• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

HIV & AIDS


Ποιους ή τι αφορά η HIV νόσος;

Ο HIV, δηλαδή ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε στον κόσμο και στην ΤΔΒΚ, ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας, εθνικότητας, επαγγέλματος, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Ο HIV είναι η ασθένεια της εποχής μας και ο καθένας έχει ευθύνη να ενημερώνεται γι' αυτό. Ο HIV μας αφορά όλους.

Ποια είναι η κατάσταση στον κόσμο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, που είναι συνδεδεμένη με τα Ηνωμένα Έθνη, 1,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις HIV διαγνώστηκαν στον κόσμο το 2018, αν και υπήρξε μείωση στον αριθμό των νέων μολύνσεων HIV, αυξημένη πρόσβαση σε θεραπευτικές επιλογές, εξέλιξη σε AIDS και ασθένεια - σχετικοί θάνατοι. Μαζί με αυτά, υπάρχουν συνολικά 37,9 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV στον κόσμο. Επίσης το 2018, 770 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω καταστάσεων που σχετίζονται με το AIDS.

Τι είναι ο HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας);

Είναι ένας ιός που ονομάζεται «Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας» στα τουρκικά. Η μη λήψη θεραπείας για ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να εξασθενεί και να γίνεται αναποτελεσματικό. Ο ιός εγκαθίσταται στα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζουμε λεμφοκύτταρα CD4 και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Για πολλά χρόνια, προκαλεί αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας);

Είναι ένα σύνολο ασθενειών που προκαλούνται από τον ιό HIV, που στα τουρκικά ονομάζεται «Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας». Κανονικά, η ανοσία, δηλαδή ο αριθμός CD4, σε ένα υγιές άτομο είναι μεταξύ 600 και 1200. Ωστόσο, ο αριθμός CD4 ενός οροθετικού ατόμου που έχει φτάσει στο στάδιο του AIDS έχει πέσει κάτω από 200. Όταν ο αριθμός των CD4 πέσει κάτω από 200, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου εξασθενεί σοβαρά και οι ευκαιριακές λοιμώξεις και οι καρκίνοι μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο εύκολα. Εν ολίγοις, δεν έχει AIDS κάθε οροθετικό άτομο. Μπορούμε να πούμε ότι το AIDS είναι το τελευταίο προχωρημένο στάδιο της HIV νόσου.

Ποια είναι η διαδικασία της νόσου μετά την είσοδο του ιού HIV στον οργανισμό;

Αφού ο ιός εισέλθει στον οργανισμό, συνήθως προκαλεί συμπτώματα γρίπης μέσα σε ένα μήνα. Επομένως, η ασθένεια μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί στα αρχικά στάδια. Οι ασθενείς συνήθως στέλνονται στο σπίτι με συνταγή για τη γρίπη και αυτή η περίοδος  ονομάζεται «Οξύ Ρετροϊικό Σύνδρομο»  . Αν και δεν μπορεί να παρατηρηθούν σημάδια ή συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί επίσης να υπάρχουν παράπονα και ευρήματα όπως ταχεία απώλεια βάρους, ξηρός βήχας, επαναλαμβανόμενος πυρετός ή νυχτερινές εφιδρώσεις, ανεξήγητη κόπωση, διευρυμένη μασχάλη, λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα ή στον αυχένα.

Μετά από αυτό το διάστημα, η ασθένεια εισέρχεται στη σιωπηλή περίοδο, δηλαδή στη λανθάνουσα περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των CD4 αρχίζει σιγά-σιγά να εξαντλείται και να μειώνεται με τα χρόνια (2-10 χρόνια) χωρίς να προκαλεί πολλά παράπονα ή συμπτώματα. Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, όταν ο αριθμός των CD4 πέσει κάτω από το 200, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου εξασθενεί σοβαρά και αρχίζουν να εμφανίζονται ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνοι.

Πώς γίνεται η διάγνωση του HIV;

Για τη διάγνωση του HIV, αρκεί η εξέταση αίματος σε οποιοδήποτε εργαστήριο. Ο έλεγχος HIV μπορεί να γίνει σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Δοκιμές γίνονται επίσης σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια. Λευκωσίας Δρ. Είναι δυνατόν να υποβληθείτε σε εξετάσεις στο κρατικό νοσοκομείο Burhan Nalbantoğlu χωρίς να δώσετε το όνομά σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό λοιμωξιολόγο.

Πώς μεταδίδεται η ασθένεια;

Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα κατά την απροστάτευτη στοματική, πρωκτική και κολπική σεξουαλική επαφή. Ο HIV και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω οποιουδήποτε τύπου σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης προϊόντος αίματος, κοινής χρήσης σύριγγας, μητέρας σε μωρό, τατουάζ ή τρυπήματος και τυχαίας διείσδυσης της βελόνας της σύριγγας στο σώμα (ατόμου οροθετικού).

 

Με ποιους τρόπους δεν μεταδίδεται ο HIV;

Ο HIV δεν μεταδίδεται μέσω των κοινωνικών σχέσεων, του φιλιού, της αγκαλιάς, της ύπαρξης στο ίδιο περιβάλλον, της χρήσης των ίδιων μαχαιροπίρουνων, της ίδιας πισίνας, της ίδιας τουαλέτας, τσιμπήματος κουνουπιών ή μέσω του σάλιου ή του ιδρώτα, εκτός εάν περιέχει ορατή ποσότητα αίματος. Εν ολίγοις, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η μόλυνση δεν συμβαίνει μέσω των καθημερινών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Ποιοι κινδυνεύουν; Ποιος πρέπει να υποβληθεί πρώτος σε εξετάσεις;

Προκειμένου να μειωθεί η πορεία της νόσου του HIV στην κοινωνία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς που δεν έχουν διαγνωστεί θα διαγνωστούν. Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και τα άτομα αυτής της ομάδας θα πρέπει να ελέγχονται συχνότερα από τα άτομα της κανονικής κοινωνίας.

Εάν ανήκετε στην ομάδα κινδύνου, φροντίστε να υποβληθείτε σε εξετάσεις χωρίς να χάσετε χρόνο.

Ομάδες κινδύνου;  

Όσοι έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία και έχουν περισσότερους από έναν συντρόφους
Όσοι έχουν εθισμό στα ναρκωτικά ενδοφλέβια και χρησιμοποιούν κοινή σύριγγα
Άτομα που έχουν σχέση με οροθετικό άτομο
Άτομα που ταξιδεύουν ή ζουν σε περιοχές υψηλής συχνότητας
Αυτοί που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση
Άτομα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών
Είμαι στην ομάδα κινδύνου, πώς μπορώ να προστατευθώ από τη νόσο HIV;

Χρήση προφυλακτικών;  Η μετάδοση του HIV μέσω της σεξουαλικής επαφής γίνεται μέσω της επαφής των σεξουαλικών υγρών με τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, το στόμα ή με ανοιχτές πληγές. Η χρήση προφυλακτικών εξακολουθεί να είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος προστασίας από τον HIV. Στη χώρα μας διατίθενται προφυλακτικά τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Ο κίνδυνος μετάδοσης προσεγγίζει το 0% (ΜΗΔΕΝ) σε όλους τους τύπους σεξουαλικής επαφής και εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. Είναι σημαντικό να προσέχετε την ημερομηνία λήξης του προφυλακτικού και να μην σκίζεται κατά το άνοιγμα και τη χρήση της συσκευασίας.
λήψη θεραπείας·  Μετά την επιτυχή θεραπεία οροθετικών ατόμων με τρέχουσες θεραπείες, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν. Εάν ο σύντροφός σας είναι οροθετικός, υποστηρίξτε τον/την για να λάβει θεραπεία.
PrEP (Προφύλαξη πριν από την έκθεση);  Το PrEP, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2012, είναι ένα θεραπευτικό σχήμα που λαμβάνεται πριν από τη σεξουαλική επαφή για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.
PEP (Προφύλαξη μετά την έκθεση);  Αυτή η μέθοδος, γνωστή και ως θεραπεία προφύλαξης μετά την έκθεση στα τουρκικά, είναι μια φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ξεκινά μεταξύ της 2ης και της 72ης ώρας μετά από πιθανή επικίνδυνη επαφή. Η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί αδιάκοπα για 28 ημέρες. Μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά μέσο όρο 80%.
Υπάρχει θεραπεία για τον HIV; Σκοτώνει;

Ο HIV, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο χρόνιων ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο με προηγμένες επιλογές αντιρετροϊκών (κατασταλτικών του HIV) φαρμάκων που είναι διαθέσιμες από το 1996. Με τις σημερινές καινοτομίες, ο HIV μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με ένα μόνο δισκίο την ημέρα. Οι οροθετικοί που ξεκινούν τη θεραπεία ναρκωτικών την κατάλληλη στιγμή μπορούν να ζήσουν μια ποιοτική και υγιή ζωή. Ακόμη και άτομα που διαγιγνώσκονται καθυστερημένα με HIV και βρίσκονται στο στάδιο του AIDS μπορούν να ανακτήσουν την υγεία τους με φαρμακευτική αγωγή. Στην πραγματικότητα, χάρη στην προηγμένη ιατρική σήμερα, οι οροθετικές μητέρες μπορούν να έχουν μωρά που δεν φέρουν τον ιό. Τα οροθετικά άτομα μπορούν να συνεχίσουν την κανονική οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.

Ο Δρ. Emre Y. Vudalı
Ειδικός Λοιμωδών Νοσημάτων και Κλινικής Μικροβιολογίας