız ve gırtlak

2,200

11,800

Servikal

11,000

0

Anus

4,400

2,100

Vulva

2,800

0

Penis

0

900

Vajina

700

0

Toplam

21,100

14,800

 

Enfeksiyon yıllarca sessiz kalabiliyor

HPV cinsel ilişki (seksüel temas ile) ile ciltten cilde bulaşır. Bulaşması için gerçek cinsel birleşme gerekmez. Bazı durumlarda HPV yıllarca sessiz kalabilir.  Bu yüzden hastalığın ne zaman veya kimden bulaştığını bilmek mümkün olmayabilir. HPV’ nin tuvalet oturağı, kapı kolu, havlu, sabun, yüzme havuzları veya küvetten bulaşabileceğine dair kanıt bulunmamaktadır. Ancak, açıklanamayan bazı HPV lezyonlarının oluşumunda cinsel olmayan yolların varlığının olası olduğu bilinmektedir. Örneğin, küçük çocuklarda genital bölgede “non-genital” HPV tipleri görülebilir.

 

En etkin korunma aşı ile sağlanıyor

Sünnet olmanın hastalığı %25, prezervatif kullanmanın ise %70 oranında önlediği bilinmektedir. HPV’ den korunmanın en etkin yolu aşı olmaktır. HPV aşısı HPV ‘ye bağlı kanserleri %90 azaltabilmektedir. Bu sebep ile HPV aşıları 11-12 yaşlarında virüs ile temas öncesi uygulanması önerilmektedir.

 

Sigara kullanımı hastalığı ilerletiyor

HPV’ ye yakalanmak kanser olunduğu anlamına gelmez. Bu enfeksiyonu geçiren hastaların %90'ında, virüs 1-2 yıl içerisinde vücuttan atılabilir. HPV enfeksiyonunun vücuttan atılmasında en önemli faktör, vücudun bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde HPV enfeksiyonunun kanserojen etkisi daha fazladır. Sigara, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, klamidya enfeksiyonu gibi durumlar hastalığın hızlı ilerlemesine ve kansere dönüşmesine neden olabilmektedir.

 

HPV’nin sebep olduğu kanserler içerisinde sadece servikal kanseri erken teşhis ile taranması önerilmektedir. HPV'nin neden olduğu diğer kanser türleri, daha ciddi sağlık sorunlarına neden olana kadar tespit edilemeyebilir.  HPV aşısı, bu kanserlere neden olan enfeksiyonları önler.

 

UNUTMAYINIZ!

 

  1. HPV’nin erken teşhisi erken müdahale sağlar ve hayat kurtarır!
  2. HPV testi ile rahim ağzı kanserine karşı korunabilirsiniz!
  3. Sigara kullanmayın, sağlıklı beslenin!
  4. HPV asisi yaptırın!