• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός


Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η υποέκκριση θυρεοειδικών ορμονών λόγω υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Δεδομένου ότι αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν το μεταβολισμό μας, την αδυναμία, την κούραση, την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα του δέρματος, μπορεί να προκύψει διεύρυνση της γλώσσας και βραχνάδα της φωνής λόγω χαμηλής έκκρισης ορμονών στο αίμα.

Στις αιματολογικές εξετάσεις, τα επίπεδα Τ3 και Τ4 είναι φυσιολογικά και το επίπεδο TSH υψηλό. Αν δεν ελεγχθεί η ασθένεια, ο ασθενής αρχίζει πρώτα να παίρνει βάρος, μετά με την πάροδο του χρόνου, η θερμοκρασία του σώματός του μειώνεται και η συνείδησή του θολώνει. Σε αυτά προστίθεται και η δυσκοιλιότητα.

Όταν αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μαζί, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό και να μετρήσει τις λειτουργίες του θυρεοειδούς του. Σε περιπτώσεις που οι ορμόνες του θυρεοειδούς  δεν επαρκούν, μπορεί να αντιμετωπιστεί αντικαθιστώντας τις ορμόνες με καθημερινά δισκία.

 

Αιτίες υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός  δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και εμφανίζεται κυρίως ως αποτέλεσμα της επίθεσης και καταστροφής του ανοσοποιητικού συστήματος στον θυρεοειδή αδένα. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία είναι χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα.

Στη νόσο του Χασιμότο,  το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον θυρεοειδή αδένα ως ξένο και μερικές φορές δεν κάνει τίποτα για το υπόλοιπο της ζωής του, και μερικές φορές τον επιτίθεται και τον καταστρέφει, καθιστώντας τον ανενεργό. Όταν  εμφανίζεται υποθυρεοειδισμός, είτε λόγω της νόσου του Χασιμότο  είτε λόγω άλλης ασθένειας, μειώνονται οι ορμόνες του θυρεοειδούς που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του σώματος και ως εκ τούτου εμφανίζονται διάφορα παράπονα.

Η κατάσταση των υπερδραστήριων θυρεοειδών αδένων, που ονομάζεται τοξική βρογχοκήλη, και ο καρκίνος του θυρεοειδούς επίσης διαταράσσουν τη λειτουργία αυτών των αδένων και ως εκ τούτου μπορεί να μειώσουν την έκκριση ορμονών.

Άλλοι λόγοι είναι:

Άτομα με άλλη ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή η λεύκη
Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς ή θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο
Καταστάσεις στις οποίες ο θυρεοειδής αδένας δεν αναπτύσσεται εκ γενετής στο μωρό (συγγενής υποθυρεοειδισμός)
Προβλήματα της υπόφυσης στον εγκέφαλο
Όσοι ζουν σε περιοχές φτωχές σε ιώδιο και αυτοί που καταναλώνουν λίγο ιώδιο
έκθεση σε ακτινοβολία
Όσοι χρησιμοποιούν φάρμακα όπως αμιωδαρόνη, λίθιο, ιντερφερόνη
Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό διαταραχών του θυρεοειδούς.
Οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από αυτή την ασθένεια 4-8 φορές περισσότερο από τους άνδρες. Αν και υπάρχει υποψία ότι οι γυναικείες ορμόνες  οιστρογόνο  και  προγεστερόνη  μπορεί να έχουν επίδραση, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για το γιατί αυτή η ασθένεια είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

 

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού

Τα συμπτώματα της υποτριωδίας, στην οποία οι ορμόνες του θυρεοειδούς λειτουργούν υπολειτουργικά, είναι τα εξής:

Αδυναμία, εύκολη κόπωση, αργές κινήσεις,  
Καταθλιπτική κατάσταση και δυστυχία,  
Δυσανεξία σε κρύο περιβάλλον,  
Οίδημα σε χέρια και πόδια,  
Μειωμένη εφίδρωση,  
βραχνάδα,  
Δυσκοιλιότητα,  
Μη φυσιολογική αύξηση βάρους, υπερβολική όρεξη,  
Λήθη, μειωμένη συγκέντρωση,
Καθυστερημένη εφηβεία στους άνδρες,  
Μειωμένη ή απουσία εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες.
 

Διαγνωστικές μέθοδοι υποθυρεοειδισμού

Η διάγνωση μπορεί να γίνει ελέγχοντας τα επίπεδα των ορμονών με μια εξέταση αίματος που ονομάζεται τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς  .

Σε αυτό το τεστ   ελέγχονται η ορμόνη TSH και η θυρεοειδική ορμόνη Τ4. Υψηλή TSH στο αίμα και πολύ χαμηλή θυρεοειδική ορμόνη Τ4  σημαίνει υποθυρεοειδισμό  .

Εάν η TSH είναι υψηλή αλλά το επίπεδο Τ4 είναι φυσιολογικό, υπάρχει κίνδυνος υποθυρεοειδισμού στο μέλλον.

Ο γιατρός σας ετοιμάζει ένα σχέδιο θεραπείας για την αντικατάσταση των ορμονών με φαρμακευτική αγωγή και ελέγχει τα επίπεδα του θυρεοειδούς με τακτικούς ελέγχους αίματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εκτός από τα επίπεδα ορμονών, εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως οίδημα κατά τη φυσική εξέταση, παρουσία θυρεοειδικής νόσου στην οικογένειά σας, δυσκολία στην κατάποση, προεξοχή των ματιών, το μέγεθος και η δομή αυτού του αδένα εξετάζεται με υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Η ανίχνευση ενός όζου δεν σημαίνει πάντα την παρουσία κακοήθους όζου. Περαιτέρω εξετάσεις γίνονται με σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς και, αν χρειαστεί, βιοψία αναρρόφησης με λεπτή βελόνα.

 

Μέθοδοι θεραπείας υποθυρεοειδισμού

Όταν η ορμόνη Τ4 είναι ανεπαρκής στο σώμα, αυτή η ανεπάρκεια διορθώνεται με εξωτερική φαρμακευτική θεραπεία. Ωστόσο,  ο υποθυρεοειδισμός  δεν είναι μια προσωρινή ασθένεια, είναι μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπίζεται δια βίου.

Τα παράπονα αρχίζουν να βελτιώνονται 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής για τον θυρεοειδή. Το φάρμακο ξεκινά σε χαμηλές δόσεις και αυξάνεται για μικρά χρονικά διαστήματα, γενικά κάθε 5-6 εβδομάδες, έως ότου η ορμόνη TSH επανέλθει στο φυσιολογικό. Στη συνέχεια, συνήθως ελέγχεται σε εξαμηνιαίες ή ετήσιες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα σας είναι φυσιολογικά.

Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο χρειάζονται συχνότερο έλεγχο εάν έχουν υποθυρεοειδισμό. Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα ορμονικά φάρμακα που περιέχουν θυρεοειδή κάνουν την καρδιά να λειτουργεί πιο γρήγορα. Επομένως, οι προσαρμογές των φαρμάκων θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά.

Εάν ο δια βίου υποθυρεοειδισμός δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εμφανιστούν θανατηφόρες καταστάσεις όπως η διόγκωση της καρδιάς, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σχηματισμός θρόμβων, η υπέρταση και η αθηροσκλήρωση ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενων μεταβολικών προβλημάτων λόγω ανεπάρκειας του θυρεοειδούς.

Εάν οι εξετάσεις αίματος σας δείξουν ότι έχετε ανεπάρκεια  θυρεοειδικής ορμόνης  , αλλά τα συμπτώματά σας είναι πολύ ήπια, μπορεί να μην χρειάζεστε καμία θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας παρακολουθεί συνήθως τα επίπεδα των ορμονών σας κάθε λίγους μήνες.