• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

Γρίπη


Η γρίπη είναι μια μολυσματική ιογενής ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να επηρεάσει την ανώτερη αναπνευστική οδό ή τους πνεύμονες. Η ασθένεια αυτή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας καθώς προκαλεί επιδημίες, ακόμη και θανάτους κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

του ιού της γρίπης

Ο ιός της γρίπης χωρίζεται σε τύπους Α, Β και Γ. Ενώ οι ιοί της γρίπης Α και Β προκαλούν ετήσια εποχική γρίπη, ο ιός της γρίπης C προκαλεί μικρότερης κλίμακας και ηπιότερες λοιμώξεις. Ο ιός της γρίπης Α είναι ο πιο κοινός παράγοντας γρίπης και προκαλεί γρίπη τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Ο ιός της γρίπης Α χωρίζεται επίσης σε υποτύπους ανάλογα με τις πρωτεΐνες στην κυτταρική επιφάνεια. Οι πιο πολυσυζητημένοι από αυτούς είναι ο παράγοντας της γρίπης των χοίρων H1N1, ο παράγοντας της γρίπης των πτηνών H5N1 και H7N9 και ο τυπικός παράγοντας εποχικής γρίπης H3N2.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων (Η1Ν1);

Ο ιός της γρίπης τύπου A/H1N1 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική το 2009 και προκάλεσε πανδημία, δηλαδή μεγάλης κλίμακας διηπειρωτική επιδημία, εκείνη τη χρονιά. Ωστόσο, μετά από περίπου 1,5 χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι αυτή η πανδημία είχε τελειώσει. Προκάλεσε μεγάλο φόβο στον κόσμο γιατί ήταν η μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 40 ετών και η αβεβαιότητα εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ο A/H1N1 εμφανίζεται πλέον κάθε χρόνο ως ο ετήσιος παράγοντας της εποχικής γρίπης.

Πρέπει να φοβόμαστε τη γρίπη των χοίρων;

Έχασε μεγάλο μέρος της σημασίας του μετά την πανδημία του 2009. Δεν είναι πλέον σημαντικό, παρά μόνο ότι είναι απλώς ένας υποτύπος της νόσου της γρίπης που εμφανίζεται κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

συμπτώματα γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα και πονόλαιμο.

Πορεία και μεταδοτικότητα της γρίπης

Τα παράπονα για τη νόσο ξεκινούν περίπου 1-4 ημέρες, κατά μέσο όρο 2 ημέρες, αφότου ο ιός εισέλθει στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού. Στην μη επιπλεγμένη (επιπλέον νόσο) γρίπη, η διάρκεια της νόσου διαρκεί 3-7 ημέρες, αλλά ο βήχας και ο μυϊκός πόνος μπορεί να συνεχιστούν έως και 2 εβδομάδες.

Πρέπει να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά για κρυολόγημα, γρίπη και γρίπη;

Οχι. Δεδομένου ότι οι αιτιολογικοί παράγοντες αυτών των ασθενειών είναι ιοί, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στη θεραπεία. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς μόνοι τους, χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό ή επειδή έχουν γίνει εσφαλμένη διάγνωση.

Ωστόσο, εάν εμφανιστούν επιπλοκές (ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία) κατά τη διάρκεια της γρίπης, πρέπει να ξεκινήσει η αντιβιοτική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, ενώ περιμένετε να βελτιωθεί η γρίπη, εάν η νόσος εξελιχθεί προς το χειρότερο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Πρέπει να κάνω εμβόλιο κατά της γρίπης; Θα ξανακολλήσω τη γρίπη;

Το εμβόλιο της γρίπης που παρασκευάζεται κάθε χρόνο παρασκευάζεται σύμφωνα με τους υποτύπους γρίπης που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο έτος. Το εμβόλιο της γρίπης στη χώρα μας παρέχει και ανοσοποίηση κατά των A/H1N1, A/H3N2 και της γρίπης Β. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εφόσον αυτός ο ιός υφίσταται ταχεία μετάλλαξη, μπορεί να εμφανιστούν ασθένειες και από αυτούς τους υποτύπους γρίπης. Έχει αποδειχθεί σε μελέτες που έγιναν σε όλο τον κόσμο ότι ανακουφίζει την πορεία της νόσου και μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας σε μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Ένα εμβόλιο της γρίπης προστατεύει έναν υγιή άνθρωπο για περίπου ένα χρόνο, επομένως πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, τα άτομα με αλλεργία στα αυγά δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να εμβολιάζονται όλοι από 6 μηνών και άνω. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου. Άτομα στην ομάδα κινδύνου.

- Όσοι είναι 50 ετών και άνω,

-Άτομα όλων των ηλικιών που ζουν σε οίκο ευγηρίας ή μονάδα υγείας που παρέχει χρόνια φροντίδα,

- Χρόνιοι πνευμονικοί και καρδιοπαθείς,

-Παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 18 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη,

- Όσοι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο,

- Όσοι έχουν διαβήτη,

-Ασθενείς με ανεπαρκές ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα (ασθενείς με καρκίνο, ασθενείς με AIDS, λήπτες μοσχευμάτων οργάνων, λήπτες στεροειδών, λήπτες χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας)

-Εγκυος γυναικα,

- Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που εργάζεται στο νοσοκομείο,

-Εργαζόμενοι σε γηροκομεία και μονάδες υγείας χρόνιας φροντίδας,

-Όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα υψηλού κινδύνου (ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων κ.λπ.).

Πόσο διαρκεί η περίοδος του εμβολιασμού; Αν έχει περάσει, πρέπει να το κάνω ακόμα;

Το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Ωστόσο, εάν δεν έχετε εμβολιαστεί, σας συνιστούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό. Αρχίζει να προστατεύει από τη νόσο εντός 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη;

Ναι, υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, η θεραπεία ξεκινά μόνο για άτομα στην ομάδα κινδύνου. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως για άτομα άνω των 65 ετών, για όσες πάσχουν από χρόνιες παθήσεις (άσθμα, καρδιοπάθειες και διαβήτη) ή για όσες είναι έγκυες λόγω υψηλού κινδύνου. Εάν είστε άνω των 65 ετών ή έχετε επιπλέον ασθένειες, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για θεραπεία.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη γρίπη;

Με ορισμένες προφυλάξεις, η κυκλοφορία του ιού στην κοινωνία μπορεί να περιοριστεί. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την αποφυγή στενής επαφής με το άρρωστο άτομο (φιλί, χειραψία), κάλυψη του στόματος με χαρτομάντιλο όταν βήχει και φτερνίζεται, παραμονή μακριά από πολυσύχναστα περιβάλλοντα, δεν πηγαίνει στο σχολείο ή στην εργασία σε περίπτωση ασθένειας, το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και να μην αγγίζετε το πρόσωπο με τα χέρια.

Τέσσερις προφυλάξεις κατά της γρίπης!

1- Εμβολιαστείτε (ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας).

2- Αναπτύξτε συνήθειες που θα αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού.

3- Σε περίπτωση ασθένειας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

4- Οι ασθενείς στην ομάδα κινδύνου θα πρέπει να κάνουν έγκαιρα αναπνευστικό τεστ για θεραπεία .

Ο Ειδικός Λοιμωξιολογίας και Κλινικής Μικροβιολογίας
Δρ. Emre Y. Vudalı