• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

HPV (Human Papilloma Virus)

HPV (Human Papilloma Virus)


HPV NEDİR?

-  Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor. Cinsel yönden aktif erkek ve kadınların %80-90’ının yaşamları boyunca en az 1 kez HPV türlerinden en az biri ile infekte olduğu tespit edilmiştir. Sıklıkla klinik bulgu vermeden (asemptomatik) seyreder. İnsan papilloma virusü (HPV) deri ve mukoz membranların (larinks, anogenital bölge) skuamoz epitel hücrelerini infekte ederek epitel proliferasyonuna neden olan DNA virusleridir. HPV varlığının, hiç cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda da görüldüğünden dikkat edilmesi önemlidir. 
-  Papilloma, büyüme veya siğil anlamına gelir, bu nedenle HPV, 'siğil virüsü' olarak da bilinir. Yapılan çalışmalarda HPV DNA pozitif kadınların % 15-28'inde 2 yıl içinde skuamoz intraepiteliyal neoplazi gelişirken, bu oran HPV DNA negatif kadınlarda % 1-3 tür. Normal servikal epitel yapısına sahip kadınların yaklaşık % 10'unda HPV DNA bulunabilmektedir. HPV prevalansı yaş, evlilik durumu gibi demografik verilerle değişmektedir. HPV immun sistemi normal ve baskılanmış kişilerde benign (siğiller) ve malign (aktinik keratoz) deri lezyonları ile anogenital sistem dışı (oral, larengeal papillom) kanserlerle de ilişkilendirilmesine karşın HPV'nin laboratuvar tanısı genital HPV ve serviks kanseriyle sınırlıdır. Bu amaçla şüpheli lezyondan alınan sürüntü ve biopsi örneklerinde HPV DNA PCR testi çalışılabilir.

HPV NASIL BULAŞIR?

Cinsel olarak aktif erkeklerin ve kadınların çoğu hayatlarının bir noktasında HPV ile temasa geçerek, birkaç ay içinde virüsü vücutlarından kendiliğinden temizleyebilir. (Örn: Soğuk algınlığı ve grip için olan diğer virüslerde olduğu gibi)
Bulaş; seksüel temasla (vajinal,anal, oral seks dahil), minör travmalar sonucu epitel bütünlüğü bozulmuş alanlar ile temasla veya infekte anneden çocuğa intrapartum geçişle olabilir. Siğiller, enfekte bir kişiyle cinsel temastan sonra haftalar veya aylarca gözlenebilir veya görülmeyebilir.

- Rahim ağzı hücrelerinin normal dışı ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan rahim ağzı kanseri, kadınlarda meme kanserinden sonra, en sık görülen kanserdir.
- HPV genital bölgede özellikle rahim ağzında normal hücrelere yerleşir ve yıllar sonra hücrelerde değişikliklere neden olabilir.Virüsle temastan sonra, 9-12 ay sessiz bir dönem geçer. Bağışıklığı yüksek bireylerde, lezyonlar 12-24 ayda geriler. 
-  Klinik bulgular, HPV’nin tipine göre değişiklik gösterir. Mukozal tutulum yapan HPV tipleri, genellikle genital bölgede enfeksiyon yaparlar ve zaman içerisinde kanser öncülü lezyonlar ve kansere dönüşebilecek hücresel değişimlere yol açarlar.

 

HPV ÖRNEK ALIMI

Numune (test edilecek örnek türleri), uzman doktor aracılığıyla, rahim ağzından (serviksten) alınan sürüntü ve/veya biopsi örnekleridir. Veya sabah ilk idrardan alınan numune ile de çalışılabilmektedir.

HPV;
  1. Ortak banyo ve tuvalet kullanımı ile
  2. Öpüşmek sarılma veya el sıkışma ile
  3. Yiyecek içecek paylaşma ile
  4. Yüzme havuzları ile BULAŞMAZ!

 

HPV NASIL TARANIR?

  1. HPV DNA PCR testi ile düşük/yüksek riskli HPV tiplerinin varlığının araştırılması ve ardından pap smear testi ile hücresel değişikliklerin takip edilmesiyle servikal patolojiler kansere dönüşmeden önce tespit edilebilir.
  2. Güncel tarama yaklaşımlarına uygun olarak merkezimizde HPV Tip Tayini (High Risk / Low Risk) testi çalışılmakta ve en önemli 35 HPV tipi tespit edilmektedir.
  3. Serviks kanseri taramasına, cinsel olarak aktif kadınlarda 21 yaşından itibaren başlanılması gerekiyor. 
  4. 21 ile 29 yaş arasında 3 yılda bir pap-smear testi yapılıyor. 
  5. 30 yaşından sonra ise her 5 yılda bir HPV-DNA ve pap-smear testlerinin birlikte uygulanması gerekiyor.

HPV TEST SONUÇLARI

Şu anda HPV teşhisi için 'altın standart', HPV-DNA'nın PCR yöntemiyle saptanması ve tiplendirilmesidir. 

(-) Negatif bir HPV sonucu; test sırasında taranan kansere neden olan HPV virüsünü taşımadığınız anlamına gelir.

(+) Pozitif bir HPV sonucu; kansere neden olan bir HPV virüsü taşıdığınız anlamına gelir. Fakat bu kanser olduğunuz anlamına gelmez.

Pozitif sonuç alındığında virüsün ne kadar hücre değişikliği yaptığını anlamak için vajinal pap smear testi yapılması gerekir. Doktorunuz size bu konuda rehberlik edecektir.

UNUTMAYINIZ!

  1. HPV’nin erken teşhisi erken müdahale sağlar ve hayat kurtarır!
  2. HPV testi ile rahim ağzı kanserine karşı korunabilirsiniz!
  3. Çoğu hasta için bağışıklık sistemi, soğuk algınlığından kurtulmak gibi HPV'den kurtulacaktır.
  4. Sigara kullanmayın, sağlıklı beslenin! 
  5. HPV aşısı yaptırın!

HPV DNA PCR

Virüsün vücudu etkileyebilecek 150'den fazla genotipi olduğu düşünülmektedir. Bunların yaklaşık 30 HPV türünün genital ve anal lezyonlarla ilişkisi bilinmektedir.

HPV Genotiplerinin Sınıflandırılması

Laboratuvarımızda yaptığımız HPV multipleks PCR testi ile 35 HPV (18 yüksek, 17 düşük riske) genotipe ayrı ayrı bakmaktayız.

18 Yüksek Risk HPV:  16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73 ve 82 genotipi.  

17 Düşük Risk HPV: 6,11, 40, 42, 43, 44, 54, 55, 61, 62, 67, 69, 70, 71, 72, 81 ve 84 genotipi.