• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

Bakteriyel Vajinozis

Bakteriyel Vajinozis


Bakteriyel Vajinozis

 

Bakteriyel vajinozis (BV), vajinada Gardnerella Vaginalis isimli bakterilerin normalden fazla miktarda bulunması durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, vajinadaki normal bakteri dengesini değiştirir ve Bakteriyel Vajinozis hastalığına sebep olur.

 

Bakteriyel vajinozis ne kadar yaygındır?

 

Bakteriyel vajinozis, 15-44 yaş arası kadınlarda en sık karşılaşılan vajinal rahatsızlıktır.

 

Bakteriyel vajinozis nasıl yayılır?

 

Bakteriyel vajinozisin nedeni ve nasıl oluştuğu bilmemektedir. Bakteriyel vajinozis, hiç cinsellik yaşamayan kadınları nadiren etkilemektedir. Bakteriyel vajinozis, vajinada bulunan “iyi” ve “zararlı” bakterilerin dengesizliğiyle ilişkilidir. Yeni bir partnere ya da birden daha fazla partnere sahip olmanın yanı sıra vajina içini yıkamak, vajinadaki bakteri dengesini bozabilir. Bu durum Bakteriyel Vajinozise yakalanma riskini artırır. Bakteriyel vajinozis, klozetlerden, yatak takımlarından veya yüzme havuzlarından bulaşmaz.

 

Bakteriyel vajinozise yakalanmayı nasıl engelleyebilirim?

 

Hastalığı önlemenin bilinen bir yöntemi bulunmamaktadır ancak bazı önlemler ile hastalık ihtimali azaltılabilir. Bunlar,

  • Tek eşli bir yaşamı tercih etme
  • Vajina içini yıkamama
  • Her cinsel ilişkide prezervatif kullanmadır.
 

Hamileyim. Bakteriyel vajinozis bebeğimi nasıl etkiler?

 

Hamile kadınlar Bakteriyel vajinozise yakalanabilir. Bakteriyel vajinozisli hamile kadınların prematüre (erken) veya düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskleri artmıştır. Tedavi, hamile kadınlar için özellikle önemlidir.

 

Bakteriyel vajinozise yakalandığımı nasıl anlarım?

 

Bakteriyel vajinozis hastalığında çoğu zaman belirti yoktur. Belirti varsa

  • İnce beyaz veya gri bir vajinal akıntı;
  • Vajinada ağrı, kaşıntı veya yanma;
  • Özellikle cinsel ilişki sonrası güçlü balık benzeri bir koku;
  • İdrar yaparken yanma;
  • Vajina dışı bölgede kaşıntı
 

Bakteriyel Vajinozis tanısı nasıl konur?

 

Yapılacak jinekolojik muayene ve vajinal akıntı örneğinden alınacak laboratuvar testleri ile tanı konulabilir. (bkz. STD10 Testi)

 

Bakteriyel vajinozis tedavi edilebilir mi?

 

Bakteriyel vajinozis belirtisiz seyrediyorsa bazen tedavisiz gerileyebilir. Ancak Bakteriyel vajinozis belirtilerin olması durumunda muayene olmanız ve tedavi edilmeniz gerekir. Belirtilerin ortadan kalkması durumunda bile, reçete ile verilen ilaçların hepsini almanız önemlidir. Tedavi, bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik riski de azaltabilir. Bakteriyel vajinozis tanısı alan kadınların erkek partnerlerine tedavi verilmesine gerek yoktur.

 

Bakteriyel vajinozis tedavi edilmezse ne olur?

 

Bakteriyel vajinozis tedavi edilmezse ciddi sağlık risklerine yol açabilir:

  • HIV ile enfekte olmuş bir kişi ile seks yapmanız durumunda HIV’e yakalanma şansınızı artırabilir
  • HIV pozitifseniz, seks partnerinize HIV bulaştırma şansınızı artırabilirsiniz;
  • Hamileyken Bakteriyel vajinozise yakalanmanız durumunda, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve erken doğum riskiniz artabilir.
  • Klamydia ve Gonore gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma şansınızı artırabilir ve bu bakteriler, bazen çocuk sahibi olmanızı güçleştiren veya olanaksız hale getirebilen pelvik iltihabi hastalığa (PID) yol açabilir.