• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

Τι είναι ο νεογνικός ίκτερος


Τι είναι ο ίκτερος

Ο ίκτερος των νεογνών  είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται στα δύο τρίτα των μωρών και υποχωρεί αυθόρμητα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις. Καθώς ο ίκτερος γίνεται πιο σοβαρός, εμφανίζεται αλλαγή χρώματος στο πρόσωπο, το σώμα, τα χέρια και τα πόδια και τέλος στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών. Η βελτίωση φαίνεται από το πόδι μέχρι το κεφάλι, και τελικά το λευκό μέρος του ματιού βελτιώνεται.

Το να μπορείτε να αποφασίσετε ποιο μωρό έχει ένα επίπεδο ενόχλησης που απαιτεί θεραπεία είναι ένα σημαντικό κριτήριο σε αυτό το σημείο. Για να γίνει η διάγνωση, η παρακολούθηση πρέπει να γίνει από επαγγελματία υγείας.

Η διαταραχή αυτή αξιολογείται σε δύο ξεχωριστές ομάδες ως φυσιολογικός και παθολογικός ίκτερος. Το επίπεδο χολερυθρίνης του μωρού αξιολογείται λαμβάνοντας υπόψη την εβδομάδα γέννησης, το πόσο χρονών είναι το μωρό και τους κινδύνους. Έτσι, αποφασίζεται αν ο ίκτερος είναι παθολογικός ή όχι.

Τύποι ίκτερου

Ο φυσιολογικός ίκτερος εμφανίζεται  μεταξύ 2ου και 4ου μήνα μετά τη γέννηση. Ξεκινά σε 15 ημέρες και συνήθως υποχωρεί αυθόρμητα σε 7-10 ημέρες χωρίς να χρειάζεται καμία θεραπεία. Η ουσία χολερυθρίνης στο αίμα του αγέννητου μωρού δεν βλάπτει το έμβρυο γιατί περνά στο αίμα της μητέρας μέσω του πλακούντα, υποβάλλεται σε επεξεργασία στο ήπαρ και αποβάλλεται από το σώμα.

Ενώ η ουσία χολερυθρίνης στο αίμα του μωρού αρχίζει να αυξάνεται σταδιακά μετά τη γέννηση, αυτή η προσωρινή κατάσταση ονομάζεται φυσιολογικός ίκτερος. Ενώ ο φυσιολογικός ίκτερος είναι μια κατάσταση που μπορεί να επιλυθεί χωρίς να απαιτείται θεραπεία για πολλά μωρά, η τακτική ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο παθολογικός ίκτερος  είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνά αμέσως μετά τη γέννηση και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Αυτός ο τύπος ίκτερου μπορεί να εμφανιστεί λόγω ασυμβατότητας αίματος μεταξύ μητέρας και μωρού, ορισμένων λοιμώξεων στη μήτρα της μητέρας, φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τη μητέρα ή το μωρό έχει εκ γενετής έλλειψη σε ορισμένες ουσίες.

Επιπλέον , η κατάσταση που ορίζεται ως  "παρατεταμένος ίκτερος"  αναφέρεται σε ίκτερο που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες στα τελειόμηνα και τρεις εβδομάδες στα πρόωρα μωρά. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αξιολογηθεί λεπτομερώς και να εντοπιστούν οι λόγοι.

 

Τι προκαλεί τον ίκτερο;

Πολλοί παράγοντες όπως γενετικά αίτια, υποσιτισμός, πρόωρος ή καθυστερημένος τοκετός παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση νεογνικού ίκτερου. Σε αυτό το σημείο, οι οικογένειες πρέπει να είναι προσεκτικές και να συμβουλεύονται αμέσως έναν γιατρό όταν παρατηρήσουν συμπτώματα. 

Ο ίκτερος των νεογνών είναι ένας τύπος ίκτερου που εμφανίζεται όταν η ουσία που ονομάζεται «χολερυθρίνη» στο αίμα αυξάνεται και συσσωρεύεται σε περιοχές όπως το δέρμα και το εσωτερικό των μάγουλων και το λευκό μέρος του ματιού. Αυτό εκδηλώνεται με κιτρίνισμα του δέρματος και του χρώματος των ματιών του μωρού.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ίκτερο;

Τα μωρά στην ομάδα κινδύνου για νεογνικό ίκτερο είναι τα εξής:

Πρόωρη γέννηση,
Μωρά που έχουν προβλήματα θηλασμού και επομένως δεν μπορούν να τραφούν καλά,
Όσοι έχουν ασυμβατότητα αίματος με τη μητέρα τους,
Εκείνοι που παρουσίασαν αιμορραγία κάτω από το τριχωτό της κεφαλής κατά τη γέννηση,
Εκείνοι των οποίων ο ίκτερος εντοπίστηκε τις πρώτες 24 ώρες,
Μωρά μητέρων με διαβήτη,
Εκείνοι των οποίων ο ίκτερος διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες,
Μωρά των οποίων τα μεγαλύτερα αδέρφια διαγνώστηκαν με ίκτερο και απαιτούσαν φωτοθεραπεία κατά τη βρεφική τους ηλικία.
 

Ποια είναι τα συμπτώματα του νεογνικού ίκτερου;

Ο ίκτερος των νεογνών αρχίζει στο πρόσωπο και στη συνέχεια το ασπράδι των ματιών κιτρινίζει. Καθώς το επίπεδο της χολερυθρίνης στο αίμα αυξάνεται, εξαπλώνεται στο στήθος, την κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια.

Το κίτρινο χρώμα στο δέρμα φαίνεται καλύτερα στο φως της ημέρας ή κάτω από μια λάμπα φθορισμού.
Το κίτρινο χρώμα μπορεί να ανιχνευθεί πιο καθαρά όταν το δάχτυλο πιέζεται απαλά στο δέρμα της μύτης ή της κοιλιάς και ανασηκώνεται. Ο ίκτερος στο δέρμα του μωρού σταδιακά γίνεται πιο σκούρος και πιο ορατός.
Ένα μωρό με ίκτερο είναι πιο πιθανό να κοιμηθεί και η ικανότητά του να πιπιλίζει μειώνεται.
Εάν το μωρό έχει ίκτερο στην κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια, κοιμάται πολύ και παρατηρηθεί ότι το πιπίλισμα του μωρού έχει εξασθενήσει, οι γονείς πρέπει να συμβουλευτούν αμέσως έναν γιατρό, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι το μωρό. Επειδή αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι το επίπεδο χολερυθρίνης είναι αυξημένο.
 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του νεογνικού ίκτερου;

Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να παρατηρήσουν ίκτερο στα νεογνά, να συμβουλευτούν έναν γιατρό, να διευκρινίσουν τη διάγνωση και να ξεκινήσουν θεραπεία εάν είναι απαραίτητο. Όταν η θεραπεία του ίκτερου  καθυστερήσει, μπορεί να παρατηρηθεί στο μωρό μια ασθένεια που ονομάζεται kernicterus, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε νεογνά, προσδιορίζεται η ασυμβατότητα του αίματος AB0 και RH μεταξύ μητέρας και μωρού και το μωρό παρακολουθείται  λόγω του κινδύνου πρόωρου ίκτερου  . Πριν από το εξιτήριο, ελέγχονται οι μετρήσεις αίματος και τα επίπεδα ίκτερου των μωρών. Σε περίπτωση υποψίας ίκτερου,  το επίπεδο χολερυθρίνης στο αίμα μπορεί να μετρηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με μερικές σταγόνες αίματος που λαμβάνονται από τη φτέρνα.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τον ίκτερο των νεογνών;

Η ανάγκη για θεραπεία προσδιορίζεται σύμφωνα με 3 παραμέτρους. Αυτά είναι το βάρος του μωρού, το πόσο χρονών είναι και το επίπεδο χολερυθρίνης στο αίμα. Ο παιδίατρος αποφασίζει εάν απαιτείται θεραπεία λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους.

Ο ίκτερος των νεογνών συνήθως υποχωρεί αυθόρμητα μέσα σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σωστή παρακολούθηση από τον γιατρό είναι σημαντική.

Εάν το επίπεδο χολερυθρίνης είναι υψηλό, το μωρό   υποβάλλεται σε φωτοθεραπεία κάτω από λάμπες που εκπέμπουν φως σε ειδικό μήκος κύματος, που ονομάζεται «φωτοθεραπεία» . Αυτό το φως επιτρέπει στη χολερυθρίνη, που προκαλεί ίκτερο, να διαλυθεί στα ούρα και να αφαιρεθεί από το σώμα.

Η φωτοθεραπεία δεν βλάπτει το μωρό με κανέναν τρόπο. Τα μάτια του μωρού καλύπτονται για να αποφευχθεί η ζημιά από το φως. Μερικές φορές οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα, μαύρισμα ή συχνές και υδαρείς κενώσεις.

Σε μωρά των οποίων το επίπεδο χολερυθρίνης είναι πολύ υψηλό λόγω ασυμβατότητας ομάδων αίματος, μπορεί να απαιτηθεί μετάγγιση ανταλλαγής. Ο θηλασμός είναι σημαντικός για την πρόληψη του ίκτερου. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ο θηλασμός όσο το δυνατόν νωρίτερα, κατά προτίμηση την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.