Τι είναι ο προστάτης και τι κάνει
Τι είναι ο προστάτης και τι κάνει;
Το όργανο που ονομάζουμε προστάτη βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη στους άνδρες και περιβάλλει τον ουροποιητικό σωλήνα, ο οποίος επιτρέπει στα ούρα να βγαίνουν από την ουροδόχο κύστη. Η κύρια λειτουργία του είναι να παράγει το υγρό μέρος του σπέρματος και να βοηθά στην αποβολή αυτού του υγρού κατά τη σεξουαλική επαφή. Καθώς μεγαλώνουμε, για κάποιους λόγους, ο προστάτης φράζει τον ουροποιητικό σωλήνα, προκαλώντας δυσκολία στην ούρηση, και μερικές φορές αδυναμία ούρησης. Ο αδένας του προστάτη, που συνήθως έχει το μέγεθος κάστανου (παρόμοιος σε εμφάνιση με κάστανο), αρχίζει να μεγαλώνει από την ηλικία των 40 ετών και προκαλεί συμπτώματα απόφραξης ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ανάπτυξης της εσωτερικής πλευράς του.
Γιατί μεγαλώνει ο προστάτης;
Αν και η αιτία και ο μηχανισμός της διεύρυνσης του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητοί, πιστεύεται ότι επηρεάζεται από ορμονικούς παράγοντες που εμφανίζονται σε άνδρες με προχωρημένη ηλικία. Ακριβώς όπως η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη παράγεται στο σώμα των ανδρών, υπάρχει επίσης μια μικρή ποσότητα οιστρογόνου, η γυναικεία ορμόνη. Θεωρείται ότι η μείωση της ορμόνης τεστοστερόνης και η συνακόλουθη αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων καθώς γερνάμε είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη διεύρυνση του προστάτη.
Τι συμβαίνει όταν ο προστάτης μεγαλώνει;
Μπορούμε να απαριθμήσουμε τα παράπονα που εμφανίζονται σε ασθενείς με διόγκωση του προστάτη ως εξής.
Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
συχνουρία
Ούρηση με δυσκολία και με αργό ρυθμό
Αίσθημα μη πλήρης ούρησης μετά την ούρηση
Μην ουρείτε τη νύχτα
διαλείπουσα ούρηση
Στάζει μετά την ούρηση
Ακράτεια πριν από την ούρηση
Κάψιμο ούρηση, μερικές φορές αιμορραγία
Αδυναμία ούρησης (ξαφνική απόφραξη)
Όταν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα, γίνεται εμφανής η ανάγκη θεραπείας της διεύρυνσης του προστάτη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί και υπάρχουν καθυστερήσεις, μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ουρολοίμωξη, σχηματισμός λίθων και δυσλειτουργία στην ουροδόχο κύστη, ξαφνική αδυναμία ούρησης και δυσλειτουργίες και ανεπάρκεια των νεφρών ως αποτέλεσμα της πίεσης στην ουροδόχο κύστη. νεφρά από ανεπαρκώς άδεια κύστη.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν τα παράπονα του ασθενούς. Ορισμένες καταστάσεις και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μπορούν να αλλάξουν τις συνήθειες ούρησης στους ασθενείς. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και εξετάσεις μετά από ενδελεχή αμφισβήτηση των παραπόνων και του ιστορικού του ασθενούς.
Για τη διάγνωση του ασθενούς.
Δακτυλική εξέταση προστάτη
Δοκιμή ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).
Μέτρηση του ρυθμού ροής ούρων και της υπολειπόμενης ποσότητας ούρων
Υπερηχογράφημα ουροποιητικού συστήματος (αξιολογείται το μέγεθος και η δομή του προστάτη)
Τεστ ούρων
Η βαθμολόγηση των συμπτωμάτων, που αξιολογεί τα παράπονα του ασθενούς, είναι η βασική εξέταση που πρέπει να γίνει για να τεθεί η διάγνωση.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Υπάρχουν δύο τύποι θεραπείας για την καλοήθη διεύρυνση του προστάτη.
Παρακολούθηση ή φαρμακευτική θεραπεία: Δεν μπορεί να χρειάζεται θεραπεία κάθε ασθενής με διόγκωση προστάτη. Εάν διαπιστωθεί ότι η ουροδόχος κύστη και τα νεφρά δεν έχουν υποστεί βλάβη μετά την αξιολόγηση ασθενών που δεν παρουσιάζουν δυσκολία στη ροή των ούρων και τα σχετικά συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν υπάρχουν συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του ατόμου και διαταράσσουν την άνεση της ζωής, στη συνέχεια ξεκινά η θεραπεία με διάφορα φάρμακα και ο ασθενής παρακολουθείται και παρακολουθείται εκ νέου, τίθεται υπό έλεγχο.
Χειρουργική αντιμετώπιση: Εάν η θεραπεία με φάρμακα δεν βοηθά ή εάν ο προστάτης του ασθενούς προκαλεί συμπτώματα απόφραξης, τότε είναι απαραίτητη η επέμβαση στον προστάτη χειρουργικά.
Είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση;
Ναι, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από την ηλικία των 40 ετών, είτε έχετε κάποιο παράπονο είτε όχι, θα πρέπει να κάνετε το τεστ PSA, το οποίο είναι σημαντικό και ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς όσον αφορά τις παθήσεις του προστάτη, μια φορά το χρόνο και μετά κάντε ουρολογική εξέταση.