• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

BLOG

CardioNext® & CardioScreen®


CardioNext® 50 SNP'lik (Tek nükleotid polimorfizmleri) Kardiyovasküler Hastalıklarla ilgili NGS taraması (54 gen) (Test sonuçlanması: 30 gün, Numune türü: EDTA tüp ve bukkal swap) 

ACT (-51 G-T), APOA1 (-75 G>A ), APOB (R3500Q), APOC3 (T3175G), APOC3 (T3206G), APOE (E2, E3, E4), CETP (G279A), CETP (G1533A), GJA4 (CX37) (Pro319Ser), HMGCR (-911 C-A), LPL (C1595G), MMP3 (1171 5A/6A), NOS3 (-786 T>C), NOS3 (Glu298Asp), NOS3 (VNTR intron 4), PON1 (Gln192Arg), SREBF2 (Gly595Ala), F2/prothrombin (G20210A), F5 (Leiden), F5 (Y1702C), F5 (H1299R), F5 (R306T/Cambridge), F13A1 (V34L), FGB/Beta Fibrinogen (-455G-A), ITGB3/HPA (Leu33Pro), PAI-1 (1 bp Del/Ins 4G/5G), ACE (I/D), AGT (M235T), ADRA2B (Ins>Del Codon 299), ADRB1 (Gly389Arg), ADRB2 (Gly16Arg), ADRB2 (Gln27Glu), ADRB3 (Trp64Arg), NPY (Leu7Pro), CBS (C699T), CBS (T1080C), MTHFR (C677T), MTHFR (A1298C), MTR (A2756G), MTRR (A66G), IL-1B (-511 C-T), IL-6 (G634C), IL-6 (G-174C), IL-10 (-1082 G-A), IFN- (+874 T-A), TNF (-308 G-A), VEGF (-2578 C-A), MnSOD (C -28 T), MnSOD (T175C), SOD3 (C760G) 

 

 

CardioScreen® Kardiyomiyopati Hastalıklarla ilgili NGS taraması (46 gen) (Test sonuçlanması: 30 gün, Numune türü: EDTA tüp) 

ABCC9, ACTC1, ACTN2, ANKRD1, CASQ2, CAV3, CRYAB, CSRP3, CTF1, DES, DSC2, DSG2, DSP, DTNA, EMD, FHL2, GLA, JUP, LAMA4, LAMP2, LDB3, LMNA, MYBPC3, MYH6, MYH7, MYL2, MYL3, MYLK2, MYOZ2, NEXN, PKP2, PLN, PRKAG2, RBM20, RYR2, SGCD, TAZ, TCAP, TMEM43, TNNC1, TNNI3, TNNT2, TPM1, TTN, TTR, VCL 

 

 

CardioScreen® Ani Kalp Durmasının Önlenmesi ile ilgili NGS taraması (166 gen) (Test sonuçlanması: 30 gün, Numune türü: EDTA tüp) 

ABCC9, ABCG5, ABCG8, ACTA1, ACTA2, ACTC1, ACTN2, AKAP9, ALMS1, ANK2, ANKRD1, APOA5, APOB, APOC2, APOE, BAG3, BRAF, CACNA1C, CACNB2, CALM1, CALR3, CASQ2, CAV3, CBL, CBS, CETP, COL3A1, COL5A1, COL5A2, COX15, CRELD1, CRYAB, CSRP3, CTF1, DES, DMD, DNAJC19, DOLK, DPP6, DSC2, DSG2, DSP, DTNA, EFEMP2, ELN, EMD, EYA4, FBN1, FBN2, FHL1, FHL2, FKRP, FKTN, FXN, GAA, GATAD1, GCKR, GJA5, GLA, GNAS, GPD1L, GPIHBP1, HADHA, HCN4, HFE, HRAS, HSPB8, JAG1, JPH2, JUP, KCNA5, KCND3, KCNE1, KCNE2, KCNE3, KCNH2, KCNJ2, KCNJ5, KCNQ1, KRAS, LAMA2, LAMA4, LAMP2, LDB3, LDLR, LDLRAP1, LMF1, LMNA, LPL, LTBP2, MAP2K1, MAP2K2, MYBPC3, MYH11, MYH6, MYH7, MYL2, MYL3, MYLK, MYLK2, MYO6, MYOZ2, MYPN, NEXN, NKX2-5, NODAL, NOTCH1, NPPA, NRAS, PCSK9, PKP2, PLN, PRKAG2, PRKAR1A, PTPN11, RAF1, RBM20, RYR1, RYR2, SALL4, SCN1B, SCN2B, SCN3B, SCN4B, SCN5A, SCO2, SDHA, SEPN1, SGCB, SGCD, SGCG, SHOC2, SLC25A4, SLC2A10, SMAD3, SMAD4, SNTA1, SOS1, TAZ, TBX20, TBX3, TBX5, TCAP, TGFB2, TGFB3, TGFBR1, TGFBR2, TMEM43, TMPO, TNNC1, TNNI3, TNNT2, TPM1, TRDN, TRPM4, TTN, TTR, VCL, ZIC3 

 

 

Ani Kalp Durması (SCA) Nedir? 

Ani kalp durması (SCA), kalbin beyne ve vücuda etkili bir şekilde kan pompalayamaması nedeniyle hızlı bir nabız kaybı ve bilinç kaybı ile ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle ani kalp durması, potansiyel olarak ölümcül aritmiler ve kalbin elektriksel sistemindeki bazı anormallikler nedeniyle meydana gelir. “Ani” olarak tanımlanmasının sebebi, doğası gereği herhangi bir kişiyi, herhangi bir yerde ve uyarı vermeden etkileyebilmesidir. Bu durum, daha önce kalp hastalığı veya kritik klinik koşulları teşhis edilmemiş bireylerde bile görülebilir. Ani kalp durması hemen tedavi edilmezse, birkaç saniye içinde kişi bilincini kaybeder ve her müdahale edilmeyen dakika başına hayatta kalma oranı %10 azalır. Ani kalp durmasından etkilenen bir hastanın hayatını kurtarmak için kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon uygulanması gereklidir. Bu işlemler, beyne giden kan ve oksijenin eksikliği nedeniyle 4 ila 6 dakika içinde meydana gelen geri dönüşü olmayan hasarlar oluşmadan önce kalp ritmini yeniden düzenler. 

 

 

Kardiyomiyopatiler Nelerdir? 

Kardiyomiyopatiler, genellikle genetik olarak belirlenen ve farklı aktarım biçimleriyle ortaya çıkan bir grup kalp kası hastalığıdır. Bu hastalıklar, kalbin fonksiyonel kapasitesini sınırlayan semptomlar gösterebilir ve atriyal fibrilasyon, kalp yetmezliği, felç ve nadiren malign ventriküler aritmiler ve ani ölüm gibi komplikasyonlara yol açabilir. Farklı tiplerde kardiyomiyopatisi olan (hipertrofik, dilate, aritmojenik sağ ventrikül kardiyomiyopatisi, restriktif) hastaların, genel nüfusun yaklaşık binde 3'ü olduğu tahmin edilmektedir, ancak maalesef kardiyologlar bu durumu genellikle kritik veya ölümcül olaylar meydana geldiğinde fark ederler. 

 

 

Ani Kalp Durması ve Kardiyomiyopatilerin Kalıtsal Bileşenleri Var mı? 

Gelişmiş ülkelerde ani kalp ölümü, toplam ölümlerin %5'inden ve kardiyovasküler hastalık kaynaklı ölümlerin %50'sinden fazlasından sorumludur. İtalya'da, bu fenomenin yaklaşık 0,7/1000 kişi/yıl oranında meydana geldiği tahmin edilmektedir. Ani ölüm vakalarının %20-25'i, bilinmeyen bir altta yatan patolojinin ilk belirtisi olarak, görünüşte sağlıklı bireylerde gerçekleşir. Ani ölüm vakalarının %5-10'u ise, yapısal olarak normal kalplerde belirgin yapısal kalp anomalileri olmadan, ventriküler aritmilerin başlamasına neden olan elektriksel bir istikrarsızlık ile karakterize edilen elektrofizyolojik bozukluklar varlığında (sine materia ani ölüm), örneğin uzun QT sendromu (LQTS), Brugada sendromu (BS), katekolaminerjik polimorfik ventriküler taşikardi (CPVT) gibi durumlarda meydana gelir. 

 

 

CardioScreen® nedir ? 

CardioScreen®, GENOMA Group tarafından geliştirilmiş bir genetik testtir ve iki versiyonda mevcuttur: 

İlk versiyon olan "CardioScreen® – Kardiyomiyopatiler", kalıtsal kardiyomiyopatilerle ilişkili mutasyonların varlığını değerlendirmek için kullanılır ve hastaların DNA analizi yoluyla potansiyel olarak ölümcül kalp olayları açısından genetik risk altında olan hastaları tanımlamamıza olanak tanır. İkinci versiyon olan "CardioScreen® – Ani kalp durmasının önlenmesi", yapısal kalp anomalisi olmayan ani kalp ölümüne (sine materia) bağlı mutasyonların varlığını değerlendirmeye yöneliktir. 

 

CardioScreen® – Kardiyomiyopatiler, kalıtsal kardiyomiyopatilerle ilişkili mutasyonların varlığını değerlendirmek için çoklu genetik analiz yapılmasına olanak tanıyan bir tanı testidir. Bu test, dolayısıyla, DNA analizi yoluyla potansiyel olarak ölümcül kalp olayları açısından genetik risk altında olan hastaları tanımlamamıza olanak tanır. 

 

CardioScreen® – Ani kalp durmasının önlenmesi, yapısal kalp anomalisi olmayan ani kalp ölümüne (sine materia) bağlı mutasyonların varlığını değerlendirmek için çoklu genetik analiz yapılmasına olanak tanıyan bir tanı testidir. Bu test, dolayısıyla, DNA analizi yoluyla potansiyel olarak ölümcül kalp olayları açısından genetik risk altında olan hastaları tanımlamamıza olanak tanır. 

 

 

CardioScreen® testi nasıl yapılmaktadır ? 

CardioScreen® testi, kan örneği alınarak gerçekleştirilir. Kompleks bir laboratuvar analizi aracılığıyla DNA, çekirdekli hücrelerden izole edilir ve Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) tekniği ile çoğaltılır. Daha sonra, ILLUMINA dizileme cihazları kullanılarak Yeni Nesil Dizileme (NGS) tekniklerini kullanan yenilikçi bir kütle paralel dizileme (MPS) teknolojisi sayesinde, aşağıdaki genler yüksek derinlikte tamamen dizilenir: 

 

CardioScreen® – Kardiyomiyopatiler için, kalıtsal kardiyomiyopatilerle bağlantılı 46 genin (eksonlar ve bitişik intrajenik bölgeler, ± 5 nükleotid) tamamı (bkz. Tablo). 

 

CardioScreen® – Ani kalp durmasının önlenmesi için, ani kalp durması ile ilişkili kalıtsal kalp patolojileri ile bağlantılı 157 genin (eksonlar ve bitişik intrajenik bölgeler, ± 5 nükleotid) tamamı (bkz. Tablo). 

 

Elde edilen genetik diziler, incelenen genlerde potansiyel mutasyonların varlığını belirlemek amacıyla ileri düzey bir biyoinformatik analizle incelenir. 

 

 

CardioScreen® testinin doğruluğu nedir ? 

Mevcut DNA dizileme teknikleri, yüksek doğrulukta sonuçlar üretir ve doğruluk oranı %99'un üzerinde olarak tahmin edilir. Bu testin çok doğru olmasına rağmen, aşağıda belirtilen sınırların dikkate alınması gereklidir. 

 

 

Test Sınırları 

CardioScreen®-Kardiyomiyopatiler, yalnızca Tablo'da belirtilen genleri değerlendirir. 

CardioScreen®-Ani kalp durmasının önlenmesi, yalnızca Tablo'da belirtilen genleri değerlendirir. 

 

Bu testler şu durumları ortaya çıkarmaz: 

-Kırılma noktalarından ± 5 nükleotid uzaklıktaki intrajenik bölgelerde lokalize mutasyonlar; 

-20 baz çiftinden büyük delesyonlar, inversiyonlar veya duplikasyonlar; 

-Sadece gametlerde bulunan mutasyonları içeren germ hattı mozaikleri. 

 

NEGATİF sonuç – İncelenen genlerde mutasyon bulunmaması, test sırasında incelenmeyen bir genom bölgesinde yer alan bir mutasyon taşıma olasılığını dışlamaz. Bazı durumlarda, genomik analiz sonucu, mevcut bilimsel-tıbbi bilgiye dayalı olarak klinik anlamı belirsiz veya belirlenebilir bir DNA varyasyonu veya mutasyonunu ortaya çıkarabilir. Genetik varyasyonun yorumu, analiz yapıldığı zamandaki en güncel bilgilere dayanmaktadır. Bu yorum, genom yapısı hakkında yeni bilimsel ve tıbbi bilgilerin elde edilmesiyle gelecekte değişebilir ve varyasyonların aynı değerlendirilmesi üzerinde etkili olabilir. 

 

 

Testin Faydaları 

Kalıtsal kardiyomiyopatiler veya ani kalp durması açısından risk altında olan bir bireyin tanımlanma olasılığı, bugün potansiyel bir patolojinin erken teşhisini ortaya koymanın en iyi yolunu temsil eder ve dolayısıyla ilişkili mortalite ve morbiditeyi azaltır. Kalıtsal yüksek risk taşıyan aile üyeleri, özellikle de idiyopatik kardiyak semptomatolojiye sahip olanlar, bir genetik danışmanlık alabilir ve kendi genetik-klinik durumlarını bir genetik uzmanı ile tartışabilirler. Bu değerlendirme, hastanın kalıtsal kardiyomiyopati ve ani kalp durması ile ilişkili bir mutasyon taşıyıp taşımadığını doğrulamak için genetik test yapılmasını teşvik edebilir. Test pozitif çıkarsa, inceleme, nükleer ailenin risk altındaki bireylerini tanımlamak için hastanın akrabalarına da genişletilecektir. Genetik testten elde edilen bilgiler, aşağıdaki gibi önemli faydalar sağlayabilir: 

 

Kalıtsal kardiyomiyopati veya ani kalp durması açısından yüksek risk taşıyan aile üyelerinin tanımlanması; 

 

Yüksek riskli bireyler için ayrılmış uygun bir tıbbi inceleme programının düzenlenmesi ve böylece en etkili önleyici tedbirlerin (örneğin implante edilebilir defibrilatörler veya antiaritmik farmakolojik tedaviler) benimsenmesinin kolaylaştırılması; 

 

Genetik mutasyonun nesillere aktarılma olasılığının bilinmesi ve germinal gen mutasyonlarına sahip yüksek risk altındaki çocukların tanımlanması. 

 

 

 

Test sonuçlarının yorumlanması nasıl olmaktadır ? 

POZİTİF“ 

Bir veya daha fazla mutasyonun varlığı: 

Bu, testin ani kalp durması ile ilişkili bir veya daha fazla genin bir veya daha fazla mutasyonunu ortaya çıkardığını gösterir. Genetik danışmanlık sırasında, genetik uzmanımız test sonucunun anlamını ayrıntılı bir şekilde açıklayacaktır. CardioScreen® testiyle gözlemlenen mutasyonlar, aşağıdaki prognostik kategorilere dahil edilebilir: 

 

Bilinen patolojik anlam; 

Normal bireylerde bulunabilecekleri ve patolojik olarak anlamsız oldukları için iyi huylu anlam; 

Patolojik olarak belirsiz anlam, çünkü bunlar bilimsel-tıbbi topluluk tarafından bilinmiyor veya tanımlanmamışlardır. Bu durumda, varyasyonun anlamını netleştirmek için daha fazla araştırma gerekebilir. 

“NEGATİF” 

Mutasyonların yokluğu: 

Bu, testin analiz edilen genlerde mutasyon tespit etmediğini gösterir. Ancak, negatif bir sonucun, hastanın yaşamı boyunca potansiyel olarak kritik bir kalp olayı yaşama veya bir kardiyomiyopati geliştirme riskinin sıfır olduğu anlamına gelmediğini vurgulamak önemlidir; bu kişiler için risk, genel popülasyonla aynıdır, çünkü kardiyomiyopati ve ani kalp durmasının tüm formları genetik nedenlerle ilişkili olmak zorunda değildir.