• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

Τι είναι η σύφιλη


Τι είναι η σύφιλη

Σύφιλη , ή κοινώς γνωστή ως  σύφιλη . Είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Treponema pallidum  . Μπορεί εύκολα να μεταδοθεί με την επαφή με τα τραύματα που προκαλούνται από τη νόσο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Τρόποι Μετάδοσης

Η σύφιλη  μεταδίδεται με την άμεση επαφή με τα τραύματα (τα τραύματα) του μολυσμένου ατόμου. Αυτά τα τραύματα μπορούν να παρατηρηθούν στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, στον κόλπο, στον πρωκτό, στο ορθό, στο στόμα και στα χείλη. Όπως και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, μεταδίδεται μέσω του κόλπου, του στόματος και του πρωκτού. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

 

Τρόποι Προστασίας

Εάν πρόκειται να κάνετε σεξουαλική επαφή, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε αντισυλληπτικές μεθόδους.

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό πριν από κάθε είδους σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική και πρωκτική). Προσέξτε να μην σκίσετε το προφυλακτικό και χρησιμοποιήστε το σωστά.
Μιλήστε με τον σύντροφό σας σχετικά με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Η αμοιβαία μονογαμία μειώνει τον κίνδυνο.
Εάν ο σύντροφός σας έχει συμπτώματα σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (όπως πληγές ενδεικτικές σύφιλης, πόνο κατά την ούρηση, εξάνθημα ή κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων), αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να αντιμετωπιστεί.
 

Συμπτώματα σύφιλης

Τα συμπτώματα της σύφιλης  εμφανίζονται σε τρία στάδια και τα συμπτώματα στην αρχή είναι ήπια. Τα ευρήματα μπορεί στο μεταξύ να εξαφανιστούν και ο ασθενής να πιστεύει ότι βελτιώνεται.

Η σύφιλη αναφέρεται ως ο «μεγάλος μιμητής» σε ορισμένους πολιτισμούς επειδή τα συμπτώματα της νόσου μιμούνται άλλες ασθένειες.

Στο πρώτο στάδιο της σύφιλης  , περίπου 3 εβδομάδες μετά την επαφή, συνήθως σχηματίζεται ένα λείο, ανώδυνο, κόκκινο εξόγκωμα (chancre) γύρω από το γεννητικό όργανο όπου τα βακτήρια μολύνθηκαν για πρώτη φορά. Αυτές οι φουσκάλες συχνά συνοδεύονται από ψηλαφητό λεμφαδένα στη σχετική περιοχή. Στο 30% περίπου των ασθενών, οι φλοιοί μπορεί να είναι ασυνήθιστα επώδυνοι. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι φουσκάλες θα εξαφανιστούν μετά από περίπου 3-6 εβδομάδες. Ο ασθενής πιστεύει ότι έχει θεραπευτεί, αλλά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.

Ενώ η δεύτερη φάση της σύφιλης   μπορεί κλασικά να εμφανιστεί 6-10 εβδομάδες μετά την πρώτη φάση, μπορεί να μην παρατηρηθεί σε ορισμένους ασθενείς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμφανίζονται συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη:

Φωτιά
Αδυναμία
Μυϊκοί πόνοι
Πονόλαιμος
Μετά από αυτό το διάστημα, η ασθένεια εισέρχεται στην λανθάνουσα περίοδο. Δεν προκαλεί κανένα παράπονο στον ασθενή, αλλά η παρουσία της νόσου μπορεί να ανιχνευθεί με εξετάσεις αίματος.

Το τρίτο στάδιο της σύφιλης εμφανίζεται περίπου 3-15 χρόνια μετά το πρώτο στάδιο. Το τρίτο στάδιο της σύφιλης μπορεί να εμφανιστεί με 3 διαφορετικούς τρόπους.

Γκόμη Σύφιλη 

Σε αυτόν τον τύπο, μαλακά, μεγάλα εξογκώματα που μοιάζουν με όγκο που ονομάζονται ούλα μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα, στα οστά και ακόμη και σε ορισμένα εσωτερικά όργανα.

νευροσύφιλη

Σε αυτόν τον τύπο ασθένειας, η ασθένεια επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Προκαλεί παράλυση, απώλεια της αίσθησης, άνοια, ψυχιατρικά προβλήματα και προβλήματα στα μάτια.

Καρδιαγγειακή σύφιλη

Αυτός ο τύπος επηρεάζει την αορτή, το κύριο αγγείο που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο σώμα και προκαλεί αορτικά ανευρύσματα. Η σύφιλη σταδίου 3 μπορεί να είναι θανατηφόρα. Εάν μια έγκυος έχει σύφιλη, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, παραμόρφωσης και θανάτου του μωρού είναι πολύ υψηλός.

 

Διάγνωση σύφιλης

Για τη διάγνωση της σύφιλης  , λαμβάνεται μια εξέταση αίματος και ένα δείγμα υγρού από το τραύμα, που ονομάζεται chancre. Εάν η σύφιλη είναι πολύ προχωρημένη, λαμβάνεται νωτιαίο υγρό για να ελεγχθεί εάν έχει εξαπλωθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Εάν υπάρχει υποψία σύφιλης, αυτή η εξέταση αίματος θα ελέγξει επίσης για χλαμύδια, γονόρροια  και  HIV  , καθώς υπάρχει επίσης κίνδυνος να έχετε άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις  . Συνιστάται το άτομο να μην έχει σεξουαλική επαφή μέχρι τα αποτελέσματα της εξέτασης. Η σύφιλη ελέγχεται στο πάνελ STD PCR που πραγματοποιείται στο εργαστήριό μας.

 

Θεραπεία σύφιλης

Η σύφιλη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά αφού γίνει η διάγνωση μέσω εξετάσεων αίματος. Η σωστή χρήση των αντιβιοτικών είναι σημαντική στη θεραπεία, αλλά η θεραπεία δεν εξαλείφει τη βλάβη που προκαλείται από τη μόλυνση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απαιτούνται άλλες θεραπείες για τις επιπλοκές της σύφιλης.

Για να απαλλαγείτε από τη λοίμωξη, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε όλα τα αντιβιοτικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, διαφορετικά αυτό το βακτήριο μπορεί να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία με αντιβιοτικά. Η πενικιλλίνη είναι το αντιβιοτικό εκλογής για τη σύφιλη, οπότε φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στην πενικιλίνη.

Εάν έχετε σύφιλη, οι σύντροφοί σας πρέπει επίσης να λάβουν θεραπεία.  Η ύπαρξη σύφιλης δεν παρέχει προστασία έναντι αυτής της ασθένειας. Ακόμα κι αν εφαρμοστεί επιτυχής και σωστή θεραπεία, το άτομο μπορεί να ξαναπάθει σύφιλη στο μέλλον.