• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

Πακέτο Ελέγχου Καρκίνου

Πακέτο Ελέγχου Καρκίνου


Δείκτες όγκου, επίσης γνωστοί ως εξετάσεις αίματος για καρκίνο. Οι δείκτες όγκου είναι ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα ή από ουσίες που παράγονται ως αντίδραση στον καρκίνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξάνονται ακόμη και σε καλοήθεις ασθένειες. Πράγματι, οι περισσότεροι δείκτες όγκου παράγονται σε μικρή ποσότητα και σε υγιείς κύτταρα. Ωστόσο, η ειδική παραγωγή για τον καρκίνο είναι πολύ μεγαλύτερη, για αυτό και χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του καρκίνου. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι αυτές οι δοκιμές δεν είναι 100% αξιόπιστες. Κάντε τις εξετάσεις που σας προτείνει ο γιατρός σας ανάλογα με την ηλικία σας, το φύλο και τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίζετε.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Καρσινοεμβρυονικό αντίγραφο (CEA): Σε καρκίνο του παχέος εντέρου, του ηπατοκύτταρου, του παγκρέατος, του πνεύμονα (ιδίως μικροκυτταρικού), του μαστού, του προστάτη, του στομάχου και των ωαρίων μπορεί να βρεθεί υψηλό επίπεδο CEA. Είναι χρήσιμο, ιδίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου, για την παρακολούθηση της απόκρισης στη θεραπεία και της προόδου της ασθένειας. Η υψηλότερη συγκέντρωση CEA παρατηρείται σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έχει μεταστασιογόνο στο ήπαρ και τα κόκαλα. Επίσης, έχει δειχθεί ότι η συγκέντρωση CEA αυξάνεται σε πολλές μη καρκινικές καταστάσεις, όπως το κάπνισμα, η ηπατική σίρρωση λόγω αλκοόλ, η παγκρεατίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η έμφραξη, το πολύμορφο ρακ, η καλοήθης νόσος του μαστού κ.ά.

CA 19-9: Αυξάνεται σε όλους τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος (καρκίνος του παγκρέατος, καρκίνος του στομάχου, καρκίνος του παχέος εντέρου κ.λπ.) και σε άλλα αδενοκαρκινώματα. Είναι το πιο συχνά αυξανόμενος τεστ όγκου στον καρκίνο του παγκρέατος. Επίσης, μπορεί να αυξηθεί σε ασθενείς με αιχμηρή και χρόνια παγκρεατίτιδα, χολαγγείτιδα και σίρρωση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Καρσινοεμβρυονικό αντίγραφο (CEA): Σε καρκίνο του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, του πνεύμονα (ιδίως μικροκυτταρικού), του μαστού, του προστάτη, του στομάχου και των ωαρίων μπορεί να βρεθεί υψηλό επίπεδο CEA. Είναι χρήσιμο, ιδίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου, για την παρακολούθηση της απόκρισης στη θεραπεία και της προόδου της ασθένειας. Η υψηλότερη συγκέντρωση CEA παρατηρείται σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έχει μεταστασιογόνο στο ήπαρ και τα κόκαλα. Επίσης, έχει δειχθεί ότι η συγκέντρωση CEA αυξάνεται σε πολλές μη καρκινικές καταστάσεις, όπως το κάπνισμα, η ηπατική σίρρωση λόγω αλκοόλ, η παγκρεατίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η έμφραξη, το πολύμορφο ρακ, η καλοήθης νόσος του μαστού κ.ά.

Ενδεικτικά Σημεία Νευρονίων Ειδικής Ενόλαξης (NSE): Τύπος ενόλαξης που βρίσκεται στο νευρικό ιστό, στα κύτταρα του νευροενδοκρινικού συστήματος και στα ιστούς APUD (amine precursor uptake and decarboxylation). Το NSE είναι ένδειξη όγκων που πηγάζουν από νευροενδοκρινικούς προέληβες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα μικρών κυττάρων, το νευροβλάστωμα, η φαιοχρωμοκυττική, τα καρκινώματα καρκινοειδούς, το μελάνωμα και τα καρκινώματα των ενδοκρινικών κυττάρων του παγκρέατος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον καρκίνο του πνεύμονα μικρών κυττάρων.

ACTH: Το σύνδρομο Cushing είναι το πιο συχνό ενδοκρινικό σύνδρομο σε ασθενείς με καρκίνο και συνήθως παρατηρείται σε περίπου το 50% των ασθενών, συχνά με καρκίνο τύπου oat cell ή μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, σε περίπου 10% με θυμικό καρκίνο, 10% με καρκίνο του παγκρέατος, 5% με μεσοδιαφραγματικό καρκίνο του θυρεοειδούς και 5% με όγκο νευραλικής σχισμής. Ένα άλλο σύνδρομο του ενδοκρίνιου οργάνου που ανήκει στην ομάδα των όγκων που προέρχονται από τα εμβρυϊκά ενδοκρινικά όργα είναι τα APUDomas, τα οποία επίσης συνθέτουν ACTH.

Καλσιτονίνη: Η καλσιτονίνη, που εκκρίνεται από τις παραφολικές C-κύτταρα του θυρεοειδούς, είναι ένα ιδανικό δείκτης όγκου για το μεταμέλα του θυρεοειδούς. Είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και την ανίχνευση των υποτροπών. Υψηλά επίπεδα καλσιτονίνης μπορεί να παρατηρηθούν και σε καρκίνους του πνεύμονα (ανεξάρτητα από το ιστολογικό τύπο), του παχέος εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος. Το Κρομογρανίνη Α: Η αύξησή της παρατηρείται σε όγκους με καταγωγή από το νευροενδοκρινικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση των όγκων, όπως ο καρκίνος του καρκινοειδούς, ο φαιοχρωμοκυττικόμα, το νευροβλαστώμα, ο ενδοκρινικός καρκίνος του παγκρέατος και ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Εκτός από τις αυξήσεις που οφείλονται σε όγκους, μπορεί να αυξηθεί και σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας, ηπατικής νόσου, ατροφικής γαστρίτιδας, φλεγμονώδους νοσήματος του εντέρου, χρήσης φαρμάκων για την προστασία του στομάχου και καταστάσεων άγχους.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Καρσινοεμβρυογόνο αντιγόνο (CEA):

CA 72-4: Σε καρκίνους του παχέος εντέρου, του πρωκτού, του ήπατος, του παγκρέατος, του πνεύμονα (ιδιαίτερα μικροκυτταρικού τύπου), του μαστού, του προστάτη, του στομάχου και των ωοθηκών, μπορεί να παρατηρηθεί υψηλή συγκέντρωση του αντιγόνου CEA. Είναι χρήσιμο για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και την πρόοδο της νόσου, ιδίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η υψηλότερη συγκέντρωση CEA παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με μεταστάσεις στο ήπαρ και τα κόκαλα από καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, έχει δειχθεί ότι η συγκέντρωση CEA αυξάνεται σε πολλές μη καρκινικές καταστάσεις, όπως το κάπνισμα, η αλκολική ηπατική νόσος, η παγκρεατίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η αμφιζήμωση, τα εντερικά πολύποδα, η ευερέθιστη μαστοπαθία κ.ά.

CA 72-4: Βρίσκεται πρωτίστως στα αδενοκαρκινώματα του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και στο ιστό των ωοθηκών και του μαστού. Έχει δειχθεί ότι οι συγκεντρώσεις CA 72-4 αυξάνονται σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του στομάχου, σε σύγκριση με τις συγκεντρώσεις CEA ή CA 19-9. Επιπλέον, σε ορισμένες καλοήθεις καταστάσεις (παγκρεατίτιδα, κίρρωση, πνευμονικές νόσοι, ρευματοειδείς παθήσεις, γυναικολογικές παθήσεις, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος κ.ά.) η συγκέντρωση του CA 72-4 μπορεί να αυξηθεί.

CA 19-9: Η συγκέντρωση αυξάνεται σε όλους τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος (καρκίνος του παγκρέατος, καρκίνος του στομάχου, καρκίνος του παχέος εντέρου κ.ά.) και άλλα αδενοκαρκινώματα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον παγκρεατικό καρκίνο, όπου είναι το πιο συχνά αυξανόμενο αντιγόνο. Επιπλέον, η συγκέντρωση μπορεί να αυξηθεί σε πολλές καλοήθεις καταστάσεις, όπως η ακόρεστη και χρόνια παγκρεατίτιδα, η χολοκυστίτιδα και η κίρρωση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Καρσινοεμβρυογόνο αντιγόνο (CEA):

CA 72-4: Σε καρκίνους του παχέος εντέρου, του πρωκτού, του ήπατος, του παγκρέατος, του πνεύμονα (ιδιαίτερα μικροκυτταρικού τύπου), του μαστού, του προστάτη, του στομάχου και των ωοθηκών, μπορεί να παρατηρηθεί υψηλή συγκέντρωση του αντιγόνου CEA. Είναι χρήσιμο για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και την πρόοδο της νόσου, ιδίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η υψηλότερη συγκέντρωση CEA παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με μεταστάσεις στο ήπαρ και τα κόκαλα από καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον, έχει δειχθεί ότι η συγκέντρωση CEA αυξάνεται σε πολλές μη καρκινικές καταστάσεις, όπως το κάπνισμα, η αλκολική ηπατική νόσος, η παγκρεατίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η αμφιζήμωση, τα εντερικά πολύποδα, η ευερέθιστη μαστοπαθία κ.ά.

CA 19-9: Η συγκέντρωση αυξάνεται σε όλους τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος (καρκίνος του παγκρέατος, καρκίνος του στομάχου, καρκίνος του παχέος εντέρου κ.ά.) και άλλα αδενοκαρκινώματα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον παγκρεατικό καρκίνο, όπου είναι το πιο συχνά αυξανόμενο αντιγόνο. Επιπλέον, η συγκέντρωση μπορεί να αυξηθεί σε πολλές καλοήθεις καταστάσεις, όπως η ακόρεστη και χρόνια παγκρεατίτιδα, η χολοκυστίτιδα και η κίρρωση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΠΛΗΝΑΣ

Καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA): Σε καρκίνους του παχύ έντερου, του πρωκτού, του ήπατος, του παγκρέατος, του πνεύμονα (ειδικά μικρών κυττάρων), του μαστού, του προστάτη, του στομάχου και των ωοθηκών, μπορεί να εντοπιστεί υψηλή συγκέντρωση CEA. Είναι χρήσιμο, ιδίως, στην παρακολούθηση της απόκρισης στη θεραπεία και της προόδου της νόσου στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η υψηλότερη συγκέντρωση CEA παρατηρείται στους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και μεταστάσεις σε ήπατο και οστά. Επίσης, έχει δειχθεί ότι η συγκέντρωση CEA αυξάνεται σε πολλές μη καρκινικές ασθένειες όπως το κάπνισμα, οικογενειακή ηπατική νόσος, παγκρεατίτιδα, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, έμφραγμα, εντερικό πολύποδα, και ευερεθιστική νόσο του μαστού.

Φετοπρωτεΐνη (AFP): Χρησιμοποιείται για την έρευνα του καρκίνου του ήπατος, των όρχεων και των ωοθηκών καθώς και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία. Στους ενήλικες, η υψηλή συγκέντρωση AFP κατά κύριο λόγο οφείλεται σε καλοήθεις παθήσεις του ήπατος. Συνήθως, η αύξηση της AFP που συνοδεύει τις καλοήθεις παθήσεις είναι μέτρια, ενώ συγκεντρώσεις πάνω από 500 g/L υποδεικνύουν την ύπαρξη ηπατοκυτταρικού ή γερμανικού καρκινώματος.

CA 19-9: Η συγκέντρωσή του αυξάνεται σε όλους τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος (καρκίνος του παγκρέατος, καρκίνος του παχέος εντέρου, κλπ.) και άλλους αδενοκαρκινώματα. Είναι ο πιο συχνός δείκτης όγκου στον καρκίνο του παγκρέατος. Επιπλέον, μπορεί να αυξηθεί σε καλοήθεις περιπτώσεις όπως ακούτ και χρόνια παγκρεατίτιδα, χολαγγειοεκτός και κίρρωση.

CA 15-3: Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, την επανεμφάνιση και την παρακολούθηση της θεραπείας των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Μπορεί να είναι χρήσιμο στην προαντιμετώπιση της επανεμφάνισης της νόσου και στην καθορισμό της απόκρισης στη θεραπεία. Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, υψηλές τιμές μπορεί να καταγραφούν και σε καρκίνους του παγκρέατος, του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και του ήπατος, καθώς και σε καλοήθεις περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος και του μαστού.

Αλκαλική Φωσφατάση (ALP): Πηγάζει από το ήπαρ, τα οστά και τον πλακούντα. Η κύρια πηγή ALP που υπάρχει στον ορό των υγιών ενηλίκων είναι το ήπαρ και τα χοληφόρα. Μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των κυριαρχούντων καρκινωμάτων του ήπατος και των οστών, καθώς και στην ανίχνευση των μεταστάσεων σε αυτά τα όργα. Σε νοσήματα όπως η λευχαιμία με κατάληψη του ήπατος, παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις της ALP που είναι ανάλογες με το βάθος της εμπλοκής του ήπατος.

Φερριτίνη: Ως πρωτεϊνική αποθήκη σιδήρου, η φερριτίνη έχει κλινική σημασία στις διαταραχές του μεταβολισμού του σιδήρου και ορισμένους καρκίνους. Είναι σημαντική στην ακριβή διάγνωση της οξείας λευχαιμίας, του καρκίνου του ήπατος και του λεμφώματος Hodgkin. Ανάμεσα στους άλλους παράγοντες αύξησης περιλαμβάνονται οι αιμομαζώμενες μεταγγίσεις, η σίδηρο θεραπεία, οι ακτινογραφίες του ήπατος και του μαστού, οι φλεγμονώδεις καταστάσεις, καθώς και οι καρκίνοι του μαστού, του οισοφάγου και του κεφαλής-τραχήλου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

CA 125: Αυξάνεται σε περίπου 80-90% των ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών. Υψηλές τιμές εκτός των φυσιολογικών ορίων παρατηρούνται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής φάσης του μηνισκού, τις πρώτες τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς και σε καλοήθεις παθήσεις όπως ενδομητρίωση, σαλπιγγίτιδα, μυώματα της μήτρας, πότε και αυξητικότερα την τιμή σε νόσους όπως η σίρρος, η ηπατίτιδα και η παγκρεατίτιδα. Επιπλέον, μπορούν να παρατηρηθούν αυξημένες τιμές CA 125 και σε άλλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του πνεύμονα. Χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία στην περίπτωση του καρκίνου των ωοθηκών. Δεν χρησιμοποιείται ως τεστ σκρινινγκ λόγω των αυξημένων τιμών και σε καλοήθεις περιπτώσεις.

Anti-Mullerian Hormone (AMH): Το AMH, που αποτελεί ένα αξιόπιστο δείκτη αξιολόγησης της αποθεματικής ικανότητας και λειτουργίας των ωοθηκών, χρησιμοποιείται επίσης για την έρευνα των όγκων granulosa cell. Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο δείγμα που χρησιμοποιείται για να δείξει την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης και την ανακοπή της νόσου μετά την επέμβαση σε ασθενείς που έχουν υποστεί επέμβαση λόγω όγκου granulosa cell.

Inhibins (Inhibin A ve B): Το CA 125 είναι σημαντικό για τους επιθηλιακούς όγκους των ωοθηκών, αλλά δεν είναι αρκετά ευαίσθητο για τους όγκους granulosa cell. Για αυτό, μπορεί να εξεταστεί το συνολικό inhibin ή το inhibin A + inhibin B. Η μέτρηση του inhibin σε συνδυασμό με το CA 125 μπορεί να αποκαλύψει το 95% των καρκίνων των ωοθηκών.

CA 15-3: Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, υψηλές τιμές μπορεί να εντοπιστούν και σε καρκίνους άλλων οργάνων, όπως πάγκρεας, πνεύμονας, ωοθήκες, παχέος εντέρου και ήπατος, καθώς και σε καλοήθεις περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος και του μαστού.

Human Chorionic Gonadotropin (hCG): Συνήθως μετριέται για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης και τη διάγνωση των εκτοπικών εγκυμοσύνων, το hCG χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση και την κλινική παρακολούθηση της γεννητικής τροφοβλαστικής παθολογίας, όπως η μολ υδατική εγκυμοσύνη, το κοριοκαρκινώμα και οι πλακεντοειδείς όγκοι του πλακούντα. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το AFP για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ορισμένων όγκων των ωοθηκών και του ορχιδίου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥ

Θυρεοσφαιρίνη (Tiroglobulin): Η θυρεοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη αποθήκευσης στον θυρεοειδή αδένα, είναι σημαντική για την παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς, ειδικά μετά τη χρήση ακτινοβολίας ιωδίου ή μετά από χειρουργική επέμβαση στον θυρεοειδή. Είναι σημαντική για τη διάγνωση του διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς. Άλλες αιτίες αύξησης περιλαμβάνουν τη βιοψία του θυρεοειδούς με βελόνα, τη θυρεοτοξικόση, τη θυρεοειδίτιδα και τον θυρεοειδικό αδένωμα.

 

Καλσιτονίνη: Η καλσιτονίνη, που εκκρίνεται από τα παραφολικούλαρ Κ κύτταρα του θυρεοειδούς, είναι ένα ιδανικό στοιχείο για τον όγκο στη μεσοθυρεοειδική καρκίνωση. Είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση της θεραπείας και τον εντοπισμό των υποτροπών. Υψηλά επίπεδα καλσιτονίνης παρατηρούνται σε καρκίνους του πνεύμονα (ανεξάρτητα από τον ιστολογικό τύπο), του παχέος εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για τον έλεγχο των καρκίνων εκτός του θυρεοειδούς.

 

Ενολάζη Ειδική για Νευρώνες (NSE): Η NSE είναι ένας τύπος ενολάζης που βρίσκεται στο νευρικό ιστό, στα κύτταρα του νευροενδοκρινικού συστήματος και στα ιστοτεχνικά (APUD) ιστού. Η NSE λειτουργεί ως δείκτης των νευροενδοκρινικών όγκων, όπως ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, το νευροβλάστωμα, το φαιοχρωμοκύττωμα, τα καρσινοειδή, ο καρκίνος του μεσοθυρεοειδούς του θυρεοειδούς, το μελάνωμα και οι όγκοι των εξήντακτρων του παγκρέατος.