• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

Chlamydia (Klamidya)

Chlamydia (Klamidya)


Klamidya nedir?

 

Klamidya, hem erkekleri hem de kadınları enfekte eden ve sık görülen bir cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Tedavi edilmediğinde, bir kadının üreme sisteminde ciddi, kalıcı ve geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Bu durum, daha sonra hamile kalmayı güçleştirebilir veya olanaksız hale getirebilir. Klamidya, aynı zamanda potansiyel olarak ektopik gebelik (dış gebelik) riskini artırır.

 

Klamidya nasıl bulaşır?

 

Klamidya enfeksiyonu bulunan birisi ile vajinal, anal veya oral seks yapmak suretiyle klamidya enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz. Partnerinizin erkek olması durumunda, ejekülasyon (boşalma) olmasa bile yine de klamidya enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz. Geçmişte klamidya enfeksiyonu geçirmiş ve tedavi edilmiş olsanız bile, yine klamidya enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz. Klamidya enfeksiyonu bulunan birisi ile korunmadan cinsel ilişkiye girmeniz durumunda da klamidya enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz. Hamileyseniz, doğum sırasında bebeğinize klamidya bulaştırabilirsiniz.

 

Klamidya enfeksiyonuna yakalanma riskimi nasıl azaltabilirim?

 

Cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemenin tek yolu, vajinal, anal veya oral seks yapmamaktır. Doğal hayatta böyle bir şey mümkün olmadığına göre klamidya enfeksiyonuna yakalanma riskinizi azaltmak üzere aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz:

  • Test edilen ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar bakımından negatif test sonuçlarına sahip olan bir partner ile uzun süreli karşılıklı tek eşli bir ilişki yaşayın
  • Her cinsel ilişkide prezervatif kullanın
 

Klamidya enfeksiyonu bakımından risk altında mıyım?

 

Korunmadan vajinal, anal veya oral seks yapmak suretiyle cinsel ilişkiye giren herhangi biri, klamidya enfeksiyonuna yakalanabilir. Bununla birlikte, cinsel olarak aktif genç insanlar, klamidya enfeksiyonuna yakalanma bakımından daha yüksek risk altındadır. Bu durum, genç insanlar arasında yaygın olan davranışlar ve biyolojik faktörlere bağlıdır. Klamidya anal veya oral seks yoluyla yayılabildiği için eşcinsel, biseksüel ve transeksüellerle cinsel ilişkiye giren erkekler de risk altındadır.

Doktorunuz ile dürüst ve açık bir görüşme yapın. Klamidya ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırıp yaptırmamanız gerektiğini sorun. Eğer 25 yaşından küçük cinsel olarak aktif bir kadınsanız her yıl klamidya açısından test yaptırmalısınız. Yeni bir partnere ya da birden daha fazla partnere veya cinsel yolla bulaşan bir hastalığı bulunan bir partnere sahip olma gibi risk faktörlerine sahip 25 yaşından büyük bir kadınsanız, her yıl klamidya açısından test yaptırmalısınız.

Eşcinsel, biseksüel ve transeksüellerle cinsel ilişkiye giren erkekler ile hamile kadınlar da her yıl klamidya açısından test yaptırmalıdır.

 

Ben hamileyim. Klamidya bebeğimi nasıl etkiler?

 

Hamileyseniz ve klamidya enfeksiyonunuz varsa, doğum sırasında bebeğinize klamidya enfeksiyonu bulaştırabilirsiniz. Bu durum, bebeğinizde bir göz enfeksiyonu ya da zatüreye yol açabilir. Klamidya enfeksiyonuna sahip olmanız erken doğuma sebep olabilir.

Hamileyseniz, ilk doğum öncesi bakım muayenesi sırasında klamidya açısından test yaptırmalısınız. Test ve tedavi, sağlık problemlerini önlemeye yönelik en iyi yöntemdir.

 

Klamidya enfeksiyonuna sahip olup olmadığımı nasıl bilirim?

 

Klamidya enfeksiyonu olan çoğu insanın hiçbir semptomu yoktur. Semptomunuz varsa, bunlar sizin enfekte olan bir partneriniz ile cinsel ilişkiden birkaç hafta sonrasına kadar görülmeyebilir. Klamidya enfeksiyonu hiçbir semptoma yol açmasa bile, üreme sisteminize zarar verebilir.

 

Kadınlarda klamidya belirtileri

 
  • Anormal bir vajinal akıntı
  • İdrar yaparken yanma hissi oluşması
 

Erkeklerde klamidya belirtileri

 
  • Penis ucundan bir akıntı gelmesi
  • İdrar yaparken bir yanma hissi oluşması
  • Bir veya her iki testis çevresinde ağrı ve şişlik
 

Erkekler ve kadınlar, aynı zamanda rektum yoluyla da klamidya enfeksiyonuna yakalanabilirler. Bu durum, gerek alıcı anal seks yapma gerekse başka enfekte bir bölgeden (vajina gibi) bulaş yoluyla gerçekleşir. Bu enfeksiyonlar sıklıkla hiçbir semptoma yol açmamakla birlikte aşağıdaki semptomlara yol açabilir:

  • Makatta ağrı
  • Akıntı
  • Kanama
 

Bu semptomların herhangi birisinin farkına varmanız veya partnerinizin cinsel yolla bulaşan bir hastalığa ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalık semptomlarına sahip olması durumunda, doktorunuz tarafından muayene edilmeniz gerekir. Cinsel yolla bulaşan hastalık semptomları, alışılmadık bir ağrı, kokulu bir akıntı, idrar yaparken yanma veya adet dönemleri arasında kanama görülmesini içerebilir.

 

Kendi doktorum klamidya enfeksiyonuna sahip olup olmadığımı nasıl bilecek?

 

Laboratuar testleri klamidya tanısı koydurabilir. Doktorunuz, sizden bir idrar örneği vermenizi isteyebilir veya klamidya açısından test etmek üzere vajinanızdan bir örnek almak için pamuklu bir çubuk kullanabilir (ya da kullanmanızı isteyebilir).

 

Klamidya tedavi edilebilir mi?

 

Evet, klamidya doğru tedavi ile tedavi edilebilir. Enfeksiyonunuzu tedavi etmek üzere doktorunuzun reçete ettiği ilaçların hepsini almanız önemlidir. Düzgün bir şekilde alındığında, ilaçlar, enfeksiyonu durduracaktır ve daha sonra komplikasyonlara sahip olma şansınızı azaltacaktır. Klamidya ile ilgili ilacı kimseyle paylaşmamalısınız.

Klamidya enfeksiyonunun tekrarlaması sık görülen bir durumdur. Partner(ler)iniz tedavi edilse bile, tedavinizden yaklaşık üç ay sonra yeniden test yaptırmalısınız.

 

Klamidya enfeksiyonu için tedavi edildim. Yeniden ne zaman cinsel ilişkiye girebilirim?

 

Siz ve partner(ler)iniz tamamen tedavi edilene kadar yeniden cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Doktorunuzun ilaç vermesi durumunda, ilacı aldıktan sonra yeniden cinsel ilişkiye girmeden önce yedi gün beklemelisiniz.

 

Tedavi edilmezsem ne olur?

 

Klamidyanın yol açtığı ilk hasar sıklıkla gözden kaçar. Bununla birlikte, klamidya, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Bir kadınsanız, tedavi edilmemiş klamidya, uterusunuza ve tüplerinize (döllenmiş yumurtaları overlerden uterusa taşıyan tüpler) yayılabilir. Bu durum, pelvik iltihabi hastalığa (PID) yol açabilir. PID, sıklıkla hiçbir belirti oluşturmamakla birlikte bazı kadınlar karın ve kasık ağrısı yaşayabilir. Başlangıçta hiçbir belirtiye yol açmasa bile pelvik enfeksiyon üreme sisteminizde kalıcı ve geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. PID, uzun süreli pelvik ağrıya, hamile kalamamaya ve potansiyel olarak ölümcül bir dış gebeliğe (uterus dışında oluşan hamilelik) yol açabilir.

Erkekler, nadiren klamidya ile ilgili olarak sağlık problemleri yaşarlar. Enfeksiyon, bazen spermi testislerden taşıyan tüplere yayılır ve ağrı ile ateşe neden olur. Nadiren, klamidya, bir erkeğin çocuk sahibi olmasını engelleyebilir.

Tedavi edilmemiş klamidya, HIV’e (AIDS’e yol açan virüs) yakalanma veya bulaştırma şansınızı da artırabilir.