Πότε πρέπει να κάνω εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ); Ποια εξέταση πρέπει να κάνω
Γενικές πληροφορίες
Η νόσος του Monkeypox, που προκαλείται από τον ιό Monkeypox που ανήκει στο γένος Orthopoxvirus της οικογένειας Poxviridae, εξαλείφθηκε παγκοσμίως με τον αποτελεσματικό εμβολιασμό το 1980. Άλλα μέλη του γένους Orthopoxvirus είναι οι ιοί Camelpox, Cowpox και Variola, οι οποίοι είναι ζωονοσοτικοί ιοί που μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα είδη ζώων.
Το Monkeypox είναι μια ζωονοσοτική νόσος που είναι κυρίως ενδημική στα τροπικά βοσκοτόπια της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Με κάποια τακτικότητα μεταδίδεται και σε άλλες περιοχές του κόσμου από αυτές τις περιοχές.
Κλινικά, το Monkeypox εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πυρετό, κούραση, αδυναμία, πονοκέφαλο, και πρήξιμο των λεμφαδένων, οδηγώντας σε διάφορες ιατρικές επιπλοκές.
Το Monkeypox είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος με συμπτώματα που διαρκούν συνήθως 2-4 εβδομάδες. Μπορούν να συμβούν σοβαρές περιπτώσεις, με το πρόσφατο ποσοστό θνησιμότητας να είναι υψηλότερο στο 10% στην Κεντρική Αφρική, 1% στη Δυτική Αφρική, και κάτω από 1% σε άλλες γεωγραφικές περιοχές όπου η νόσος σπανιότατα εμφανίζεται.
Φυσικός Οικοδεσπότης
Έχουν προσδιοριστεί διάφορα είδη ζώων που είναι ευαίσθητα στον ιό του Monkeypox, συμπεριλαμβανομένων των ιπποσκιών, των ιπποσκιών δέντρων, των ποντικών Gambian, των ινδικών ρόδων, των πιθήκων και άλλων. Η φυσική πορεία του ιού του Monkeypox δεν έχει καθοριστεί ακόμη με σαφήνεια, και τα ακριβή αποθέματα και η κυκλοφορία του ιού στη φύση παραμένουν ασαφή.
Διαδρομή Μετάδοσης
Ο ιός του Monkeypox μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή ζώο ή μέσω υλικού που έχει μολυνθεί από τον ιό και έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο σε άλλο μέσω ελκών, σωματικών υγρών, αναπνευστικών σταγόνων, καλυμμάτων κρεβατιών κ.λπ. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων απαιτεί συνήθως παρατεταμένη πρό
σκρουση προσώπου με πρόσωπο, θέτοντας υπό κίνδυνο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τα νοικοκυριά και τους στενούς επαφής με ενεργές περιπτώσεις. Η αλυσίδα μετάδοσης από άτομο σε άτομο έχει φτάσει πρόσφατα τα 6 άτομα έως 9 άτομα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μείωση της ανοσίας στην κοινότητα λόγω της έλλειψης εμβολιασμού εναντίον της ελονοσίας. Η μετάδοση από μητέρα σε βρέφος μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού και μετά τη στενή επαφή.
Συμπτώματα
Η περίοδος επώασης της νόσου του Monkeypox είναι συνήθως 6-13 ημέρες, αλλά μπορεί να ποικίλει από 5 έως 21 ημέρες. Η μόλυνση μπορεί να χωριστεί σε δύο περίοδους. Η πρώτη περίοδος, που χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονοκέφαλο, μεγέθυνση των λεμφαδένων, πόνο στην πλάτη, μυαλγίες, και κούραση, διαρκεί από την 1η έως την 5η μέρα. Η μεγέθυνση των λεμφαδένων είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα για αυτήν τη νόσο και είναι σημαντική για τη διάγνωση από άλλες ασθένειες όπως τα εξανθήματα, η ευλογιά, και το ανεμοβλογιάρικο. Το εξάνθημα ξεκινά περίπου 1-3 ημέρες μετά τον πυρετό. Το εξάνθημα είναι πιο έντονο στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια αντί του σώματος. Το πρόσωπο (95%), οι παλάμες και οι πετσέτες (75%) επηρεάζονται. Επιπλέον, οι βλεννογόνοι (70%), η γεννητική περιοχή (30%) και τα κοντάκτ (20%) επηρεάζονται.
Τα εξανθήματα εξελίσσονται αρχικά ως επίπεδες, ελαφρά κουφάλες από το δέρμα, στη συνέχεια γεμάτες κυστικά υγρό, αρχικά διάφανες και στη συνέχεια κίτρινες πληγές. Τα εξανθήματα μπορεί να είναι μερικά ή χιλιάδες. Τα συμπτώματα αυτοπεριορίζονται συνήθως εντός 2-4 εβδομάδων. Σε παιδιά, μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή μορφή της νόσου. Σε άτομα με ανεπάρκεια ανοσίας, μπορεί να είναι σοβαρή. Παρά την προηγούμενη προστασία από το εμβόλιο του εμβολίου, σήμερα άτομα κάτω των 40-50 ετών είναι πιο ευαίσθητα στη νόσο. Ως επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν πνευμονία, σήψη, απώλεια όρασης και εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου).
Θεραπεία
Για τον έλεγχο της επιδημίας του Monkeypox, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το εμβόλιο της νόσου του εμβόλιου, αντιιικοί και το Ιντραφλεβοντόμα (VIG). Ωστόσο, προς το παρόν, τα αρχικά (πρώτης γενιάς) εμβόλια της νόσου του εμβολίου δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό. Παρόλο που έχουν εγκριθεί ένα εμβόλιο (MVA-BN) και ένα ειδικό θεραπευτικό (tecopirimat) για το Monkeypox το 2019 και το 2022 αντίστοιχα, αυτά τα μέτρα προφύλαξης δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα και ο πληθυσμός κάτω από τα 40 ή 50 έτη παγκοσμίως δεν μπορεί πλέον να επωφελείται από την προστασία που παρείχε το προηγούμενο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου του εμβολίου.
Θανατηφόρο;
Ο ιός του Monkeypox είναι λιγότερο θανατηφόρος από τη νόσο του εμβολίου, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο σε περίπου 10% των περιπτώσεων. Ωστόσο, εάν υποψιαστείτε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα του ιού του Monkeypox, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προς το παρόν, πρέπει να αποφεύγετε την άμεση επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο ιός, και αυτά τα άτομα πρέπει να απομονώνονται.
Πόσο αποτελεσματική είναι η σεξουαλική επαφή;
Ο ιός του Monkeypox μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω των "κοντινών επαφών" με σταγονίδια, επομένως, η μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής είναι εφικτή. Στη δήλωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο ιός του Monkeypox μπορεί να μεταδοθεί και μέσω σεξουαλικής επαφής. Επομένως, πρέπει να αποφεύγετε τις ανεπτυγμένες σεξουαλικές σχέσεις, καθώς δεν πρέπει να θεωρείται ότι αυτή η ασθένεια μεταδίδεται μόνο με σεξουαλικό τρόπο.
Προστατευτείτε από τον ιό του Monkeypox
Η επιτήρηση, δηλαδή, τα συστηματικά παρατηρήσεις για τον ιό και η άμεση αναγνώριση νέων περιπτώσεων είναι κρίσιμης σημασίας για τον έλεγχο της εξάπλωσης. Κατά τη διάρκεια των επιδημιών, η στενή επαφή με μολυσμένα άτομα αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη λοίμωξη από τον ιό του Monkeypox. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και τα νοικοκυριά έχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που αναλαμβάνουν την περίθαλψη και τη φροντίδα των ασθενών που υποπτεύονται ή επιβεβαιώνονται με μόνκεϋποξ πρέπει να τηρούν τα πρότυπα αναλοίμωξης. Σε περίπτωση που είναι δυνατό, πρέπει να επιλέγονται άτομα που έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως κατά της νόσου του εμβολίου για τη φροντίδα των ασθενών. Επίσης, ατομικά πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν κοινά αντικείμενα ή χώρους.
Αν υποψιαστ
είτε ότι έχετε προσβληθεί από τη νόσο του Monkeypox, τι πρέπει να κάνετε;
Καταρχάς, πρέπει να εξετάσετε τα συμπτώματα της νόσου για να καταλάβετε αν έχετε προσβληθεί. Εάν τα τελευταία 7 ημέρα, ταξίδεψατε σε χώρες όπου εμφανίστηκε ο ιός του Monkeypox και παρουσιάζετε εξάνθημα, πυρετό και έντονο αίσθημα ασθένειας, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα ένα υγειονομικό κέντρο. Σε υγειονομικά κέντρα, μπορεί να γίνει έλεγχος από κύτταρα του αίματος του ασθενούς με τη μέθοδο PCR, προκειμένου να καθοριστεί η διάγνωση. Αφού γίνει η διάγνωση, πρέπει να απομονώσετε τον εαυτό σας και να αποφεύγετε την κοντινή επαφή με άλλα άτομα.