• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

Τι είναι η διάρροια


Η διάρροια είναι μια κατάσταση όπου ο εντερικός κίνδυνος εκκενώνεται συχνότερα από το κανονικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, και οι κινήσεις του εντερικού είναι χαλαρές και υγρές. Η διάρροια είναι συνήθως προσωρινή. Συνήθως διαρκεί μερικές ημέρες και εξαφανίζεται χωρίς να απαιτείται θεραπεία. Η διάρροια μπορεί να είναι ακούσια, προσωρινή ή χρόνια και μόνιμη.
Η ακούσια διάρροια εμφανίζεται όταν διαρκεί μόνο για έναν ή δύο ημέρες. Μπορεί να οφείλεται σε ιικές ή βακτηριακές λοιμώξεις ή σε δηλητηρίαση από τρόφιμα. Ένα άλλο είδος ακούσιας διάρροιας που εμφανίζεται όταν ταξιδεύουμε σε αναπτυσσόμενες χώρες ή χώρες του τρίτου κόσμου και έρχονται σε επαφή με βακτήρια και παράσιτα που υπάρχουν εκεί, ονομάζεται τουριστική διάρροια.
Η χρόνια διάρροια ορίζεται όταν διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Συνήθως οφείλεται σε ιατρικές αιτίες, όπως παθήσεις του εντερικού συστήματος, όπως η νόσος του Coeliac, η νόσος του Crohn, το σύνδρομο του ευερεθιστικού εντέρου, συνεχείς λοιμώξεις ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντερικού συστήματος.
Τι προκαλεί τη διάρροια;

Υπάρχουν πολλές διάφορες ασθένειες και ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Πρώτον, υπάρχουν οι ιοί που προκαλούν ιογενή διάρροια. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ο ιός Norwalk, ο ιός cytomegalovirus και ο ιός της ηπατίτιδας. Επίσης, ο ιός rotavirus είναι μια συνηθισμένη αιτία ιογενούς διάρροιας στα παιδιά.
Οι βακτήριοι και τα παράσιτα είναι επίσης συχνές αιτίες διάρροιας. Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού που έχει μολυνθεί από βακτήρια ή παράσιτα μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοσή τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, το Clostridium difficile είναι ένα άλλο είδος βακτηρίου που προκαλεί διάρροια και μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις. Μπορεί να εμφανιστε

ί μετά από αγωγή με αντιβιοτικά ή κατά τη διάρκεια νοσηλείας.
Διάφορα είδη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια ως παρενέργεια. Τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του πεπτικού συστήματος, καταστρέφοντας τα καλά βακτήρια που βοηθούν στην πέψη. Άλλα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια περιλαμβάνουν τα αντικαρκινικά φάρμακα και τα αντικαταθλιπτικά.
Η ανοσοκαταστολή της λακτόζης μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσκολία στην πέψη της λακτόζης και να αντιμετωπίζουν διάρροια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Η ανοσοκαταστολή της λακτόζης μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι επίπεδα του ενζύμου που βοηθά στην πέψη της λακτόζης μειώνονται φυσιολογικά μετά την παιδική ηλικία.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πέσουν η φρουκτόζη μπορεί να παρουσιάζουν διάρροια. Η φρουκτόζη είναι μια φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα και στο μέλι. Προστίθεται ως γλυκαντικό σε ορισμένα ποτά.
Τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχονται σε ζαχαρούχα κονφετί, όπως το σόρμπε και το μάνιτολ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάρροια σε ορισμένες περιπτώσεις σε υγιείς ανθρώπους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί διάρροια μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στομάχι ή τη χοληδόχο κύστη.
Οι άνθρωποι με διάφορα προβλήματα πέψης, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Coeliac, η μικροσκοπική κολίτιδα και το σύνδρομο του ευερεθιστικού εντέρου, μπορεί να παρουσιάζουν χρόνια διάρροια.
Πώς αποφεύγεται η διάρροια;

Για να προληφθεί η ιογενής διάρροια, είναι απαραίτητο να πλένονται τα χέρια με σαπούνι. Πρέπει να διατ

ηρείται η καθαριότητα με συχνό πλύσιμο των χεριών. Πρέπει να πλένονται τα χέρια πριν και μετά το φαγητό, μετά τη χειραφέτηση, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, κατά την αλλαγή πάνας σε παιδιά, κατά το φτέρνισμα, κατά το φτάρνισμα και μετά το ξέσπασμα. 

Τα χέρια πρέπει να πλένονται με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια αυτών των 20 δευτερολέπτων, τα χέρια πρέπει να συνεχίσουν να τρίβονται με σαπούνι. Αν δεν είναι δυνατό το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντισηπτικά χεριών και απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ, που περιέχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Το αντισηπτικό χρειάζεται να εφαρμόζεται όπως το λοσιόν για τα χέρια και να καλύπτει τα εμπρός και τα πίσω μέρη και τα δύο χέρια.
Τα παιδιά μπορούν να προστατευθούν από την ιογενή διάρροια με εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τον ιό rotavirus.
Όσοι ταξιδεύουν σε χώρες όπου οι υγειονομικές συνθήκες είναι ανεπαρκείς, πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους για να προλάβουν την ταξιδιωτική διάρροια. Προτιμούνται καλά ψημένα και ζεστά τρόφιμα. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν ξεφλουδιστεί από τον ίδιο τον άνθρωπο. Πρέπει να αποφεύγεται το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι επαρκώς ψημένα. Τα ποτά προτιμούνται σε πρωτότυπα μπουκάλια, σόδα, χυμοί φρούτων και ζυμώδη ποτά.
Πρέπει να αποφεύγεται η προσθήκη πάγου στο νερό και τα ποτά. Πρέπει να χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο νερό για το βούρτσισμα των δοντιών. Κατά το ντουζ, πρέπει να κρατείται το στόμα κλειστό.
Τα ποτά όπως το καφέ ή το τσάι που φτιάχνονται με καυτό νερό πιθανότατα θα είναι ασφαλή. Ωστόσο, η καφεΐνη και το α
λκοόλ μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια και να οδηγήσουν σε περισσότερη αφυδάτωση.

Συμπτώματα της διάρροιας:

Παρόλο που η διάρροια συνήθως θεραπεύεται από μόνη της, αν διαρκέσει περισσότερες από μερικές ημέρες, είναι αναγκαίο να επισκεφθείτε το γιατρό, ειδικά αν υπάρχουν συμπτώματα όπως αφυδάτωση, έντονος πόνος στην κοιλιά ή τον πρωκτό, αίμα ή μαύρα κοπράνα, ή πυρετός άνω των 39 βαθμών. Τα κύρια συμπτώματα της διάρροιας περιλαμβάνουν:

- Υγρές και υγρές κινήσεις των εντέρων
- Κραμπάτες στην κοιλιά
- Πόνος στην κοιλιά
- Πυρετός
- Αίμα στα κοπράνα
- Μουκώδης εκκένωση
- Φουσκωμένη κοιλιά
- Ναυτία και ξαφνική αίσθηση βιασύνης για επίσκεψη στην τουαλέτα.

Στα παιδιά, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά και βρέφη, η διάρροια μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αφυδάτωση. Για αυτόν τον λόγο, αν η διάρροια σε παιδιά δεν επιλύεται μέσα σε 24 ώρες ή υπάρχουν συμπτώματα όπως αφυδάτωση, πυρετός άνω των 39 βαθμών, αίμα στα κοπράνα ή μαύρα κοπράνα, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό.

Η αφυδάτωση, ή η έλλειψη υγρών, είναι ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της διάρροιας. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη δίψα, ξηρότητα του δέρματος ή του στόματος, σκούρα χρώματα στα ούρα, ελάχιστη ή καθόλου ούρα, αδυναμία, ζάλη ή κούραση.

Τα συμπτώματα αφυδάτωσης σε βρέφη και μικρά παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν την έλλειψη υγρών για περισσότερο από τρεις ώρες, κλάμα χωρίς δάκρυα, ξηρό στόμα ή γλώσσα, νάζι, έλλειψη αντίδρασης στο περιβάλλον ή εκνευρισμό, βύθιση ή κατάρρευση στην περιοχή του μαλακού ουρανού.

Η αφυδάτωση μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις, ιδίως σε ηλικιωμένους ενήλικες και σε ατομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω διαβήτη, νεφρικής ανεπάρκειας ή αυτοάνοσων προβλημάτων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της διάρροιας:

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον γιατρό για διάρροια καλού

νται να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για το ιατρικό τους ιστορικό και τα φάρμακα που παίρνουν. Ο γιατρός πραγματοποιεί σωματικές εξετάσεις για να καθορίσει την αιτία της διάρροιας.

Γι' αυτό μπορεί να ζητηθούν διάφορες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων πλήρους αίματος, εξετάσεων κοπράνων για έλεγχο της παρουσίας βακτηριδίων ή παρασίτων (δοκιμές αντιγόνου και απευθείας μικροσκοπία κοπράνων) ή ακόμη και σιγμοειδοσκοπίας ή κολονοσκοπίας.

Πώς θεραπεύεται η διάρροια:

Τα περισσότερα περιστατικά διάρροιας επουλώνονται χωρίς την ανάγκη θεραπείας μέσα σε μερικές ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετά υγρά. Σε πιο μακροχρόνια περιστατικά, οι γιατροί ενδέχεται να συνταγογραφήσουν διάφορα φάρμακα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αντιβιοτικά που βοηθούν στη θεραπεία της διάρροιας που οφείλεται σε βακτήρια ή παράσιτα. Ωστόσο, αν η διάρροια οφείλεται σε ιό, τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν.

Οι ιατροί συνιστούν την αντικατάσταση των υγρών και των αλάτων που χάνονται κατά τη διάρροια. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της κατανάλωσης καθαρού νερού, φρούτων χυμών ή ζωμού. Αν η κατανάλωση υγρών προκαλεί δυσφορία ή οδηγεί σε εμετό, μπορεί να δοθούν υγρά μέσω φλέβας.

Αν και η αύξηση της κατανάλωσης νερού είναι σημαντική για την αποκατάσταση των υγρών που χάνονται, τα απαραίτητα

 άλατα και οι ηλεκτρολύτες που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει δεν είναι αρκετά πολλά στο καθαρό νερό. Η κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, όπως χυμοί φρούτων, ή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως διάφορες σούπες, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των απωλειών και στη διατήρηση των επιπέδων ηλεκτρολυτών.

Αν η διάρροια οφείλεται σε αντιβιοτικό, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη μείωση της δόσης ή τη μετάβαση σε άλλο αντιβιοτικό. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της διάρροιας, θα πρέπει να προστίθενται αργά στη δίαιτα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά τρόφιμα, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες ή υπερβολικά καυτερά τρόφιμα, πρέπει να αποφεύγονται για μερικές ημέρες. Αντ' αυτού, προτιμήστε τρόφιμα όπως κράκερ, ψωμί στο τοστ, αυγά, ρύζι και κοτόπουλο.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως το λοπεραμίνη και το υδροξείδιο του βισμούθιου, μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των υγρών κινήσεων του εντέρου και να βοηθήσουν στον έλεγχο των σοβαρών συμπτωμάτων.

Ωστόσο, σε ορισμένες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις και λοιμώξεις, ειδικά σε περιπτώσεις βακτηριακής και παρασιτικής προέλευσης, η χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι πάντα κατάλληλα ή ασφαλή για μικρά παιδιά και πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε θεραπεία για τη διάρροια.

Η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ενός υγιούς ισορροπίας στο πεπτικό σύστημα, αυξάνοντας τα ευεργετικά βακτήρια. Ωστόσο, δεν συντομεύει τη διάρκεια της διάρροιας.

Διατροφή κατά τη διάρροια

Κατά τη διάρροια, συνιστάται η αντικατάσταση των υγρών και των αλάτων που χάνονται. Αυτό σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης καθαρού νερού, χυμών φρούτων ή ζωμού. Αν η κατανάλωση υγρών προκαλεί αναστάτωση του στομάχου ή οδηγεί σε έμετο, τα υγρά μπορούν να δοθούν με φλεβοκαθετήρα.

Ορισμένες πρακτικές διατροφής που μπορεί να ωφελήσουν κατά τη διάρροια περιλαμβάνουν:

- Συνέχεια του θηλασμού εάν το μωρό λαμβάνει μητρικό γάλα.
- Γιαούρτι, αργό (προσοχή στο αλάτι) και ανώνυμο κρέας ή κοτόπουλο.
- Πατάτα που έχει βραστεί χωρίς προσθήκη λαδιού ή μπαχαρικών.
- Σούπες γιαούρτι, χαμηλή σε ζάχαρη κρέμα.
- Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη (μήλα, ροδάκινα, μπανάνες, κρανίδια, πουρέ καρότου).
- Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και ίνες.

Ορισμένες πρακτικές διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν με την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

- Αποφυγή καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών.
- Μείωση της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.
- Τακτική κατανάλωση υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης.
- Υγιεινή και τακτική διατροφή.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της διάρροιας, αλλά πάντα συνίσταται η συμβουλή του γιατρού σας για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης σας.