Διαβήτης
Τι είναι ο Διαβήτης;
Ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου σώματος. Παρέχεται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη στα τρόφιμα που καταναλώνονται. Καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά πέπτονται, απελευθερώνονται απλά σάκχαρα που ονομάζονται γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι η πιο σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για όλα τα όργανα του σώματος. Για να μπορέσουν τα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια της γλυκόζης, πρέπει να ληφθεί γλυκόζη στο κύτταρο. Είναι η ορμόνη ινσουλίνης που εκκρίνεται από τον παγκρεατικό αδένα που επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέλθει στο κύτταρο και να αποθηκευτεί ως γλυκογόνο.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του παγκρέατος να μην παράγει αρκετή ινσουλίνη για τον οργανισμό ή η ινσουλίνη που παράγει να μην χρησιμοποιείται αποτελεσματικά από τον οργανισμό.
Σακχαρώδης διαβήτης; Το σάκχαρο νηστείας (η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα του ατόμου μετά από 8 ώρες νηστείας) είναι πάνω από 126 mg/dl ή 2 ώρες μετά από ένα φορτίο σακχάρου (από του στόματος δοκιμή ανοχής γλυκόζης/OGTT) είναι πάνω από 200 mg/dl ή αιμοσφαιρίνη A1c στο αίμα είναι πάνω από 126 mg/dl (πρωτεΐνη που προκύπτει από την αλληλεπίδραση του σακχάρου στο αίμα με την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια) είναι πάνω από 6,5. Κάντε κλικ για να δείτε το πακέτο διάγνωσης διαβήτη.
Ποιοι είναι οι τύποι του διαβήτη;
Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους, υπάρχουν 3 βασικοί τύποι. Αυτά τα; Είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης. Στον διαβήτη, το σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει την απαραίτητη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα να αυξάνεται. Στον διαβήτη τύπου 1, η φυσική παραγωγή ινσουλίνης από το σώμα μειώνεται. Στο διαβήτη τύπου 2 και στον διαβήτη κύησης, το σώμα αναπτύσσει αντίσταση στην επίδραση της ινσουλίνης. Ως αποτέλεσμα αυτών των δύο καταστάσεων, εμφανίζεται αυξημένο σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Ο τύπος του διαβήτη που δεν έχει ακόμη εμφανιστεί πλήρως ονομάζεται λανθάνον διαβήτης ή προδιαβήτης.
Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια αρκετά κοινή πάθηση που προκαλεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) να γίνονται πολύ υψηλά. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος γίνονται ανθεκτικά στην κανονικά παραγόμενη ινσουλίνη και επομένως δεν μπορούν να επωφεληθούν από το σάκχαρο στο αίμα. Το υπερβολικό βάρος, η καθιστική ζωή, το στρες, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η προχωρημένη ηλικία είναι μεταξύ των αιτιών του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά επειδή δεν κάνουν πάντα τους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα.
Εκτός από τα φυσιολογικά συμπτώματα όπως η υπερβολική δίψα, η συχνοουρία και η κόπωση, αυξάνει την πιθανότητα σοβαρών προβλημάτων με την καρδιά και τα νεύρα. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση που θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή ενός ατόμου σε όλη του τη ζωή. Μπορεί να απαιτούνται διατροφικές αλλαγές, χρήση φαρμάκων και τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι για τον έλεγχό του.
Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1;
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ορμόνη ινσουλίνη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα φτάνει σε πολύ υψηλές τιμές. Χρειάζεστε καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης για να διατηρείτε τη γλυκόζη του αίματος υπό έλεγχο. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία. Προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος που επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να προκαλέσει διαβητική κετοξέωση ή DKA. Η DKA εμφανίζεται όταν υπάρχει σοβαρή έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό. Αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη για ενέργεια, το σώμα αρχίζει να επωφελείται από το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα. Καθώς το αποθηκευμένο λίπος χρησιμοποιείται από το σώμα, οι χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες μένουν πίσω. Εάν αυτή η κατάσταση δεν ελεγχθεί, οι κετόνες συσσωρεύονται στο αίμα και αυξάνουν την όξινη τιμή του αίματος. Άτομα, ειδικά παιδιά, που δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη τύπου 1 μπορεί να μην διαγνωστούν μέχρι να επιδεινωθεί λόγω DKA. Επομένως, είναι σημαντικό να ανιχνεύσετε τα σημεία και τα συμπτώματα της DKA, ώστε να μπορείτε να την αντιμετωπίσετε γρήγορα.
Μεταξύ των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 1, η απρογραμμάτιστη απώλεια βάρους έρχεται πρώτη. Εάν το σώμα δεν μπορεί να πάρει ενέργεια από τα τρόφιμα, θα αρχίσει να καίει τους υπάρχοντες μυς και λίπος για ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να αρχίσετε να χάνετε βάρος χωρίς να αλλάξετε τη διατροφή και το στυλ άσκησής σας. Οι κετόνες, τις οποίες παράγει το σώμα κατά την καύση λίπους, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο. Οι κετόνες μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα στο αίμα που μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.
Τι είναι ο διαβήτης κύησης;
Ο διαβήτης κύησης, δηλαδή ο διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης κύησης), προκαλείται από την αδυναμία των παγκρεατικών κυττάρων, τα οποία ήταν σε θέση να εκκρίνουν αρκετή ινσουλίνη πριν από την εγκυμοσύνη, να εκκρίνουν αρκετή ινσουλίνη καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη.
Λόγω του διαβήτη κύησης, το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και αν δεν υπήρχαν σημεία διαβήτη στο παρελθόν. Αυτή η κατάσταση συνήθως υποχωρεί αυθόρμητα στο τέλος της εγκυμοσύνης. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, όσοι είναι άνω των 30 ετών και όσοι είναι υπέρβαροι διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι είναι η κρυμμένη ζάχαρη;
Υπό κανονικές συνθήκες, εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου είναι υψηλότερο από το κανονικό, αλλά δεν επαρκεί για τη διάγνωση του διαβήτη, αυτή η κατάσταση ορίζεται ως προδιαβήτης ή προδιαβήτης.
Ως αποτέλεσμα έρευνας, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με προδιαβήτη συνήθως αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 10 χρόνια. Η υγιεινή διατροφή και η υιοθέτηση ενός πιο ενεργού τρόπου ζωής φαίνεται να είναι αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη και την καθυστέρηση της μετατροπής του λανθάνοντος διαβήτη σε διαβήτη τύπου 2.
Ποιοι είναι οι Παράγοντες Κινδύνου για Διαβήτη;
Γενετικοί παράγοντες και οικογενειακό ιστορικό: Το οικογενειακό ιστορικό είναι σημαντικό για όλους τους τύπους διαβήτη. Ειδικά εάν συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν διαβήτη Τύπου 1, θα πρέπει να γίνεται εξέταση αίματος υπό την επίβλεψη ιατρού πριν εμφανιστούν συμπτώματα.
Ασθένειες που σχετίζονται με το πάγκρεας: Δεδομένου ότι η ορμόνη ινσουλίνης εκκρίνεται από το πάγκρεας, οποιαδήποτε ασθένεια εμφανίζεται στο πάγκρεας μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο διαβήτη. Ορισμένες σπάνιες ασθένειες μπορεί να βλάψουν το πάγκρεας, προκαλώντας διαβήτη.
Παχυσαρκία: Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου του διαβήτη τύπου 2 και του διαβήτη κύησης είναι η παχυσαρκία.
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Σε διαβήτη τύπου 2. Η αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη προκαλεί αύξηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα.
Καθιστική ζωή: Η καθιστική ζωή μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο του βάρους και ενέχει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.
Ηλικία: Σε διαβήτη τύπου 2. Η ηλικία του ασθενούς είναι επίσης σημαντική, όπως και ο τρόπος ζωής και το βάρος του ασθενούς. Καθώς ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται με την πρόοδο της ηλικίας, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται έμμεσα.
Διαβήτης κύησης: Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα χρόνια.
Σχετίζεται η παχυσαρκία με τον διαβήτη;
Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Το 80% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία προκαλεί λίπος στη μέση, μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2. Σε αυτή την περίπτωση, η διατήρηση του ελέγχου του βάρους με μια κατάλληλη δίαιτα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει τη γενική υγεία του ασθενούς.
Ασθένειες που προκαλούνται από διαβήτη
Οι κύριες ασθένειες που προκαλούνται από τον διαβήτη είναι οι εξής:
Καρδιαγγειακές παθήσεις
εγκεφαλικά επεισόδια
Βλάβη στα οφθαλμικά αγγεία και στον αμφιβληστροειδή
Νεφρική ανεπάρκεια
Στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες
διαβητικό πόδι
Ασθένειες του νευρικού συστήματος
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει τις ασθένειες που αναφέρονται παραπάνω και όταν προστεθούν επιπλοκές αυτών των ασθενειών, μπορεί να διαταράξει την ποιότητα ζωής και τη σωματική ακεραιότητα του ασθενούς. Με τη θεραπεία υπό την επίβλεψη γιατρού, οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις ασθένειες που προκαλεί μπορούν να προληφθούν ή να μειωθούν οι επιπτώσεις τους.
Θεραπεία Διαβήτη
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Η θεραπεία της νόσου είναι η πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της νόσου και η πρόληψη της μείωσης της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα εντός των φυσιολογικών ορίων είναι σημαντική για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της νόσου.
Είναι σημαντικό για τον ασθενή να μάθει για τον διαβήτη, να ελέγχει το σάκχαρό του στο αίμα του, να τρώει σωστά και να ασκείται αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών. Επιπλέον, προκειμένου να μειωθεί ο υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων που προκαλούνται από διαβήτη, είναι υποχρεωτικό να μην καπνίζετε και να διατηρείτε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Η χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου 2 και η ινσουλινοθεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1 είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του διαβήτη με φαρμακευτική αγωγή.
Αν και έχει παρατηρηθεί ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να ομαλοποιηθούν κατά 80% έως 100% ως αποτέλεσμα της επέμβασης γαστρικής παράκαμψης που γίνεται σε διαβητικούς ασθενείς με παχυσαρκία, δεν είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη λύση.
Πώς να τρώτε στον διαβήτη;
Οι δίαιτες για διαβητικούς ασθενείς μπορούν να προετοιμαστούν υπό την επίβλεψη των γιατρών τους, ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας και το βάρος του ασθενούς. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγονται και να προτιμώνται στον διαβήτη.
υδατάνθρακες
Δεδομένου ότι ο διαβήτης ονομάζεται επίσης διαβήτης, υπάρχει συχνά μια παρανόηση ότι οι διαβητικοί ασθενείς δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη, δηλαδή υδατάνθρακες. Ωστόσο, δεν είναι κακό να τρώτε τους σωστούς υδατάνθρακες. Προϊόντα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, η βρώμη, η κινόα και οι γλυκοπατάτες είναι κατάλληλα για τη διατροφή των διαβητικών ασθενών. Πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε στη διαβητική διατροφή: επεξεργασμένα δημητριακά, λευκό αλεύρι και προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτό το αλεύρι, συσκευασμένα προϊόντα, τηγανισμένους υδατάνθρακες.
Λαχανικά
Όλα τα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες είναι κατάλληλα για διαβητική διατροφή. Όταν μαγειρεύετε λαχανικά, είναι απαραίτητο να αποφεύγετε το τηγάνισμα και να χρησιμοποιείτε μεθόδους όπως το ψήσιμο στον ατμό και το ψήσιμο στη σχάρα. Τα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ανάλατα ή μαγειρεμένα με λίγο αλάτι είναι κατάλληλα για τη δίαιτα. Συνιστώνται ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Προϊόντα που περιέχουν πολύ αλάτι, όπως πίκλες, μερικά τυριά και λαχανικά μαγειρεμένα με κορεσμένα λίπη, όπως βούτυρο και μαργαρίνη, πρέπει να αποφεύγονται.
Φρούτα
Τα περισσότερα φρέσκα φρούτα είναι κατάλληλα για διαβητικούς αρκεί να καταναλώνονται σε συνιστώμενες μερίδες. Οι μαρμελάδες φρούτων με ζάχαρη και τα κονσερβοποιημένα φρούτα δεν συνιστώνται σε διαβητικούς ασθενείς. Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων συνιστώνται περισσότερο από τα συσκευασμένα προϊόντα.
πρωτεΐνες
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες δεν είναι μόνο ζωικά προϊόντα. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, η σόγια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και το τόφου είναι κατάλληλες για διαβητικούς ασθενείς. Επιπλέον, τα ψάρια, τα αυγά και το κοτόπουλο είναι κατάλληλα για τη διατροφή των διαβητικών. Το σημαντικό είναι ότι τα ζωικά προϊόντα δεν μεταποιούνται και τηγανίζονται. Τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το κοτόπουλο και το ψάρι μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου και λίπους. Τα τηγανητά, αποξηραμένα σε αλάτι, ζωικά προϊόντα που περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών δεν συνιστώνται για διαβητικούς ασθενείς. Θα πρέπει να προτιμώνται γάλα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα ή γάλα φυτικής προέλευσης.
ελαιογραφίες
Τα τρανς λιπαρά και τα ζωικά λίπη είναι επιβλαβή όχι μόνο για τους διαβητικούς αλλά και για τη γενική υγεία του σώματος. Θα πρέπει να προτιμώνται φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο, φουντουκέλαιο και ηλιέλαιο. Αυτά τα λάδια πρέπει να καταναλώνονται χωρίς τηγάνισμα. Τα φυτικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, όπως το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, είναι υγιεινά και κατάλληλα για τη δίαιτα. Ακόμα κι αν τα έλαια σε επεξεργασμένα και συσκευασμένα προϊόντα είναι φυτικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Ποτά
Κάθε είδους ανθρακούχα ποτά, μείγματα καφέ και τσαγιού, ενεργειακά ποτά και αλκοόλ με προσθήκη ζάχαρης και γλυκαντικών είναι προϊόντα που πρέπει να αποφεύγουν όχι μόνο οι διαβητικοί ασθενείς αλλά και όλοι όσοι θέλουν να προστατεύσουν την υγεία του σώματός τους. Αντί για αυτά, μπορείτε να καταναλώσετε νερό, σόδα, φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων, τσάι χωρίς ζάχαρη και καφέ.
Διαβήτης στα παιδιά
Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες για την εξισορρόπηση του σακχάρου, η οποία είναι η πηγή διατροφής του οργανισμού. Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται λόγω διαταραχών σε αυτή την ορμόνη. Αν και ο διαβήτης είναι γενικά γνωστός ως ασθένεια των ενηλίκων, πρόσφατα, με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα, μπορεί να ανιχνευθεί και στα παιδιά.
Διαβήτης στα παιδιά; Χωρίζεται σε δύο τύπους: Τύπου 1 και Τύπου 2. Στον διαβήτη Τύπου 1, που παλαιότερα ονομαζόταν «ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης», υπάρχει βλάβη στα παγκρεατικά κύτταρα όπου παράγεται η ορμόνη ινσουλίνης, η οποία επιτρέπει στο σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος να εισέλθει στους ιστούς. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των ιστών που γίνονται μη ευαίσθητοι στην ορμόνη ινσουλίνης, έτσι το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος δεν μπορεί να εισέλθει στους ιστούς.
Αιτίες διαβήτη στα παιδιά
Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί τον διαβήτη στα παιδιά. Ακόμα κι αν υπάρχουν μέλη της οικογένειας με διαβήτη, τα παιδιά μπορεί να είναι επιρρεπή σε διαβήτη. Ωστόσο, αυτή η γενετική κληρονομικότητα δεν οδηγεί σε διαβήτη σε κάθε παιδί.
Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να εμφανιστεί λόγω βλάβης που προκαλείται από προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα του παγκρέατος που βοηθούν στην παραγωγή ινσουλίνης.
Αν και ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός στην ενήλικη ζωή, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σπάνια στα παιδιά. Ειδικά σε παιδιά που είναι επιρρεπή σε διαβήτη τύπου 2, το υπερβολικό βάρος (παχυσαρκία) και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσουν εμφάνιση διαβήτη.
Συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά
Ο διαβήτης, ο οποίος προκαλείται από διαταραχή των διεργασιών που αφορούν την ορμόνη ινσουλίνης, εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα στα παιδιά. Μερικά από αυτά:
Αυξημένη παραγωγή ούρων, ενούρηση
Υπερβολική δίψα και κατανάλωση νερού
ξερό στόμα
αίσθημα ακραίας πείνας
Κούραση
απώλεια βάρους
Ευερεθιστότητα και κατάθλιψη
Επιπλέον, είναι δυνατόν να συναντήσουμε ευρήματα μιας κατάστασης που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση, η οποία προκύπτει από υπερβολική αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σε παιδιά με διαβήτη που δεν λαμβάνουν θεραπεία ή των οποίων η θεραπεία διακόπτεται:
Σύγχυση ή απώλεια συνείδησης
Βαθιά και γρήγορη αναπνοή
ξηρότητα δέρματος
Στομαχόπονος
Εμετός
Μυρωδιά φρούτου ή ακετόνης στην αναπνοή
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα διαβητικής κετοξέωσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Μέθοδοι διάγνωσης του διαβήτη στα παιδιά
Ο διαβήτης δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να διαγνωστεί εύκολα. Γενικά, οι οικογένειες συμβουλεύονται γιατρό με διάφορα προβλήματα υγείας γιατί δεν υποψιάζονται ότι τα παιδιά τους έχουν διαβήτη.
Ως αποτέλεσμα των εξετάσεων, εάν το σάκχαρο αίματος στο τυχαία ληφθέν δείγμα αίματος του παιδιού είναι πάνω από 200 και το σάκχαρο νηστείας είναι πάνω από 126 mg/dL, η εξέταση HbA1c (τεστ αιμοσφαιρίνης A1c, μια εξέταση που επιτρέπει τον προσδιορισμό του μέσου όρου επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους τρεις μήνες) το επίπεδο είναι 6%, Εάν είναι πάνω από 5, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει το παιδί με διαβήτη, λαμβάνοντας υπόψη άλλα ευρήματα. Αυτές οι δοκιμές μερικές φορές μπορούν να επαναληφθούν περισσότερες από μία φορές.
Εάν οι εξετάσεις που ζητά ο γιατρός δεν επαρκούν για τη διάγνωση, τότε πραγματοποιείται μια εξέταση που ονομάζεται δοκιμή φόρτωσης ζάχαρης. Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται βάζοντας το παιδί να πιει ένα ειδικά παρασκευασμένο υγρό. Μια ξεκάθαρη διάγνωση μπορεί να γίνει στο παιδί κάνοντας ξανά μετρήσεις 2 ώρες μετά την κατανάλωση του υγρού.
Μέθοδοι θεραπείας του διαβήτη στα παιδιά Ο διαβήτης
, ο οποίος εμφανίζεται σε παιδιά σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει πρόσφατα μια από τις πιο συχνές παιδικές ασθένειες στη χώρα μας. Ο διαβήτης στα παιδιά δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Είναι σημαντικό να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια και να ζήσουμε μια ζωή συμβατή με τη νόσο.
Η ινσουλινοθεραπεία συνήθως συνταγογραφείται για παιδιά με διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, μπορεί επίσης να ξεκινήσει μια φαρμακευτική θεραπεία που κρίνεται κατάλληλη από τον γιατρό. Παράλληλα με τη θεραπεία, συνιστώνται διατροφικές αλλαγές και τακτική άσκηση σύμφωνα με το βιοτικό επίπεδο του παιδιού.
Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να ακολουθήσει τις ίδιες μεθόδους με τη θεραπεία του τύπου 1. Προκειμένου να ελέγχεται η αντίσταση του παιδιού στην ινσουλίνη, συνιστάται αλλαγή της διατροφής και τακτικές ασκήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό για τους διαβητικούς ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους που χρησιμοποιούν ινσουλίνη, να παρακολουθούν το σάκχαρό τους στο σπίτι όσο και όσο συχνά συνιστούν οι γιατροί και να έρχονται για εξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον έλεγχο της νόσου. Η περιοδική παρακολούθηση έχει επίσης μεγάλη σημασία όσον αφορά τους ελέγχους ρουτίνας για παθήσεις των νεφρών και των ματιών, οι οποίες είναι συχνότερες σε διαβητικούς ασθενείς σε σύγκριση με την υπόλοιπη κοινωνία.