• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

Τι είναι η γονόρροια


Τι είναι η γονόρροια

Η γονόρροια, ή γονόρροια όπως είναι κοινώς γνωστή, είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Neisserria gonorrhoeae. Μεταδίδεται μέσω του σπέρματος και των κολπικών υγρών κατά τη σεξουαλική επαφή.

Οι γονοκοκκικές λοιμώξεις είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο, αν και εμφανίζονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, είναι πιο συχνές στους άνδρες. Εμφανίζεται ιδιαίτερα σε νέους μεταξύ 15-24 ετών.

Η γονόρροια είναι η πιο κοινή. Επηρεάζει τα γεννητικά όργανα, το ουροποιητικό σύστημα, το ορθό ή το λαιμό. Στις γυναίκες, μπορεί επίσης να μολύνει τον τράχηλο της μήτρας. Τα μωρά μπορούν να μολυνθούν κατά τη γέννηση εάν έχουν μολυνθεί οι μητέρες τους. Στα μωρά, η γονόρροια επηρεάζει συχνότερα τα μάτια.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείτε από τη γονόρροια είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της γονόρροιας

Τα συμπτώματα εμφανίζονται εντός 4-6 ημερών από την είσοδο του παράγοντα στο σώμα. Ωστόσο, η γονόρροια μερικές φορές δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, συνήθως υπάρχουν ορατά ευρήματα στα γεννητικά όργανα. Αυτά τα;

 

Στους άνδρες?

Πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση,
Λευκή, κίτρινη ή πράσινη έκκριση από το πέος
Ερυθρότητα στην άκρη του πέους
Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις (λιγότερο συχνό)
Το 10% των ανδρών δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα ή τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με λοιμώξεις του κόλπου ή του ουροποιητικού συστήματος. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, υπάρχει κίνδυνος η μόλυνση να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
 

Στις γυναίκες?

Κολπική έκκριση
Πόνος και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
Κνησμός στην έξω γεννητική περιοχή
Κολπική αιμορραγία εκτός της εμμήνου ρύσεως, ιδιαίτερα αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή
Αίσθημα πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή
Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στην περιοχή της πυέλου
 

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει αυτή η μόλυνση σε άλλα μέρη του σώματος περιλαμβάνουν:

Πρωκτός

Κνησμός πρωκτού, εκκρίσεις από το ορθό, κόκκινες κηλίδες (αιμορραγία) ορατές στο χαρτί υγείας, πόνος κατά την αφόδευση.

 

μάτια

Όταν ο ιός της γονόρροιας επηρεάζει τα μάτια, προκαλεί πόνο στα μάτια, ευαισθησία στο φως και φλεγμονώδη έκκριση από το ένα ή και τα δύο μάτια.

 

Λαιμός

Μπορεί να εμφανιστεί πονόλαιμος και πρήξιμο των λεμφαδένων στο λαιμό.

 

αρθρώσεις

Εάν μία ή περισσότερες από τις αρθρώσεις φλεγμονωθούν (σηπτική αρθρίτιδα) εξαιτίας αυτού του βακτηρίου, οι μολυσμένες αρθρώσεις γίνονται ερυθρές, πρησμένες και επώδυνες.

 

Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε άνδρες και γυναίκες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

 

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες και ως εκ τούτου να προκαλέσει συμφύσεις και απόφραξη στους σωλήνες, στειρότητα και μακροχρόνιο πόνο στη βουβωνική χώρα και στην κοιλιά.

 

Στους άνδρες, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στους σωλήνες στους οποίους συνδέονται οι όρχεις και, σπάνια, σε υπογονιμότητα. Η γονόρροια χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα και τις αρθρώσεις. Αυτή είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Ένα άτομο που έχει βλεννόρροια μπορεί να ξαναπάθει τη νόσο μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία.

 

Τρόποι Μετάδοσης

Τα βακτήρια της γονόρροιας μεταδίδονται συχνότερα από το ένα άτομο στο άλλο κατά τη σεξουαλική επαφή, συμπεριλαμβανομένης της στοματικής, πρωκτικής ή κολπικής επαφής. Μια έγκυος γυναίκα που έχει μολυνθεί από γονόρροια μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια στο μωρό της κατά τη γέννηση.

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της γονόρροιας;

Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις ούρων και εξετάσεις PCR. Για περαιτέρω εξέταση, μπορούν να ληφθούν δείγματα από το ουροποιητικό σύστημα στους άνδρες, από τον τράχηλο στις γυναίκες και, όταν είναι απαραίτητο, από το ορθό και το λαιμό.

 

Τα χλαμύδια παρατηρούνται στο 40% των ασθενών με γονόρροια. Εάν έχετε γονόρροια, ο γιατρός σας θα κάνει εξετάσεις για όλες τις άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Μπορείτε να δείτε το τεστ STD PCR που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριό μας. 

 

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τη γονόρροια;

Ενήλικες: Η γονόρροια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά επειδή προκαλείται από βακτήρια. Τα αντιβιοτικά μπορούν να ληφθούν σε μορφή ένεσης ή χαπιού και πρέπει να χρησιμοποιούνται με τη σύσταση γιατρού. Ωστόσο, εάν η ασθένεια έχει προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο ουροποιητικό σύστημα και σε άλλα όργανα, οι βλάβες αυτές αντιμετωπίζονται με άλλα μέσα.

Σύζυγοι: Εάν διαγνωστεί ότι πάσχετε από γονόρροια, θα πρέπει να εξεταστεί και ο σύντροφος του ατόμου, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία και ο σύντροφος, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης.

Στα μωρά: Τα μωρά που γεννιούνται με γονόρροια λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη μόλυνσης στα μάτια. Εάν η λοίμωξη προχωρήσει, μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Τρόποι Προστασίας

Εάν πρόκειται να κάνετε σεξουαλική επαφή, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε αντισυλληπτικές μεθόδους.
Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό πριν από κάθε είδους σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική και πρωκτική). Προσέξτε να μην σκίσετε το προφυλακτικό και χρησιμοποιήστε το σωστά.
Μιλήστε με τον σύντροφό σας σχετικά με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Η αμοιβαία μονογαμία μειώνει τον κίνδυνο
Εάν ο σύντροφός σας έχει συμπτώματα σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (πόνος κατά την ούρηση, εξάνθημα στα γεννητικά όργανα ή κονδυλώματα), αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να αντιμετωπιστεί.