Τι είναι το τοξόπλασμα
Τι είναι το τοξόπλασμα;
Το Toxoplasma , ή gondii, είναι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός. Εμφανίζεται συνήθως σε γάτες και μπορεί επίσης να μολύνει ορισμένα ζώα. Αν και το τοξόπλασμα αναπαράγεται στα ζώα, είναι ένας τύπος ασθένειας που μπορεί επίσης να μολύνει τον άνθρωπο.
Το τοξόπλασμα δεν μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω περιττωμάτων ζώων, αντικειμένων που έχουν μολυνθεί με κόπρανα ή με την κατανάλωση μη μαγειρεμένων τροφών από μολυσμένα ζώα φάρμας.
Ειδικά οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να μένουν μακριά από τα κόπρανα της γάτας μέχρι τη γέννηση και δεν πρέπει να καταναλώνουν άψογο ή ωμό κρέας. Το τοξόπλασμα (gondii) είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο αποβολής σε έγκυες γυναίκες ή σοβαρά προβλήματα υγείας στα μωρά.
Το τοξόπλασμα μπορεί επίσης να προκαλέσει μόλυνση του αμφιβληστροειδούς στο μάτι, καθώς και σοβαρή βλάβη στο οπτικό νεύρο ή στο οπτικό κέντρο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει απώλεια όρασης.
Αιτίες τοξόπλασμα
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το τοξόπλασμα μεταδίδεται στον άνθρωπο είναι τα κόπρανα της γάτας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην έρθετε σε επαφή με περιττώματα γάτας που περιέχουν το παράσιτο τοξόπλασμα .
Εάν αγγίξετε κατά λάθος το στόμα σας αφού έρθετε σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα γάτας, μπορείτε να καταπιείτε τα παράσιτα. Ειδικά οι γάτες που κυνηγούν ή τρώνε ωμά προϊόντα κρέατος είναι πολύ πιο πιθανό να φιλοξενήσουν τοξόπλασμα από άλλες οικόσιτες γάτες.
Εκτός από τα περιττώματα της γάτας, το αρνί, το χοιρινό και το ελάφι μπορούν επίσης να μολυνθούν από τοξόπλασμα. Μερικές φορές τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί επίσης να περιέχουν παράσιτα.
Τα μαχαίρια, οι σανίδες κοπής ή τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας, με λίγα λόγια όλα τα μαγειρικά σκεύη, πρέπει να πλένονται καλά με ζεστό και σαπουνόνερο. Το τοξόπλασμα μπορεί επίσης να βρεθεί στην επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών. Για το λόγο αυτό, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να καταναλώνονται χωρίς να τα πλένετε.
Γενικά, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κρατά τα παράσιτα υπό έλεγχο. Σε άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ορισμένα παράσιτα παραμένουν αδρανοποιημένα στο σώμα σας και παρέχουν δια βίου ανοσία. Έτσι, δεν μπορείτε να μολυνθείτε ξανά με το παράσιτο στο οποίο έχετε αποκτήσει ανοσία. Ωστόσο, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενήσει από ασθένεια ή ορισμένα φάρμακα, η μόλυνση μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Παράγοντες κινδύνου
Η νόσος του τοξόπλασμα μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο. Επομένως, ο καθένας μπορεί να μολυνθεί από αυτή την ασθένεια. Η μόλυνση από τοξόπλασμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει περισσότερο τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργεί παράγοντες κινδύνου στις ακόλουθες καταστάσεις.
Εάν έχετε HIV/AIDS ή λαμβάνετε χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας δυσκολότερο για το σώμα σας να καταπολεμήσει ακόμη και μικρές λοιμώξεις.
Στεροειδή ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων μη κακοήθων καταστάσεων καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών του τοξοπλάσματος.
Συμπτώματα τοξόπλασμα
Η νόσος τοξοπλάσμωσης (gondii) δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους και οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Τα γενικά συμπτώματα του τοξοπλάσματος μπορεί να μοιάζουν με γρίπη . Αυτά τα;
σωματικός πόνος
πρήξιμο των λεμφαδένων
Πονοκέφαλο
Φωτιά
Κούραση
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η λοίμωξη από τοξόπλασμα μπορεί να εμφανίσει πιο σοβαρά συμπτώματα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με HIV/AIDS , ασθενείς με χημειοθεραπεία και ασθενείς με πρόσφατες μεταμοσχεύσεις οργάνων. Αυτά τα;
Πονοκέφαλο
σύγχυση
θολή όραση
σύγχυση
Χάνοντας τον έλεγχο του σώματος
επιληπτικές κρίσεις
Πνευμονικά προβλήματα που μοιάζουν με φυματίωση ή πνευμονία Pneumocystis jiroveci σε άτομα με AIDS
Θολή όραση (οφθαλμική τοξοπλάσμωση) ή απώλεια όρασης που προκαλείται από σοβαρή φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς σας
Στα μωρά
Εάν οι μέλλουσες μητέρες μολυνθούν από τοξόπλασμα (gondii) λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο μωρό (συγγενής τοξοπλάσμωση) ακόμη και αν δεν υπάρχουν σημεία και συμπτώματα. Η έκθεση σε λοίμωξη από τοξόπλασμα κατά τη διάρκεια ή πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μωρό μετά τη γέννηση.
Οι μέλλουσες μητέρες με λοίμωξη από τοξόπλασμα μπορεί να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό ή απώλεια του μωρού μετά τη γέννηση. Συμπτώματα όπως τα παρακάτω μπορεί να παρατηρηθούν σε μωρά που έχουν μολυνθεί με τοξόπλασμα από τη μητέρα τους. Αυτά τα;
επιληπτικές κρίσεις
Διεύρυνση ήπατος και σπλήνας
Ικτερός
λοιμώξεις των ματιών
Πολλά μωρά με λοίμωξη από τοξόπλασμα (gondii) εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου μετά τη γέννηση. Τα μωρά που έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα έχουν συχνά συμπτώματα όπως απώλεια ακοής, διανοητική αναπηρία ή σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις.
Για να προστατευθείτε από το τοξόπλασμα, δεν πρέπει να καθαρίζετε τα περιττώματα των ζώων χωρίς γάντια και να μην καταναλώνετε ακατέργαστη τροφή για ζώα φάρμας. Ωστόσο, εάν έχετε μια πάθηση που θα μειώσει το ανοσοποιητικό σας, εάν έχετε HIV, εάν είστε έγκυος ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυος και εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε λοίμωξη από τοξόπλασμα, συνιστάται να επισκεφτείτε έναν γιατρό και εξετάστε το συντομότερο δυνατό.
Διαγνωστικές Μέθοδοι
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αυτή την ασθένεια, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας μια προληπτική εξέταση για τοξόπλασμα σε γενικές εξετάσεις πριν μείνετε έγκυος. Γενικά, η τοξοπλάσμωση είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με τη γρίπη.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται κίνδυνο μόλυνσης, μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος. Οι εξετάσεις αίματος που ελέγχουν τα αντισώματα κατά του παρασίτου αναζητούν αντισώματα που ονομάζονται IgG και τοξόπλασμα IgM.
Εάν είστε έγκυος και έχετε λοίμωξη από τοξοπλάσμωση, το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσετε εάν το μωρό έχει μολυνθεί. Προκειμένου να ανακαλύψει τη μολυσμένη κατάσταση του μωρού, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει υγρό αμνιοπαρακέντησης τη 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Η αμνιοπαρακέντηση χρησιμοποιεί μια λεπτή βελόνα για να αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα υγρού από τον γεμάτο με υγρό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο (αμνιακός σάκος) . Στη συνέχεια πραγματοποιούνται εξετάσεις στο υγρό που λαμβάνεται για να ελεγχθεί η παρουσία τοξοπλάσματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει με ασφάλεια μετά την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Θεραπεία τοξόπλασμα
Τα περισσότερα άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα δεν χρειάζονται θεραπεία τοξοπλάσμωσης και βελτιώνεται από μόνη της. Εάν απαιτείται θεραπεία με τοξόπλασμα, μπορεί να επιτευχθεί ανταπόκριση σε σύντομο χρονικό διάστημα με φάρμακα ή αντιβιοτικά που συνιστά ο γιατρός.
Εάν εντοπιστεί λοίμωξη από τοξόπλασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ξεκινά η αντιβιοτική θεραπεία που συνιστά ο γιατρός. Με την αντιβιοτική αγωγή που συνιστάται στη μέλλουσα μητέρα, ο κίνδυνος μετάδοσης τοξοπλάσματος στο μωρό μπορεί να αποφευχθεί κατά περίπου 60%.