• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

Σύφιλη (σύφιλη)

Σύφιλη (σύφιλη)


Τι είναι η σύφιλη
Η νόσος της σύφιλης είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που, όταν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πώς μεταδίδεται η σύφιλη

Η νόσος της σύφιλης, μεταδίδεται με άμεση επαφή κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής με μια έλκη σύφιλης που βρίσκεται στις περιοχές του κόλπου, του πρωκτού ή του στόματος. Αυτές οι έλκεις μπορεί να εμφανιστούν στο πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό, στα χείλη ή στο εσωτερικό του στόματος.

Πώς εξελίσσεται η νόσος της σύφιλης

Η σύφιλη είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται σε 4 στάδια. Σε κάθε στάδιο υπάρχουν διάφορα συμπτώματα.

Η πρωτογενής σύφιλη (Πρωτογενής Λοίμωξη) συνήθως εμφανίζει έναν ή περισσότερους λεκέδες (έλκη) στην περιοχή όπου έχει γίνει η λοίμωξη. Αυτά τα έλκη εμφανίζονται συχνά στα γεννητικά όργα, τον πρωκτό, τον εντερικό σωλήνα ή το εσωτερικό του στόματος. Συνήθως είναι σκληροί, κυκλικοί και ανώδυνοι.

Η δευτερογενής σύφιλη (Δευτερογενής Λοίμωξη) προκαλεί επίσης εξάνθημα στο δέρμα, πρήξιμο των λεμφαδένων και υψηλό πυρετό.

Τα συμπτώματα της πρωτογενούς και δευτερογενούς σύφιλης μπορεί να είναι ενίοτε ελαφρά και να μην προκαλούνται πάντα προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της κρυμμένης φάσης (Κρυφή Φάση) δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.

Στο τριτογενές στάδιο της σύφιλης (Τριτογενής Λοίμωξη) προκύπτουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργα του σώματος. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει τη διάγνωση της τριτογενούς σύφιλης με τη βοήθεια ορισμένων εξετάσεων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σύφιλης στους ενήλικους

Πρώτο Στάδιο (Πρωτογενής Φάση)
Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου της σύφιλης, μπορεί να παρατηρηθεί ένα ή περισσότερα έλκη. Το έλκος βρίσκεται στη θέση είσοδου του μικροβίου στο σώμα. Συνήθως, τα έλκη είναι σκληρά, κυκλικά και ανώδυνα. Επειδή το έλκος είναι ανώδυνο, μπορεί να παραβλεφθεί εύκολα. Το έλκος συνήθως διαρκεί περίπου 3 έως 6 εβδομάδες και είναι δυνατό να επουλωθεί ακόμη και χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, αν δεν ληφθεί θεραπεία, η ασθένεια εξελίσσεται στο δεύτερο στάδιο. Ακόμη και μετά την εξαφάνιση του έλκους, η θεραπεία μπορεί να εμποδίσει τη μετάβαση της λοίμωξης στο δεύτερο στάδιο.

Δευτερογενής Εποχή (Δευτερογενής Εποχή)
Αυτό το στάδιο ξεκινά συνήθως με έκζεμα στο δέρμα που εμφανίζεται σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος. Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί όταν το πρώτο έλκος επουλώνεται ή μερικές εβδομάδες μετά. Το έκζεμα μπορεί να είναι ανώμαλο, κόκκινο ή καφέ σημεία που εμφανίζονται στις παλάμες των χεριών και/ή στα πέλματα των ποδιών. Συνήθως, το έκζεμα δεν προκαλεί κνησμό και μερικές φορές είναι τόσο απαλό που δεν μπορείτε να το παρατηρήσετε. Στο δεύτερο στάδιο, μπορεί να εμφανιστούν έλκη στο στόμα, τον κόλπο ή τον πρωκτό. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πρηξίματα στους λεμφαδένες, πονοκέφαλο, απώλεια βάρους, μυϊκούς πόνους και κόπωση. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα συμπτώματα θεραπεύονται είτε με είτε χωρίς θεραπεία. Αν δεν αντιμεταχθεί επαρκώς η νόσος, προχωρά στο τρίτο στάδιο, την κρυμμένη περίοδο (gizli evre).

Κρυμμένη Εποχή (Κρυμμένη Εποχή)
Η κρυμμένη περίοδος της σύφιλης είναι μια χρονική περίοδος κατά την οποία δεν υπάρχουν ορατά σημεία ή συμπτώματα σύφιλης. Χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να παραμείνει στο σώμα για χρόνια χωρίς να εμφανίζει κανένα σύμπτωμα.

Τριτογενής Εποχή
Η τριτογενής φάση της σύφιλης είναι σπάνια, αλλά αν εμφανιστεί, η νόσος μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα οργάνων. Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν την καρδιά και τα καρδιαγγεία, καθώς και τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η τριτογενής σύφιλη είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Εμφανίζεται συνήθως 10-30 χρόνια μετά την έναρξη της πρωτογενούς (πρώτης) λοίμωξης. Στην τριτογενή σύφιλη, η ασθένεια προκαλεί ζημιά στα εσωτερικά όργα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Τι είναι η νευροσυφίλη και η οφθαλμική σύφιλη

Όταν δεν αντιμετωπίζεται, η σύφιλη μπορεί να εξαπλωθεί προς τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα (νευροσύφιλη) ή προς το μάτι (οφθαλμική σύφιλη). Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε από τα στάδια που περιγράφηκαν παραπάνω.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νευροσύφιλης και της οφθαλμικής σύφιλης

Σοβαρό πονοκέφαλος,
Δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων των μυών,
Παράλυση (αδυναμία κίνησης συγκεκριμένων μερών του σώματος, παράλυση),
Παραισθησία,
Απώλεια της λογικής,
Προβλήματα όρασης,
Τύφλωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λοίμωξης της σύφιλης

Με δοκιμές αίματος είναι δυνατή η διάγνωση της συφίλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις και εάν υπάρχουν κηλίδες, η διάγνωση της συφίλης μπορεί να γίνει με τον έλεγχο του υγρού που λαμβάνεται από το ελκώδες σύφιλης.

Η σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί με τα σωστά αντιβιοτικά που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Ωστόσο, η θεραπεία ενδέχεται να μην εξαλείψει τη ζημιά που ήδη προκάλεσε η μόλυνση.

Είναι δυνατόν να μην είναι γνωστό εάν ένας σεξουαλικός εταίρος έχει σύφιλη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ελκώδεις πληγές της σύφιλης μπορεί να παραμείνουν κρυμμένες στον κόλπο, τον πρωκτό, κάτω από το δέρμα του πέους ή μέσα στο στόμα. Μέχρι να ελεγχθούν και να θεραπευτούν οι σεξουαλικοί εταίροι, ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος να μολυνθείτε ξανά από έναν μολυσμένο σεξουαλικό εταίρο.

Το να έχετε περάσει τη σύφιλη δεν σας προστατεύει από τον κίνδυνο να μολυνθείτε ξανά. Ακόμα και μετά από επιτυχημένη και σωστή θεραπεία, είναι δυνατόν να μολυνθείτε ξανά. Για να είστε βέβαιοι ότι η θεραπεία σας ήταν επιτυχής, πρέπει να υποβάλετε στον γιατρό σας τα απαραίτητα τεστ παρακολούθησης.

Πώς Μπορώ να Προστατευτώ από την Σύφιλη

Όπως και στις άλλες ασθένειες που μεταδίδονται σεξουαλικά, ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης από τη σύφιλη είναι να μην πραγματοποιείτε κοινόβια, πρωκτικά ή στοματικά σεξ. Επειδή αυτή η πρόταση δεν συμβαδίζει με το φυσικό τρόπο ζωής του ανθρώπου, μπορούμε να την αναθεωρήσουμε ως εξής:

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, μπορείτε να ακολουθήσετε τους παρακάτω τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σύφιλη:

Να έχετε μακροχρόνια αμοιβαία μονογαμική σχέση με έναν εταίρο που έχει ελεγχθεί για σύφιλη και γνωρίζετε ότι δεν την έχει.
Εάν πρόκειται να έχετε σεξ με κάποιον που δεν γνωρίζετε καλά, το μόνο προστατευτικό μέτρο είναι το προφυλακτικό. Το προφυλακτικό εμποδίζει τη μετάδοση της σύφιλης αποτρέποντας την επαφή με ελκώδη σύφιλης. Ωστόσο, εάν υπάρχει ελκώδης σύφιλη σε περιοχή που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό, τότε μπορεί να γίνει μετάδοση της σύφιλης.
Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί και δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, μπορείτε να μολυνθείτε με σύφιλη κατά τη διάρκεια κοινόβιας, πρωκτικού ή στοματικού σεξ. Σε αυτήν την περίπτωση, ενημερώστε τον γιατρό σας και ρωτήστε τον εάν πρέπει να κάνετε τεστ για σύφιλη και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να υποβάλουν τεστ για σύφιλη κατά την πρώτη επίσκεψη για προνοητική φροντίδα πριν τον τοκετό.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν τακτικά τεστ για σύφιλη

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός και συμμετέχετε σε ομοφυλόφιλη σχέση.
Εάν είστε HIV (+).
Εάν έχετε εταίρους που είναι γνωστό ότι έχουν σύφιλη, πρέπει να υποβάλλετε τακτικά τεστ.

Η λοίμωξη της σύφιλης μπορεί να μεταδοθεί στον ακόμη μη γεννηθέντα μωρό μου

Εάν είστε έγκυος και πάσχετε από σύφιλη, μπορείτε να μεταδώσετε την λοίμωξη στο αγέννητο παιδί σας. Η κατοχή σύφιλης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού. Η νόσος, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή ακόμη και του κινδύνου να κάνετε νεκρογέννητο παιδί. Για να προστατεύσετε το παιδί σας, πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο για σύφιλη τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν είναι θετικός, πρέπει να λάβετε άμεσα θεραπεία.

Ένα μολυσμένο μωρό μπορεί να γεννηθεί χωρίς συμπτώματα ή ενδείξεις της νόσου. Ωστόσο, αν δεν αντιμεταχθεί άμεσα, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μωρό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τα μη θεραπευμένα μωρά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως καταρράκτη, κώφωση ή ακόμα και επιληπτικά επεισόδια, και μπορεί να καταλήξουν σε θάνατο.