• Medicalport Hastanesi, Kurtuluş Caddesi, No:70, GİRNE

ΜΠΛΟΓΚ

Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός



Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται λόγω της υπερδραστηριότητας του θυρεοειδούς αδένα και της έκκρισης υπερβολικής ποσότητας  θυρεοειδικής ορμόνης (TSH ) στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι περίπου 10 φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και τυπικά αρχίζει μεταξύ 20 και 40 ετών. Στις εξετάσεις αίματος, τα επίπεδα Τ3 και Τ4 είναι υψηλά και τα επίπεδα TSH είναι χαμηλά.

Οι θυρεοειδείς αδένες, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού, εκκρίνουν ορμόνες που διέπουν το μεταβολισμό και τη λειτουργία των οργάνων. Επομένως, έχουν πολύ σημαντικές λειτουργίες για τον οργανισμό. Οι ορμόνες εκκρίνονται ανεπαρκώς ή υπερβολικά λόγω της μεγέθυνσης ή της αδυναμίας αυτών των αδένων να λειτουργήσουν επαρκώς. Αυτό προκαλεί προβλήματα σε ολόκληρη τη λειτουργία του σώματος.

Σε περίπτωση υπερθυρεοειδισμού, η υπερβολική έκκριση θυρεοειδικών ορμονών κάνει τον μεταβολισμό του σώματος να λειτουργεί γρήγορα και να υπερδραστήριος. Αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως γρήγορη απώλεια βάρους, υπερβολική εφίδρωση και αίσθημα παλμών.

Εάν η ορμόνη TSH είναι χαμηλή αλλά οι ορμόνες Τ3 και Τ4 είναι υψηλές στις αιματολογικές εξετάσεις που γίνονται σε άτομα που συμβουλεύονται γιατρό με αυτά τα συμπτώματα, το άτομο διαγιγνώσκεται με υπερθυρεοειδισμό.

Στη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού , μπορούν να εφαρμοστούν φάρμακα που καταστέλλουν την υπερβολική έκκριση ορμονών, θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, επίσης γνωστή ως ατομική θεραπεία και, εάν είναι απαραίτητο, χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αδένων.

Αιτιολογικό

Νόσος του Graves

Το ένα τέταρτο των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού προκαλείται από μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται νόσος του Graves. Στη νόσο του Graves, το σώμα αντιδρά από μόνο του, και ως εκ τούτου ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί υπερβολικά και εκκρίνει υπερβολικές ορμόνες, ο μεταβολισμός επιταχύνεται, ο παλμός αυξάνεται και ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει βάρος. Αυτή η κατάσταση σταδιακά μετατρέπεται σε μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή διαταραχή.

Συμπτώματα

Αυτά περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, αίσθημα παλμών, απώλεια βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση, πρησμένο θυρεοειδή αδένα και διογκωμένα μάτια, ευαισθησία στο φως, διπλή όραση, κόκκινα μάτια και πρησμένα βλέφαρα. Η αιτία της νόσου του Graves είναι άγνωστη, αλλά εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ή μεσήλικες γυναίκες και είναι κληρονομική. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ασθένειας.

Τοξική οζώδης βρογχοκήλη (πολυοζώδης βρογχοκήλη)

Ο υπερθυρεοειδισμός που προκαλείται από τοξική οζώδη βρογχοκήλη είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας ή περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς γίνονται υπερδραστήριοι. Τα συμπτώματα της τοξικής οζώδους βρογχοκήλης, που ονομάζεται επίσης τοξική βρογχοκήλη, δεν περιλαμβάνουν διογκωμένα μάτια ή δερματικά προβλήματα όπως στη νόσο του Graves. Η αιτία της τοξικής οζώδους βρογχοκήλης είναι άγνωστη.

Μερικά Φάρμακα

Φάρμακα όπως οι ιντερφερόνες, που είναι αντικαρκινικά φάρμακα, η αμιωδαρόνη, που περιέχει ιώδιο και χορηγείται για διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, και το λίθιο, που χρησιμοποιείται στη διπολική διαταραχή, προκαλούν την έκκριση της θυρεοειδικής ορμόνης περισσότερο ή λιγότερο και προκαλούν παράπονα για αυτήν. Τα παράπονα είναι προσωρινά και εξαφανίζονται με τη διακοπή των φαρμάκων, αλλά δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός ο τύπος θυρεοειδίτιδας μπορεί να προκαλέσει πόνο στον θυρεοειδή αδένα και μερικές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν παυσίπονα.

Θυρεοειδίτιδα (φλεγμονή του θυρεοειδούς)

Η θυρεοειδίτιδα προκαλεί έναν παροδικό υπερθυρεοειδισμό που ακολουθείται από υποθυρεοειδισμό, όπως στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Επίσης, εάν ένα άτομο πάρει πάρα πολλά δισκία θυρεοειδικών ορμονών, εμφανίζεται υπερθυρεοειδισμός. Σπάνια, ένας καλοήθης όγκος της υπόφυσης μπορεί να υπερπαράγει θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH), προκαλώντας υπερθυρεοειδισμό.

Αλλοι λόγοι;

Οι υψηλές ποσότητες της ορμόνης hCG (Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη) στο σώμα οδηγούν επίσης σε περίσσεια θυρεοειδικής ορμόνης. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, στην πολύδυμη κύηση και στη μοριακή κύηση (σταφυλοκύηση), όταν ο ιστός παραμένει στη μήτρα.

Αδένωμα της υπόφυσης   

Ένας μη καρκινικός (καλοήθης) όγκος της υπόφυσης (ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου που μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή)

θυρεοειδίτιδα

Φλεγμονή του θυρεοειδούς, η οποία μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή επιπλέον θυρεοειδικών ορμονών

Καρκίνος θυροειδούς 

Σπάνια, ένας καρκινικός όγκος του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

Παλμός
Υπέρταση
Ιδρώνοντας
Ευερέθιστο
Αναταραχή
Ζεστό και υγρό δέρμα
δυσανεξία στη ζέστη
Απώλεια βάρους (απώλεια βάρους παρά την καλή όρεξη)
τρέμουλο στα χέρια
Αραίωση μαλλιών, σπάσιμο και απώλεια
αραίωση του δέρματος
επίμονη διάρροια
Οφθαλμικά συμπτώματα (μεγέθυνση των ματιών)
Ευαισθησία στο έντονο φως
Αυπνία
Διαταραχή εμμήνου ρύσεως, αμηνόρροια
Βρογχοκήλη (μεγέθυνση του θυρεοειδούς αδένα)
Διαγνωστικές Μέθοδοι

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με βάση το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Χρησιμοποιούνται επίσης απεικονιστικές μέθοδοι για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Εξέταση αίματος

Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης διέγερσης της TSH-θυρεοειδούς που εκκρίνεται από την υπόφυση και τα υψηλά επίπεδα Τ3 και Τ4 που εκκρίνονται από τον θυρεοειδή αδένα υποδηλώνουν την παρουσία υπερθυρεοειδισμού. Εν ολίγοις, εάν η TSH είναι χαμηλή και οι τιμές Τ3 και Τ4 είναι υψηλές στην εξέταση αίματος, το άτομο έχει υπερθυρεοειδισμό.

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς

Η δομή, το μέγεθος και οι αλλαγές του θυρεοειδούς φαίνονται λεπτομερώς.

Σπινθηρογράφημα Θυρεοειδούς

Πραγματοποιείται για τη διερεύνηση της παρουσίας οζιδίων στον θυρεοειδή αδένα. Η ραδιενεργή ουσία που χορηγείται πολύ λίγο καταπίνεται από τον ασθενή σε μορφή χαπιού και αυτή η ουσία κατακρατείται από τον θυρεοειδή αδένα. Ο ασθενής ξαπλώνει κάτω από τη συσκευή απεικόνισης και κατά την απεικόνιση λαμβάνεται λεπτομερής εικόνα του θυρεοειδούς αδένα.

Μέθοδοι Θεραπείας

Ο στόχος της θεραπείας του υπερθυρεοειδισμού είναι η μείωση της θυρεοειδικής ορμόνης σε φυσιολογικά επίπεδα. Η θεραπεία διαφέρει από άτομο σε άτομο και καθορίζεται ειδικά για εσάς από τον γιατρό σας με βάση τους ακόλουθους παράγοντες.

Η ηλικία σας, η γενική κατάσταση της υγείας σας και παλαιότερες ασθένειες 
Τύπος υπερθυρεοειδισμού
Η τρέχουσα κατάσταση της νόσου
Η ανοχή σας σε συγκεκριμένα φάρμακα, διαδικασίες ή θεραπείες
Προσδοκίες για την πορεία της νόσου
τις προτιμήσεις σας