ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΚΉ ΒΆΣΗ
Οι κυτταρικές βάσεις είναι οι βασικές κύτταρο όλων των ιστών και οργάνων στο σώμα μας. Ξεκινούν από το Embryo περίοδος που ξεκινά με την εφορμογή των ωοθηκών και σπερματοζωαρίων του ζώου και συνεχίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής για την ανάπτυξη και ανανέωση κάθε είδους ιστού και οργάνου. Το προκαλούν με τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Είναι μη διαφοροποιημένα κύτταρα.
2. Έχουν τη δυνατότητα άπειρης διαίρεσης και μπορούν να δημιουργήσουν νέες κυτταρικές βάσεις όπως αυτές που έχουν.
3. Έχουν την ικανότητα να μετατραπούν σε οργάνα και ιστούς.
Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι "Όλα τα ζώα αναπτύσσονται και επιβιώνουν μέσω των κυτταρικών βάσεων".
Όσο μεγαλώνει το οργανισμό, ξεκινά ένας σταδιακός περιορισμός των δυνατοτήτων διαφοροποίησης των κυτταρικών βάσεων. Μπορούμε να κάνουμε μια κατηγοριοποίηση των κυτταρικών βάσεων ανάλογα με τις ικανότητές τους για αλλαγές.
Totipotent (Όλα): Οι κύτταρα που βρίσκονται στο έμβρυο τις πρώτες 4 μέρες έχουν τις μεγαλύτερες ικανότητες για αλλαγές. Γι' αυτό και χαρακτηρίζονται ως Totipotent. Μπορούν να δημιουργήσουν όλο το ζωντανό σώμα, δηλαδή έχουν την ικανότητα να μετατραπούν σε κάθε είδους ιστό και όργανο.
Pluripotent (Πολυκλινή): Από την 5η-6η μέρα του εμβρύου, αρχίζει η ανάπτυξη των συστημάτων που θα δημιουργήσουν το σώμα. Π.χ.: νευρικό ιστό και εγκέφαλο, εσωτερικά όργα, οστά και χόνδρο, σύστημα παραγωγής αίματος, δέρμα και συνδετικός ιστός, λίπος, κ.λπ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κυτταρικές βάσεις είναι Pluripotent. Συμμετέχουν στην ανάπτυξη πολλών ιστών και οργάνων. Ωστόσο, δεν μπορούν να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο οργανισμό.
Multipotent (Πολυ
μορφικό): Καθώς το μωρό αυξάνεται στην κοιλιά της μητέρας, ξεκινά η γρήγορη ανάπτυξη των ιστών και των οργάνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κυτταρικές βάσεις χάνουν κατά κάποιον τρόπο τις ικανότητές τους για αλλαγές. Αυτές οι βάσεις χαρακτηρίζονται ως Multipotent.
Ενήλικες Κυτταρικές Βάσεις: Μετά την περίοδο της εφηβείας, οι κυτταρικές βάσεις συμμετέχουν τώρα στην ανανέωση των ιστών και των οργάνων στα οποία ανήκουν. Αυτές οι βάσεις είναι περιορισμένες σε Multipotent ιδιότητες. Π.χ.: Οι κυτταρικές βάσεις που παράγουν αίμα υποστηρίζουν μόνο το αίμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτές οι κατηγορίες ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν τις σταδιακές μεταβάσεις των κυτταρικών βάσεων. Μετά την ανάπτυξη του εμβρύου, κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, οι κυτταρικές βάσεις που φέρουν Pluripotent και Multipotent ιδιότητες μπορεί να συνυπάρξουν σε διάφορα ποσοστά. Ωστόσο, μετά τη γέννηση και την ταχεία ανάπτυξη προς την ενηλικίωση, οι κυτταρικές βάσεις γίνονται περιορισμένες στη Multipotent ιδιότητα.
Σε αυτό το σημείο, η στιγμή της γέννησης είναι πολύ σημαντική. Οι κυτταρικές βάσεις που συλλέγονται κατά τη διάρκεια αυτής της στιγμής είναι Multipotent. Είναι νέα κύτταρα και δεν έχουν εκτεθεί ακόμη σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Mesenchymal Stem Cells (Mesenchymal Stem Cells) βρίσκονται στον ομφαλόκορδο. Είναι πολυμορφικά κύτταρα που αποτελούν τη βάση των ιστών όπως τα οστά, οι μύες, το χόνδρο, το συνδετικό ιστό, το λίπος κ.λπ.
Πού Βρίσκονται οι Κυτταρικές Βάσεις;
Οι κυτταρικές βάσεις βρίσκονται σε πολλούς ιστούς και όργανα του σώματός μας. Στο μυελό των οστών, το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο, το πεπτικό σύστημα, την καρδιά, τα πνεύμονα, το δέρμα, το λίπος και ιδιαίτερα το αίμα του ομφαλόκορδου και το ίδιο το ομφαλόκορδο φιλοξενούν περιοχές κυτταρικών βάσεων.
Ποια Είναι τα Πλεονεκτήματα των Κυττα
ρικών Βάσεων στον Ομφαλόκορδο;
Οι κυτταρικές βάσεις του ομφαλόκορδου είναι πολύτιμες καθώς συλλέγονται μόνο κατά τη διάρκεια της γέννησης. Επομένως, πρέπει να γίνεται από ειδικούς γιατρούς και να αποθηκεύονται υπό κατάλληλες συνθήκες. Η συλλογή του ομφαλόκορδου είναι απλή και ανώδυνη διαδικασία χωρίς κανένα κίνδυνο για τη μητέρα ή το μωρό.
Οι κυτταρικές βάσεις του ομφαλόκορδου, σε σύγκριση με άλλες πηγές κυτταρικών βάσεων, είναι πολύ νέες και έχουν σταματήσει τη διαδικασία γήρανσης και φθοράς όταν αποθηκεύονται. Η ταχύτητα αναπαραγωγής τους είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλες πηγές.
Κατά τη μεταμόσχευση του ομφαλόκορδου, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πλήρης αντιστοιχία των ιστών (HLA) μεταξύ δότη και αποδέκτη, ο ρυθμός επιτυχίας είναι υψηλός.
Τα κυτταρικά βάσεις από το ομφαλόκορδο που έχουν αποθηκευτεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τον ίδιο τον οργανισμό αλλά και για τα άλλα μέλη της οικογένειας, εφόσον υπάρχει αντιστοιχία ιστών. Αυτό επιτρέπει τη μεταμόσχευση κυτταρικών βάσεων μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας.
Οι αποθηκευμένες κυτταρικές βάσεις του ομφαλόκορδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς καμία επεξεργασία και χωρίς να δοθεί ευκαιρία για την πρόοδο της νόσου.
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι Έρευνες Κυτταρικών Βάσεων;
Η πρώτη διάσπαση των κυτταρικών βάσεων και η εισαγωγή τους στην κλινική χρήση το 1998 είναι ακόμη πολύ πρόσφατη. Σε πολλές ασθένειες, οι πειραματισμοί σε ζώα έχουν συχνά επιτυχία και έχουν οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις. Η προσοχή στρέφεται τώρα στη μελέτη των επιπτώσεών τους στους ανθρώπους. Οι έρευνες σχετικά με τις κυτταρικές βάσεις εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Τα παραδοσιακά ιατρικά θεραπευτικά μέτρα πραγματοποιούνται με φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά η επιτυχία
δεν είναι πάντα βέβαιη. Οι κυτταρικές βάσεις παρέχουν μια νέα εναλλακτική προσέγγιση στη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Παρόλο που υπάρχουν ελπίδες, αυτό δεν σημαίνει ότι η θεραπεία με κυτταρικές βάσεις είναι δυνατόν να αντικαταστήσει πλήρως τις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι κυτταρικές βάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Η χρήση τους εξελίσσεται στις ακόλουθες περιοχές:
Νευρολογία: Σε περιπτώσεις νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Alzheimer, η νόσος του Parkinson, οι αυτιστικές διαταραχές, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.
Καρδιολογία: Σε περιπτώσεις καρδιακών νοσημάτων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η αγγειακή νόσος κ.λπ.
Ογκολογία: Στη θεραπεία του καρκίνου, πειραματικά σταδιοδρομεί για τον θεραπευτικό καρκίνο.
Ορθοπεδική: Σε περιπτώσεις ορθοπεδικών προβλημάτων, όπως οστεοαρθρίτιδα, οι αθρόποδες, τα κατάγματα κ.λπ.
Ανοσολογία: Σε περιπτώσεις ανοσολογικών διαταραχών όπως οι αυτοάνοσες νόσοι.
Δερματολογία: Σε περιπτώσεις δερματολογικών προβλημάτων όπως η θεραπεία της πυρετού ορού.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τη βελτίωση της κατανόησης των κυτταρικών βάσεων και των διαδικασιών που τις καθοδηγούν, καθώς και για την ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών μεθόδων για τη χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών. Οι κυτταρικές βάσεις ανοίγουν νέες προοπτικές για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων και αντιπροσωπεύουν μια ελπίδα για πολλούς ασθενείς. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, η επίτευξη περαιτέρω κατανόησης και ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας είναι σημαντική για το μέλλον της ιατρικής και τη θεραπείας ασθενειών.