AMH, Anti- Mullerian Hormon isimli hormonun kısaltılmışıdır. AMH, ancak son yıllarda önemi anlaşılmış bir hormondur. Son zamanlara kadar, kadınlarda üreme fonksiyonunu ortaya koyan overlerin (yumurtalık), FSH (Follikül Stimüle Hormon) isimli hormon tarafından yönetildiği düşünülmekteydi ve over fonksiyonlarının takibi FSH ile yapılmaktaydı.
FSH, hipofizden salınan bir hormondur. AMH ise, doğrudan yumurtalıklardan salgılanan bir hormondur. Bu nedenle AMH Testi, yumurtalıkların fonksiyonunu daha iyi ortaya koymaktadır. Bu işlevi nedeniyle de AMH Testi, kadınlarda doğurganlık kapasitesinin ortaya konulmasında, over kapasitesinin ölçülmesinde, menopoza gidişin izlenmesinde, tüp bebek kararlarının verilmesinde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Son zamanlarda AMH testi, FSH’nın yerini almaya başlamıştır.
AMH (ANTİ-MULLERİAN HORMON)
- Yumurtalık (Over) Fonksiyonunuz Ne Durumdadır ?
- Kısır Olabilir Misiniz ?
- Menopoza Yakın Mısınız ?
- Menopozda Mısınız ?
Erkeklerde testis fonksiyonunu ve kısırlık durumunu araştırmak için kullanılır. Çocuklarda da, ergenlik araştırması, cinsiyet ayrımı yapılabilmesi, çift genital durum araştırması gibi amaçlarla kullanılır. AMH kandan bakılır. Açlık-tokluk gerekmez.