• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

Γιατί πρέπει να γίνεται φόρτωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Οι ασθενείς που δεν είχαν διαβήτη στο παρελθόν και που εμφανίζουν διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για πρώτη φορά ορίζονται ως διαβήτης κύησης ή κοινώς γνωστός ως διαβήτης κύησης.
 

Τι είναι η φόρτιση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ασθενείς που δεν είχαν διαβήτη στο παρελθόν και που εμφανίζουν διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για πρώτη φορά ορίζονται ως διαβήτης κύησης ή κοινώς γνωστός ως διαβήτης κύησης.

Για το σκοπό αυτό, μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων εγκυμοσύνης, 50 γρ. Εφαρμόζεται «Δοκιμή Διαλογής Γλυκόζης». Για αυτό το τεστ, 50 γραμμάρια ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από το αν είστε πεινασμένοι ή χορτάτοι. 1 ώρα μετά την κατανάλωση νερού που περιέχει γλυκόζη, ελέγχεται το σάκχαρο στο αίμα της μέλλουσας μητέρας (επίπεδο γλυκόζης στο φλεβικό πλάσμα).

100 gr για έγκυες γυναίκες των οποίων το σάκχαρο είναι 140 mg/dL και άνω. Πραγματοποιείται OGTT (Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα). Το τεστ πρέπει να επανεξεταστεί με 100 g γλυκόζης για τρεις ώρες. Μετά την 3ωρη φόρτιση, καθορίζεται επακριβώς αν η μέλλουσα μητέρα έχει διαβήτη κύησης ή όχι.

Μετά το τεστ φόρτωσης ζάχαρης, η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει να ασκεί υπερβολική σωματική δραστηριότητα και δεν πρέπει να τρώει τίποτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτά είναι σημαντικά για τη δοκιμή φόρτωσης ζάχαρης για να δώσει ακριβή αποτελέσματα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του διαβήτη κύησης για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό;

Η παρουσία διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη ή η εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό. Όσο πιο τακτικά διασφαλίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε έγκυες γυναίκες με διαβήτη, τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν λόγω του διαβήτη.

Οι κίνδυνοι εμφάνισης διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μικρότεροι από εκείνους του διαβήτη που εμφανίζεται πριν από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, αυτό πρέπει να προσδιοριστεί και να αντιμετωπιστεί με τεστ φόρτωσης ζάχαρης σε έγκυες γυναίκες. Διαφορετικά, προβλήματα όπως η δηλητηρίαση στην εγκυμοσύνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο πρόωρος τοκετός και η αποβολή είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε μέλλουσες μητέρες παρά σε έγκυες χωρίς διαβήτη.

Τα μωρά των γυναικών που είχαν διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να έχουν κάποιες ανωμαλίες. Ωστόσο, ο διαβήτης που ξεκινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί τέτοιο πρόβλημα. Ωστόσο, και στους δύο τύπους διαβήτη, το μωρό μπορεί να γεννηθεί υπέρβαρο, δηλαδή να εμφανιστεί μακροσωμική ανάπτυξη του μωρού. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον οι μέλλουσες μητέρες θα γεννηθούν με καισαρική τομή, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιους κινδύνους.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των μέλλουσες μητέρες ελέγχονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν θα μειωθούν αναλογικά. Επομένως, η παρακολούθηση των επιπέδων HbA1C και γλυκόζης στις μέλλουσες μητέρες είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για το μωρό μιας μέλλουσας μητέρας με διαβήτη;

Μετά τη γέννηση, το μωρό μπορεί να παρουσιάσει αναπνευστική δυσχέρεια λόγω υπανάπτυκτων πνευμόνων.
Το μωρό είναι μεγάλο,
Το μωρό είναι μικρότερο από όσο θα έπρεπε,
Κίνδυνοι υπογλυκαιμίας, δηλαδή χαμηλού σακχάρου στο αίμα, υπασβεστιαιμία, πολυκυτταραιμία, υπερχολερυθριναιμία, δηλαδή ίκτερος, στο μωρό μετά τη γέννηση,
Εμφάνιση καρδιακών παθήσεων σε προχωρημένα στάδια,
Έχοντας νεφρικές ανωμαλίες,
Ανωμαλίες στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα,
ανωμαλίες στο αυτί,
Ανωμαλίες που μπορεί να εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα,
Σε έγκυες γυναίκες με διαβήτη κύησης που δεν έχουν διαγνωστεί και δεν παρακολουθούνται, ο κίνδυνος να εμφανίσουν προβλήματα στα μωρά τους είναι διπλάσιος από ό,τι στις κανονικές έγκυες γυναίκες.
Πώς να αντιμετωπίσετε τον διαβήτη κύησης;

Σε περίπτωση διαβήτη κύησης, οι μέλλουσες μητέρες δεν λαμβάνουν από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη όπως οι φυσιολογικοί διαβήτες. Αντίθετα, προτιμώνται μέθοδοι θεραπείας όπως δίαιτα και πρακτικές άσκησης και χορήγηση ινσουλίνης.

Η μέλλουσα μητέρα τρέφεται με ένα πρόγραμμα διατροφής κατάλληλο για την κατάσταση της εγκυμοσύνης της, που ετοιμάζεται από κοινού από τον γιατρό και τον διαιτολόγο. Αυτή η λίστα διατροφής δεν περιλαμβάνει σοκολάτα, παγωτό, επιδόρπια που παρασκευάζονται με σερμπέ ή φαγητά από λευκό αλεύρι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας, η μέλλουσα μητέρα που κάνει τις ασκήσεις που προτείνει ο γιατρός θα είναι επίσης αποτελεσματική στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι ασκήσεις πρέπει να επιλέγονται από αθλήματα όπως το περπάτημα και το κολύμπι. Σε μέλλουσες μητέρες για τις οποίες αυτές οι πρακτικές δεν είναι ωφέλιμες, ο διαβήτης ελέγχεται με τη χορήγηση ινσουλίνης.

Οι έγκυες γυναίκες με διαβήτη κύησης θα πρέπει να καταναλώνουν 75 γραμμάρια 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση. Ο μεταβολισμός του σακχάρου διερευνάται με εξέταση OGTT.