Τροφική αλλεργία
Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιλαμβάνεται λανθασμένα μια ουσία που είναι αβλαβής υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή μια τροφική ουσία, ως επιβλαβή ουσία. Όταν ένα άτομο τρώει το ίδιο τρόφιμο ξανά και ξανά, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών και ισταμίνης. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν μια σειρά αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να επηρεάσουν το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να παρατηρηθούν ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και ακόμη και στη μήτρα.
Στην τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναπτύσσει μια ξαφνική αντίδραση σε μια συγκεκριμένη τροφή. Σε αυτό το είδος αντίδρασης, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου βλέπει αυτό το φαγητό ως εισβολέα και ανταποκρίνεται αμέσως μέσα σε λίγα λεπτά· οξεία τυπικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή. Ως τροφική ευαισθησία ορίζεται η μη αλλεργική τροφική υπερευαισθησία. Σύμφωνα με έναν άλλο ορισμό, είναι αρνητικές αντιδράσεις που εμφανίζονται μετά από κάθε κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και των συστατικών τους.
Η τροφική δυσανεξία εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες τροφές. Αυτή η κατάσταση, η οποία εμφανίζεται ενάντια σε οποιοδήποτε τρόφιμο, ποτό ή πρόσθετο, επηρεάζει μόνο ορισμένα όργανα ή συστήματα χωρίς να προκαλεί αλλεργία στο σώμα. Η πιο κοινή τροφική ευαισθησία είναι στο αγελαδινό γάλα. Προκαλείται από ανεπάρκεια σε πολλούς ανθρώπους του ενζύμου λακτάση, το οποίο φυσιολογικά παράγεται στα κύτταρα που επενδύουν το λεπτό έντερο. Αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν το ένζυμο λακτάση, δεν μπορούν να μετατρέψουν το σάκχαρο του γάλακτος σε απλούστερες μορφές που μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Μωρά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, τροφική αλλεργία ή έκζεμα) σε τουλάχιστον έναν γονέα ή αδερφό μπορεί να έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες στα πρώτα 5-7 χρόνια της ζωής τους. Τα μωρά μπορεί να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες με την κατάποση μικρών ποσοτήτων αλλεργιογόνων στο μητρικό γάλα. Τα μωρά που διατρέχουν κίνδυνο αλλεργίας μπορεί να γίνουν αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα και τις πρωτεΐνες σόγιας στη φόρμουλα.
Γενικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν τροφική ευαισθησία
Κοιλιακό άλγος, ακμή, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, διάρροια, ζάλη, έκζεμα, κόπωση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), κνησμός, κατακράτηση υγρών, πονοκέφαλος, υπερκινητικότητα, απώλεια όρεξης καθώς και ημικρανία, ναυτία, εξάνθημα από πάνα , αναπνευστική δυσχέρεια, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, κράμπες στο στομάχι, αρτηριακή πίεση, αύξηση βάρους, βρογχικός συριγμός...
Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική ευαισθησία;
Μόλις καθοριστεί σε ποιες τροφές είναι ευαίσθητο το άτομο, η καλύτερη μέθοδος θεραπείας είναι η εξάλειψη αυτών των τροφών από τη διατροφή του ατόμου. Ενώ αυτές οι τροφές αφαιρούνται από τη διατροφή, πρέπει να προστεθούν στη διατροφή κατάλληλες εναλλακτικές τροφές που μπορούν να αντικαταστήσουν αυτές τις τροφές. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική διατροφική συμβουλή. Για το λόγο αυτό, χάρη στο τεστ τροφικής ευαισθησίας, εντοπίζονται ένα προς ένα οι τροφές στις οποίες είναι ευαίσθητοι, προετοιμάζονται ατομικές δίαιτες και στοχεύεται μια καλύτερη ποιοτική και πιο υγιεινή ζωή.
Δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι συχνά ένα μείγμα περισσότερων από μία ουσιών, δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε ποια ουσία στα τρόφιμα προκαλεί αλλεργία. Είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς για τη διάγνωση και τη θεραπεία της τροφικής αλλεργίας.