Υπερθυρεοειδισμός
Τι είναι ο Υπερθυρεοειδισμός;
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας γίνεται υπερδραστήριος και απελευθερώνει πάρα πολλές θυρεοειδικές ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι περίπου 10 φορές πιο συχνός στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και συνήθως ξεκινά μεταξύ των ηλικιών 20 και 40. Στις εξετάσεις αίματος, τα επίπεδα T3 και T4 είναι υψηλά, ενώ τα επίπεδα TSH είναι χαμηλά.
Οι θυρεοειδείς αδένες, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού, εκκρίνουν ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των οργάνων. Ως εκ τούτου, παίζουν ζωτικό ρόλο στο σώμα. Όταν αυτοί οι αδένες διογκώνονται ή δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να παράγουν πολύ λίγη ή πολύ πολλή ορμόνη, προκαλώντας διαταραχές στη συνολική λειτουργία του σώματος.
Στον υπερθυρεοειδισμό, η υπερβολική έκκριση θυρεοειδικών ορμονών επιταχύνει το μεταβολισμό του σώματος, προκαλώντας υπερδραστηριότητα. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα όπως γρήγορη απώλεια βάρους, υπερβολική εφίδρωση και καρδιοπαλμίες.
Όταν ένα άτομο με αυτά τα συμπτώματα επισκέπτεται γιατρό, οι εξετάσεις αίματος που δείχνουν χαμηλή TSH και υψηλά επίπεδα T3 και T4 επιβεβαιώνουν τη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού.
Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν την υπερβολική παραγωγή ορμονών, θεραπεία με ραδιοϊώδιο (γνωστή και ως θεραπεία ραδιοϊωδίου) ή, εάν είναι απαραίτητο, χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.
Αιτίες
Νόσος του Graves
Ένα στα τέσσερα περιστατικά υπερθυρεοειδισμού προκαλείται από τη νόσο του Graves, μια αυτοάνοση διαταραχή. Στη νόσο του Graves, το σώμα αντιδρά εναντίον του εαυτού του, προκαλώντας τον θυρεοειδή να γίνει υπερδραστήριος και να εκκρίνει υπερβολικές ορμόνες. Αυτό επιταχύνει τον μεταβολισμό, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και αποτρέπει την αύξηση του βάρους, οδηγώντας τελικά σε μια κατάσταση που μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, καρδιοπαλμίες, απώλεια βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση, διευρυμένο θυρεοειδή αδένα, προβολή των ματιών, ευαισθησία στο φως, διπλωπία, κόκκινα μάτια και διογκωμένα βλέφαρα. Η ακριβής αιτία της νόσου του Graves είναι άγνωστη, αλλά είναι πιο συχνή σε νέες ή μεσήλικες γυναίκες και τείνει να είναι κληρονομική. Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο.
Τοξικός Πολυοζώδης Βρογχοκήλη (Πολυοζώδες Βρογχοκήλη)
Ο υπερθυρεοειδισμός που προκαλείται από το τοξικό πολυοζώδες βρογχοκήλη συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα οζίδια του θυρεοειδούς γίνονται υπερδραστήρια. Σε αντίθεση με τη νόσο του Graves, αυτή η κατάσταση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στα μάτια ή δερματικά προβλήματα. Η αιτία είναι άγνωστη.
Ορισμένα Φάρμακα
Φάρμακα όπως οι ιντερφερόνες (που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου), η αμιωδαρόνη (που χρησιμοποιείται για τις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού) και το λίθιο (που χρησιμοποιείται στη διπολική διαταραχή) μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι προσωρινά και να υποχωρήσουν μετά τη διακοπή του φαρμάκου, αλλά ποτέ δεν πρέπει να διακόπτετε τα φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αυτού του είδους η θυρεοειδίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, απαιτώντας μερικές φορές ανακούφιση από τον πόνο.
Θυρεοειδίτιδα (Φλεγμονή του Θυρεοειδούς)
Η θυρεοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει προσωρινό υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος ενδέχεται να ακολουθηθεί από υποθυρεοειδισμό, όπως παρατηρείται στην θυρεοειδίτιδα του Hashimoto. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκύψει από υπερβολική λήψη θυρεοειδικών δισκίων. Σπάνια, ένας καλοήθης όγκος της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή TSH, οδηγώντας σε υπερθυρεοειδισμό.
Άλλες Αιτίες Περιλαμβάνουν:
Υψηλά επίπεδα hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη), μια ορμόνη που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, πολλαπλές εγκυμοσύνες ή μοριακή εγκυμοσύνη (ανώμαλο ιστό στη μήτρα).
Αδενομά της υπόφυσης (καλοήθης όγκος στην υπόφυση)
Καρκίνος του θυρεοειδούς (σπάνια, ένας καρκινικός όγκος του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών)
Συμπτώματα
Τα κοινά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Καρδιοπαλμίες
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Υπερβολική εφίδρωση
- Ευερεθιστότητα
- Ανήσυχος ύπνος
- Ζεστό, υγρό δέρμα
- Ευαισθησία στη ζέστη
- Απώλεια βάρους (παρά την καλή όρεξη)
- Τρέμουλο στα χέρια
- Αραίωση και εύθραυστα μαλλιά
- Λεπτό δέρμα
- Επίμονη διάρροια
- Συμπτώματα ματιών (προβολή των ματιών)
- Ευαισθησία στο έντονο φως
- Αϋπνία
- Ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους
- Βρογχοκήλη (διευρυμένος θυρεοειδής αδένας)
Μέθοδοι Διάγνωσης
Η διάγνωση βασίζεται στη μέτρηση των επιπέδων των ορμονών στο αίμα και μπορεί να υποστηριχθεί με απεικονιστικές εξετάσεις.
- Έλεγχος Λειτουργίας Θυρεοειδούς (Εξέταση Αίματος): Μετρά τα επίπεδα των ορμονών. Χαμηλή TSH και υψηλά T3/T4 υποδεικνύουν υπερθυρεοειδισμό.
- Υπέρηχος Θυρεοειδούς: Παρέχει λεπτομερείς εικόνες του μεγέθους, της δομής και των αλλαγών του θυρεοειδούς.
- Σπινθηρογραφία Θυρεοειδούς: Χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει οζίδια. Ενα μικρό ποσό ραδιοενεργού υλικού καταπίνεται, το οποίο απορροφάται από τον θυρεοειδή. Ο ασθενής ξαπλώνει κάτω από μια συσκευή απεικόνισης για να ληφθεί μια λεπτομερής εικόνα του αδένα.
Μέθοδοι Θεραπείας
Ο στόχος της θεραπείας του υπερθυρεοειδισμού είναι να επανέλθουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο φυσιολογικό. Η θεραπεία διαφέρει από άτομο σε άτομο και προσαρμόζεται από τον γιατρό σας με βάση παράγοντες όπως:
- Η ηλικία, η γενική υγεία και το ιατρικό ιστορικό σας
- Ο τύπος υπερθυρεοειδισμού
- Η σοβαρότητα της νόσου
- Η ανοχή σε συγκεκριμένα φάρμακα ή διαδικασίες
- Οι προβλέψεις για την πρόοδο της νόσου
- Οι προτιμήσεις σας