Αντίσταση στην Ινσουλίνη και Διατροφή
Ινσουλίνη; Είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας και επιτρέπει την πρόσληψη της ζάχαρης και τη χρήση της από ιστούς που χρησιμοποιούν σάκχαρο στο αίμα, όπως οι μύες, το λίπος και το συκώτι.
Ινσουλίνη; Είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας και επιτρέπει την πρόσληψη της ζάχαρης και τη χρήση της από ιστούς που χρησιμοποιούν σάκχαρο στο αίμα, όπως οι μύες, το λίπος και το συκώτι. Εάν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη στους ιστούς, γίνεται δύσκολο για το σάκχαρο να εισαχθεί στους ιστούς, να χρησιμοποιηθεί και να καεί. Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση περισσότερης ινσουλίνης. Απελευθερώνοντας περισσότερη ινσουλίνη, το πάγκρεας λειτουργεί "διπλό καθήκον" για να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη από τους ιστούς. Η υπερβολική απελευθέρωση ινσουλίνης προκαλεί αισθήματα πείνας, περισσότερο φαγητό και σνακ, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Αυτή η κατάσταση τόσο μειώνει το απόθεμα ινσουλίνης και η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα δημιουργεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και η αθηροσκλήρωση.
Ποιος είναι ο ΛΟΓΟΣ της αντίστασης στην ινσουλίνη;
Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της γενετικής προδιάθεσης, της καθιστικής ζωής και της ανθυγιεινής διατροφής. Αν και βλέπουμε συχνά αντίσταση στην ινσουλίνη με βάση τη γενετική προδιάθεση, πρόσφατα αισθανόμαστε περισσότερο το βάρος των περιβαλλοντικών παραγόντων με τους ανθρώπους να ζουν πιο καθιστική ζωή, την αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και τη ζήτηση για διατροφή τύπου «fast food». Για το λόγο αυτό, μερικές φορές ακούμε τους ασθενείς μας να λένε: "Η μητέρα και ο πατέρας μου έφαγαν βούτυρο, μέλι και κρέμα. Δεν τους συνέβη τίποτα, γιατί συμβαίνει σε μένα;" Τέτοια ερωτήματα συναντάμε. Αυτό που ξεχνάμε εδώ είναι η απαραίτητη θέση κίνησης στον τρόπο ζωής των αρχαίων.
Πόσο δίκιο έχουν οι ασθενείς όταν λένε: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝ ΤΡΩΩ ΛΙΓΟ»;
Είναι αλήθεια ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη δυσκολεύει την απώλεια βάρους. Όσοι έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη πεινούν περισσότερο και κουράζονται αμέσως με μια ελαφριά κίνηση. Ωστόσο, με ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που εφαρμόζεται υπομονετικά και ένα τακτικό αθλητικό πρόγραμμα που σταδιακά εντείνεται ανάλογα με την απόδοση, αυτή η δυσκολία θα ξεπεραστεί με τον καιρό και η αντίσταση στην ινσουλίνη θα σπάσει. Η ιδέα ότι «θα κάνω δίαιτα για λίγο και θα χάσω βάρος, μετά μπορώ να φάω οτιδήποτε και να σταματήσω την άσκηση» είναι λανθασμένη. Η υγιεινή διατροφή και η επαρκής άσκηση είναι απαραίτητα σε όλη τη ζωή. Εκτός από τη μείωση των γευμάτων για απώλεια βάρους, είναι επίσης απαραίτητο να επιλέγετε τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σας κρατούν χορτάτους. Γενικά, οι άνθρωποι θέλουν να χάσουν βάρος πολύ γρήγορα, χωρίς να ασκούνται, απλώς μειώνοντας το φαγητό ή μειώνοντας τον αριθμό των γευμάτων. Φυσικά, δεν γίνεται να χάσεις τα κιλά που αποκτήθηκαν με τα χρόνια με μία κίνηση. Είναι αδιανόητο κάποιος που καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει να μην χάσει βάρος. Εάν δεν μπορείτε να χάσετε βάρος παρόλο που τρώτε λιγότερο, σημαίνει ότι δεν κάνετε αρκετή άσκηση.
Ποια είναι τα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ της νόσου; ΠΟΤΕ πρέπει να υποψιαστεί ένα άτομο υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη;
Η αντίσταση στην ινσουλίνη πρέπει να υποπτεύεται σε περιπτώσεις γρήγορης πείνας, αίσθημα κορεσμού αργά, αίσθημα πείνας 2-3 ώρες μετά τα γεύματα, τρέμουλο σε χέρια και πόδια, κρύος ιδρώτας και αίσθημα λιποθυμίας, επιθυμία για κατανάλωση γλυκών και παρουσία παχύσαρκων και διαβητικών ατόμων. στην οικογένεια ενός ατόμου που σταδιακά παίρνει βάρος.
Μπορούμε να πούμε ότι όλοι όσοι λένε «δεν μπορώ να χάσω κιλά, είμαι χοντρός» έχει ΥΨΗΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ;
Συχνά ναι, αν και όχι 100%. Μερικές φορές, εκτός από την αντίσταση στην ινσουλίνη, ο υποθυρεοειδισμός και ορισμένες ενδοκρινικές παθήσεις (νόσος Cushing κ.λπ.) μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Ωστόσο, η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι σχετικές ασθένειες θα πρέπει να αναζητούνται σε άτομα που παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να χάσουν βάρος εάν έχουν παχύσαρκα και διαβητικά μέλη της οικογένειας.
ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ προκαλεί την αντίσταση στην ινσουλίνη;
Υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη, της παχυσαρκίας και του καρκίνου. Έχει παρατηρηθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, της χοληφόρου οδού, του παγκρέατος, του μαστού, της μήτρας, των ωοθηκών, του προστάτη, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του θυρεοειδούς και της λέμφου.Επιπλέον, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτης , εγκεφαλικό, καρδιαγγειακά νοσήματα, αθηροσκλήρωση, Ευθύνεται για πολλές ασθένειες όπως η υπέρταση, το λιπώδες ήπαρ, τα αυξημένα λιπίδια, η νόσος των πολυκυστικών ωοθηκών και η στειρότητα. Έχει επίσης προσδιοριστεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ (άνοια) και της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη είναι τόσο συχνή στον κόσμο και γιατί συναντάται ακόμη και σε κοινωνίες όπου δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν;
Η αύξηση της συχνότητας της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι ευθέως ανάλογη με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι σχετικές ασθένειες δεν παρατηρούνται σε αφρικανούς ιθαγενείς που εξακολουθούν να ζουν σε φυσικά περιβάλλοντα υπό πρωτόγονες συνθήκες και σε αφρικανικές χώρες όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Η αύξηση της χρήσης μεταφορικών μέσων στην καθημερινή ζωή, η καθιστική ζωή στο γραφείο που προκλήθηκε από τη μετάβαση από την αγροτική ζωή στην βιομηχανοποιημένη κοινωνία και οι μεγάλες περίοδοι αδράνειας μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή αυξάνουν το ποσοστό λίπους και αύξηση βάρους, που ανοίγει το δρόμο για αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων, υψηλής θερμιδικής αξίας, ευχάριστες και εθιστικών τροφίμων επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η ασθένεια;
Η θεραπεία της αντίστασης στην ινσουλίνη απαιτεί, πρώτα απ' όλα, τον εντοπισμό και την αναγνώριση των παραγόντων που προκαλούν την πάθηση στον ασθενή. Με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τακτική άσκηση, οι θερμίδες που καταναλώνονται θα πρέπει να αυξηθούν, η αναλογία σωματικού λίπους θα πρέπει να μειωθεί και να αποκτηθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να διορθωθεί κατά 60% μόνο με άσκηση και υγιεινή διατροφή. Εάν είναι απαραίτητο, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να υποστηριχθούν με φάρμακα που διασπούν την αντίσταση στην ινσουλίνη στους ασθενείς, αλλά θα πρέπει να είναι γνωστό ότι τα φάρμακα από μόνα τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.
ΠΩΣ βλάπτει η ζάχαρη τον οργανισμό μας;
Η ζάχαρη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Όταν η ζάχαρη δεν μπορεί να προσληφθεί και να χρησιμοποιηθεί από τους ιστούς και υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο στο αίμα, λειτουργεί σαν δηλητήριο στον οργανισμό. Όταν η γλυκόζη (ζάχαρη) που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο δεν μπορεί να απορροφηθεί στα κύτταρα, δεν μπορούν να τραφούν επαρκώς και τα κύτταρα και οι ιστοί δεν μπορούν να εκτελέσουν τις βασικές τους λειτουργίες. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στο περιβάλλον συμβάλλουν άμεσα στην καταστροφή. Έτσι, μια διαδικασία χρόνιας βλάβης ξεκινά σχεδόν σε όλους τους ιστούς.
Πιστεύετε ότι θα απαγορευτεί όπως τα ζαχαρωτά και τα τσιγάρα στο μέλλον; Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το θέμα;
Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που προκαλεί μόνο κακό από την αρχή μέχρι το τέλος. Για τη ζάχαρη, ένας καταλληλότερος όρος είναι «το λιγότερο είναι καλό, το περισσότερο είναι κακό». Από αυτή την άποψη, δεν μπορούμε να το ταυτίσουμε με το τσιγάρο. Αν όμως δούμε την αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της υπέρτασης στους ανθρώπους, είναι βέβαιο ότι ο περιορισμός της χρήσης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως η απλή ζάχαρη του τσαγιού, θα βοηθήσει.
Τι είδους ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ θα μας προτείνατε;
Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν απλή ζάχαρη τσαγιού, έτοιμους χυμούς φρούτων και ποτά, επεξεργασμένα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων επεξεργασμένου κρέατος και προϊόντων κρέατος), αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι και έτοιμα τρόφιμα δεν έχουν θέση σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Αντί για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, θα πρέπει να προτιμώνται αυτά που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά (όπως υγρό ελαιόλαδο αντί για βούτυρο). Ό,τι καταναλωθεί, η ποσότητα πρέπει να μειωθεί. Για παράδειγμα, αν υπερβάλλουμε στην ποσότητα των καρυδιών επειδή είναι ευεργετικά, δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος λόγω της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε. Αντί να μαγειρεύετε νόστιμα γεύματα, θα πρέπει να επιλέγετε υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος. Επιλέγοντας ωμά ή βραστά λαχανικά αντί για τηγανητά λαχανικά, προσθέτοντας λιγότερο αλάτι, λάδι και μπαχαρικά στα γεύματα, τρώγοντας ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό ψωμί, κατανάλωση νερού και φρούτων αντί για χυμό φρούτων μπορεί να είναι μερικές συμβουλές για τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Τα προγράμματα απώλειας βάρους που βασίζονται στην κατανάλωση μόνο ενός είδους τροφής δεν είναι σωστά. Προσκαλούν κάποιες ανεπάρκειες βιταμινών και στοιχείων. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών σε μικρές ποσότητες θα ήταν ένας καταλληλότερος τρόπος διατροφής. Η σαλάτα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε γεύμα και δεν πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε νερό πριν και κατά τη διάρκεια του γεύματος. Πρέπει να φέρνουμε τα γεύματα στο τραπέζι όσο θα φάμε, όχι σε μεγάλα δοχεία, και αντί να τρώμε γρήγορα, να μασάμε καλά τις μπουκιές και να τρώμε αργά.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε, τι πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε και να πίνουμε;
Τι πρέπει να κάνουμε χώρο στο τραπέζι μας:
Πόσο συχνά και σε ποια διαστήματα την ημέρα είναι σωστό να τρώμε;
Δεδομένου ότι τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη πεινούν γρήγορα, θα ήταν σκόπιμο να τρώνε συχνά μικρά γεύματα και τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορείτε να έχετε τρία κύρια γεύματα και τρία σνακ. Ωστόσο, δεν συνιστούμε αυτό το στυλ διατροφής σε φυσιολογικά άτομα που δεν έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Τρία γεύματα, ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι γεύμα με φρούτα, μπορούν να προτιμηθούν για μια υγιεινή διατροφή. Για παράδειγμα, πρωινό, μεσημεριανό, γεύμα φρούτων το βράδυ (1-2 μερίδες φρούτων). Δεδομένου ότι το δείπνο έχει μια ελαφρώς διαφορετική θέση στην κοινωνία μας, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο μπορούν να αλλάξουν, υπό την προϋπόθεση ότι το δείπνο διατηρείται λίγο ελαφρύ. Όταν κάνετε ένα πρόγραμμα διατροφής, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες όπως η ζωή, η εργασία, οι συνήθειες, το βάρος και η κατάσταση της αντίστασης στην ινσουλίνη, δηλαδή το πρόγραμμα διατροφής πρέπει να είναι συγκεκριμένο για το άτομο. Εάν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής συνιστάται για όλους, η πιθανότητα επιτυχίας δεν είναι υψηλή.
Τι είδους σχέση υπάρχει μεταξύ του αθλητισμού και της αντίστασης στην ινσουλίνη;
Η τακτική άσκηση και η απώλεια βάρους είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που διασπούν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν εμφανίζεται σε άτομα που ασκούνται τακτικά και αποτελεσματικά, εκτός από πολύ σπάνιες γενετικές ασθένειες. Υπάρχουν επίσης ορισμένα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε αθλήματα. Θα πρέπει να επιτυγχάνεται επαρκής αύξηση του καρδιακού ρυθμού, το σώμα δεν πρέπει να κρυώνει κάνοντας περισσότερα διαλείμματα μεταξύ των κινήσεων και τα αθλήματα πρέπει να γίνονται ανάλογα με το άτομο. Ακριβώς όπως η διατροφή, η άσκηση πρέπει να είναι συγκεκριμένη για το άτομο.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον διαιτολόγο μας για να μετρήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να μάθει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για εσάς.