• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

ηπατίτιδα Β


Ηπατίτιδα σημαίνει κυριολεκτικά φλεγμονή του ήπατος. Ενώ ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας υποχωρούν από μόνοι τους χωρίς να προκαλούν σοβαρά προβλήματα, άλλοι μπορεί να είναι μακροχρόνιες (χρόνιες) και να δημιουργήσουν ουλώδη ιστό στο ήπαρ, οδηγώντας σε κίρρωση, απώλεια ηπατικής λειτουργίας και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνο του ήπατος.

Η ηπατίτιδα Β είναι μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει το ήπαρ και προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με αίμα, σεξουαλική επαφή και σωματικά υγρά (σούβλα, σάλιο). Η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό κατά τη γέννηση.

400 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία φέρουν τον ιό της ηπατίτιδας Β. Εάν δεν εφαρμοστεί θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος. Σε αυτή την περίπτωση, η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Αν και οι φορείς της ηπατίτιδας Β δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκαλούνται από τον ιό καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν 10 τοις εκατό κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γίνονται αιματολογικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες περιόδους.

Η επαφή με το αίμα κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των οδών μετάδοσης της ηπατίτιδας Β. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί σε διαδικασίες όπου μπορεί να υπάρξει επαφή αίματος, όπως τατουάζ-μανικιούρ. Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία ο εμβολιασμός ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για μετάδοση της νόσου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ποικιλίες;
Η ηπατίτιδα Β διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Η οξεία λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β είναι μια βραχυπρόθεσμη ασθένεια που εμφανίζεται μέσα στους πρώτους 6 μήνες μετά την έκθεση στον ιό της ηπατίτιδας Β και προκαλεί τα ακόλουθα συμπτώματα:
Πυρετός, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία ή/και έμετος
Ίκτερος (κίτρινο χρώμα δέρματος ή ματιών, σκούρα ούρα, κόπρανα σε χρώμα πηλό)
Πόνος στους μύες, στις αρθρώσεις και στο στομάχι
Οι περισσότερες χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β πηγαίνουν σε ανάρρωση, αλλά περίπου το 0,1% από αυτές αναπτύσσουν αιφνίδια έναρξη και ταχέως αναπτυσσόμενη ηπατική ανεπάρκεια, που ονομάζεται «κεραυνόμενη ηπατίτιδα», η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η χρόνια μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β είναι η μορφή με την οποία ο ιός της ηπατίτιδας Β εισέρχεται στο σώμα και δεν μπορεί να καταστραφεί για περισσότερο από 6 μήνες και μπορεί να οδηγήσει σε κακές συνέπειες όπως ηπατική βλάβη (κίρρωση), καρκίνο του ήπατος και θάνατο.

Ενώ το ποσοστό της οξείας λοίμωξης από ηπατίτιδα Β που γίνεται χρόνια είναι περίπου 90% στα νεογνά, μειώνεται με την ηλικία και παραμένει μεταξύ 1-5% στην ενήλικη ζωή.

Εκτός από αυτές τις δύο μορφές, σε ορισμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα χωρίς ασθένεια ή μπορεί να μην απομακρυνθεί από το σώμα ακόμη και μετά την εμφάνιση της νόσου και την ανάκαμψη. Αυτοί οι ασθενείς είναι φορείς χωρίς συμπτώματα ή παράπονα. Επομένως, η μεταδοτικότητα της νόσου συνεχίζεται.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να επιβιώσει για μια εβδομάδα στο εξωτερικό περιβάλλον και είναι 10 φορές πιο μεταδοτικός από την ηπατίτιδα C και 100 φορές πιο μεταδοτικός από τον HIV.

Επιπλέον, τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν προσβληθεί από αυτόν τον ιό αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική ομάδα κινδύνου. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β από τη στιγμή που γεννιούνται και οι ενήλικες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β χωρίς καθυστέρηση εάν εργάζονται σε γραμμή εργασίας με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β έχει ενταχθεί στο ημερολόγιο εμβολιασμού στη χώρα μας από το 1998. Παρόλο που ο εμβολιασμός παρέχει δια βίου προστασία, συνιστάται στα άτομα υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα σε αυτά υψηλού κινδύνου, να χορηγείται αναμνηστική δόση εμβολιασμού, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν, προσδιορίζοντας εάν έχουν σχηματίσει αντισώματα στο σώμα τους μέσω εξέταση αίματος και εάν το επίπεδο αντισωμάτων δεν είναι σε προστατευτικό επίπεδο.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β βρίσκεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις στο μητρικό γάλα και δεν προκαλεί μόλυνση στο μωρό. Ωστόσο, το μωρό μπορεί να κολλήσει τον ιό από ρωγμές στη θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Τα μωρά που θηλάζουν προστατεύονται από τη μόλυνση με ανοσοπροφύλαξη (ανοσοσφαιρίνη ηπατίτιδας Β και εμβόλιο) που χορηγείται αμέσως μετά τη γέννηση.

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί;

Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β συνιστάται σε μη εμβολιασμένους ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Αυτές οι ομάδες?

Εργαζόμενοι σε επιχειρηματικές γραμμές υψηλού κινδύνου
Άτομα των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι έχουν ηπατίτιδα Β
Σεξουαλικά πολυγαμικοί άνθρωποι
Άτομα που μοιράζονται βελόνες, σύριγγες ή άλλα εφόδια για ένεση
Άτομα που είχαν οικιακή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης σε αίμα ή σωματικά υγρά
Άτομα σε σωφρονιστικά ιδρύματα
Ταξιδιώτες σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας Β
Άτομα με χρόνια ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, HIV λοίμωξη ή διαβήτη.
Δεν υπάρχει καμία γνωστή βλάβη στη χορήγηση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια. Ωστόσο, άτομα που έχουν λάβει προηγουμένως το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β και έχουν αλλεργικές αντιδράσεις ή όσοι είναι αλλεργικοί στην ουσία του εμβολίου, δεν πρέπει να εμβολιαστούν.

Αιτιολογικό

Η ηπατίτιδα Β είναι ένας ιός που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, ειδικά με αίμα και σωματικά υγρά. Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με επαφή με μολυσμένο αίμα, σπέρμα ή άλλα σωματικά υγρά από άτομο που δεν είναι φορέας του ιού. Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τον ιό με τους ακόλουθους τρόπους:

Μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό κατά τη γέννηση,
Μετάγγιση αίματος και προϊόντων αίματος που δεν ελέγχονται για κινδύνους μόλυνσης,
Κοινή χρήση αντικειμένων όπως ξυράφια ή οδοντόβουρτσες με ένα μολυσμένο άτομο
Επαφή με αίμα ή ανοιχτά τραύματα ενός μολυσμένου ατόμου,
Σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία με μολυσμένο σύντροφο
Κοινή χρήση βελόνων, σύριγγων ή άλλων υλικών για ένεση ναρκωτικών
Υποβολή αιμοκάθαρσης με μηχάνημα αιμοκάθαρσης που δεν ελέγχεται για κινδύνους μόλυνσης
   Έκθεση στο αίμα με βελόνα ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, τατουάζ, μανικιούρ-πεντικιούρ κ.λπ. όπου δεν παρέχονται κατάλληλες στείρες συνθήκες λόγω μετάδοσης αίματος και σεξουαλικής μετάδοσης, όσοι έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αποτελούν ομάδες κινδύνου.
Επιπλέον, πρέπει να δίνεται προσοχή καθώς προσωπικά αντικείμενα όπως νυχοκόπτες, ξυράφια και οδοντόβουρτσες μπορεί να μολυνθούν με το να τα μοιράζεστε. Ο ιός της ηπατίτιδας Β δεν μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, του νερού ή των πηγών τροφής.

συμπτώματα

Ο ιός προκαλεί ασθένεια προκαλώντας ηπατική βλάβη. Ενώ προκαλεί αυτή τη βλάβη, μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα και μπορεί να διαγνωστεί άμεσα ως κίρρωση ήπατος ή καρκίνο του ήπατος. Όταν εμφανίζει συμπτώματα εκδηλώνεται με τα παρακάτω παράπονα.

 υπερβολική κόπωση
Ανορεξία
Κιτρίνισμα του λευκού των ματιών
απώλεια βάρους
Φούσκωμα στην κοιλιά (λόγω συσσώρευσης νερού στην κοιλιά)
Οίδημα στα πόδια
Δυσκολία διακοπής της αιμορραγίας
αιματηρός εμετός
Πονοκέφαλοι και πόνοι στο σώμα
Ναυτία ή έμετος
Διάρροια
σκούρα ούρα
ανοιχτόχρωμο σκαμπό
Εύκολη αιμορραγία και μώλωπες
Μέθοδοι Θεραπείας

Δεν απαιτείται συνήθως ειδική θεραπεία για τη βραχυπρόθεσμη (οξεία) Ηπατίτιδα Β, αλλά μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η μακροχρόνια (χρόνια) ηπατίτιδα Β συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή για να διατηρείται ο ιός υπό έλεγχο.

Ο στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι: Αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του πολλαπλασιασμού του ιού της ηπατίτιδας Β και συνεπώς της καταστροφικής επίδρασης του ιού στο ήπαρ.

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Οι ασθενείς με ηπατίτιδα Β και οι φορείς θα πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα:

Μην έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.
Μην μοιράζεστε βελόνες ή άλλα εργαλεία που μπορεί να μεταφέρουν αίμα, όπως οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες ή ξυράφια, με άλλα άτομα.
Για να αποτρέψετε τη μετάδοση της λοίμωξης, βεβαιωθείτε ότι τα άτομα με τα οποία ζείτε είναι εμβολιασμένα.
Φροντίστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή (δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για την Ηπατίτιδα Β).
Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία ηπατικής βλάβης.
Μην διακόπτετε το πρόγραμμα εμβολιασμού του παιδιού σας
Εάν σχεδιάζετε να αποκτήσετε μωρό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Είναι πιθανό για ασθενείς και φορείς ηπατίτιδας Β να αποκτήσουν υγιή παιδιά, αλλά μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Επομένως, εάν έχετε ηπατίτιδα Β ή είστε φορέας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να τον ενημερώσετε για αυτήν την κατάσταση.