• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

BLOG

Genital herpes (HSV-2)


Genital herpes, herpes simpleks virüs tip 1 (HSV-1) ve herpes simpleks virüs tip 2 (HSV-2) virüslerinin yol açtığı cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. HSV-1 çoğu kişide belirti vermeyeceği gibi oral (ağız) herpese yol açabilir. Dudakta ya da çevresinde uçuklara sebep olur. Oral herpesli çoğu insan virüsü çocukluk ya da genç erişkinlik süresi boyunca tükürük ile cinsel olmayan bir temas ile almıştır. HSV-1 tarafından yol açılan oral herpes, oral seks yoluyla ağızdan cinsel organlara bulaşabilir. Bu nedenle, genital herpes olgularının bir kısmı HSV-1 kaynaklıdır. Genital herpes, yaygın bir hastalıktır. 14 - 49 yaş arası her 100 kişiden 15-20 ‘si genital herpese sahiptir.

 

Genital Herpes Nasıl Bulaşır?

 

Hastalığı bulunan birisi ile vajinal, anal veya oral seks yapmak suretiyle genital herpes enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz. Bir herpes yarası ile direkt temas halinde, genital herpese sahip partnerinizin tükürük ve cinsel salgıları ile temas halinde enfekte olabilirsiniz. Görünür bir yarası bulunmayan ya da enfekte olduğunu bilmeyen partneriniz size oral seks yapması durumunda da genital herpese yakalanabilirsiniz.

 

Genital Herpes Nasıl Bulaşmaz?

 
  1. Klozetlerden
  2. Yatak takımlarından
  3. Yüzme havuzlarından
  4. Çatal kaşık ile
  5. Sabun veya havlu gibi nesnelere dokunmakla bulaşmaz.
 

Cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemenin tek yolu, vajinal, anal veya oral seks yapmamaktır. Erişkin yaşamda bu mümkün olmadığı için genital herpese yakalanma şansınızı azaltmak için,

  1. Test edilen ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıkla enfekte olmayan bir partner ile uzun süreli karşılıklı tek eşli bir ilişkide olun
  2. Her cinsel ilişkide prezervatif kullanın. Bütün herpes yaralarının bir lateks kondom tarafından kapatılan bölgelerde oluşmadığının farkında olun. Aynı zamanda, herpes virüsü, görünür bir herpes yarası olmayan cilt bölgelerinde de yayılabilir. Bu nedenlerden dolayı, kondomlar, sizi herpese yakalanmaktan tamamen korumayabilir.
  3. Genital herpese sahip olduğu bilinen bir kişi ile bir ilişkiniz bulunması durumunda, Partneriniz her gün bir anti-herpes ilacı alıyorsa cinsel ilişkide bulunmayın.
  4. Partneriniz herpes belirtilerine sahip olduğunda (yani, partneriniz bir atak geçirdiğinde), vajinal, anal veya oral seks yapmayın.
 

Hamileyim ve Genital Herpes Hastasıyım, Ne Yapmalıyım?

 

Hamileyseniz ve genital herpesiniz varsa, doğum öncesi bakım ziyaretlerine gitmeniz sizin için çok önemlidir. Doktorunuza daha önce hiç belirtiniz olup olmadığı ya da genital herpes tanısı alıp almadığınızı anlatın. Aynı zamanda, doktorunuza daha önce hiç genital herpesli birisi ile ilişkiye girip girmediğinizi anlatın. Genital herpes enfeksiyonunun düşük yapmaya yol açabileceğini ve sizin için bebeğinizi çok erken dünyaya getirmenizi daha olası hale getirebildiğini düşündüren bazı araştırmalar bulunmaktadır.

Herpes enfeksiyonu, doğumdan önce bebeğe bulaşabilir, ancak daha yaygın olarak bebeğinize doğum sırasında bulaşmaktadır. Bu durum, bebeğinizde potansiyel olarak ölümcül bir enfeksiyon olan neonatal herpese yol açabilir. Hamilelik sırasında herpese yakalanmaktan kaçınmanız önemlidir. Hamileyseniz ve genital herpesiniz varsa, hamileliğinizin sonlarına doğru anti-herpes ilaç kullanmanız önerilebilir. Bu ilaç, doğum sırasında genital herpes belirti ve/veya belirtilerine sahip olma riskinizi azaltabilir. Doğum sırasında, doktorunuz sizi herpes yaraları bakımından dikkatli bir şekilde muayene etmelidir.

Doğumda herpes belirtilerine sahip olmanız durumunda, doğum sezaryen ile gerçekleştirilir.

 

Genital Herpes Belirtileri Nelerdir?

 

Genital herpese sahip olan çoğu kişinin hiçbir belirtisi yoktur veya çok hafif belirtilere sahiptir. Hafif belirtilerin farkına varmayabilirsiniz ya da onları bir sivilce veya kıl dönmesi gibi başka bir cilt hastalığı ile karıştırabilirsiniz. Bu nedenle, herpese sahip olan çoğu insan bu durumu bilmez.

Herpes yaraları, çoğunlukla cinsel organlar, rektum veya ağız çevresinde bir ya da daha fazla sayıda kabarcık şeklinde görülür. Kabarcıklar patlar ve geride iyileşmesi bir hafta veya daha fazla süren ağrılı yaralar bırakır. Bu belirtiler, bazen “bir atak geçirme” şeklinde adlandırılır. Bir kişi, ilk kez bir atak geçirdiğinde, ateş, vücut ağrıları veya şişmiş bezeler gibi nezleyi andıran belirtilere de sahip olabilir.

Herpese ilişkin bir atak geçiren kişiler, özellikle HSV-2 ile enfekte olmaları durumunda tekrarlayan ataklara sahip olabilirler. Tekrarlayan ataklar, çoğunlukla ilk ataktan daha kısa süreli ve daha az ciddidir.

Her ne kadar enfeksiyon yaşamın geri kalanı süresince vücutta kalsa da, atakların sayısı zamanla azalabilir.

Bu belirtilerin herhangi birisinin farkına varmanız veya partnerinizin cinsel yolla bulaşan bir hastalığa ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalığın belirtilerine sahip olması durumunda, doktorunuz tarafından muayene edilmeniz gerekir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar alışılmadık bir ağrı, kokulu bir genital akıntı, idrar yaparken yanma veya adet dönemleri arasında kanama görülmesi şeklinde belirti verebilir.

 

Genital Herpes Tanısı Nasıl Konur?

 

Doktorunuz, basitçe belirtilerinize bakmak suretiyle genital herpes tanısı koyabilir. Doktorlar, aynı zamanda yara(lar)dan örnek alıp test de uygulayabilir. Belirli koşullarda, herpes antikorlarına bakmak üzere bir kan testi de yapılabilir. Doktorunuz ile dürüst ve açık bir görüşme yapın ve herpes ya da diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırıp yaptırmamanız gerektiğini sorun. Laboratuvarımızda yapılan CYBH PCR testine bakabilirsiniz. 

Herpes kan testi, herpes enfeksiyonuna sahip olup olmadığınızı belirlemeye yardım edebilir ancak enfeksiyonu kimden aldığınızı veya ne zamandan beri enfekte olduğunuzu söyleyemez.

Herpesi tamamen yok eden bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, atakları engelleyebilen ya da süresini kısaltabilen ilaçlar bulunmaktadır. Bu anti-herpes ilaçlar enfeksiyonu partnerinize bulaştırmanızı daha az olası hale getirir.

Genital herpes, ağrılı genital yaralara yol açabilir ve bağışıklık sistemleri baskılanmış olan kişilerde ciddi seyredebilir.

Yaralarınıza veya yaradan çıkan sıvılara dokunursanız, herpes virüsünü gözleriniz gibi vücudunuzun başka bir yerine bulaştırabilirsiniz. Herpes virüsünün vücudunuzun başka bir yerine bulaşmasını önlemek için yaralara veya yaradan çıkan sıvılara dokunmayın. Yaralara veya yaradan çıkan sıvılara dokunmanız durumunda, enfeksiyonunuzun yayılmasını engellemeye yardım etmek üzere hemen ellerinizi usulüne uygun olarak yıkayın.